Statik itme (pushover) yöntemi ile çapraz elemanlı betonarme çerçevelerin performans seviyelerinin belirlenmesi
Performance evaluation of braced RC frames with pushover analysis
  1. Tez No: 170983
  2. Yazar: ATACAN ATALAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALEMDAR BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Statik İtme (Pushover) Yöntemi, Lineer Olmayan Statik Analiz, Performans Değerlendirme, Kapasite Spektrumu Yöntemi, Çapraz Elemanlı Çerçeveler V
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Bu çalışmada, çapraz elemanlı betonarme çerçeve sistemlerinin deprem karşısındaki performans seviyeleri Statik İtme (Pushover) Yöntemini kullanılarak belirlenmiştir. Bu tez çalışması, beş bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde, genel bilgiler ve çalışma hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, seçilen örneklerin statik itme analizi yapılmıştır. Üçüncü bölümde, analiz sonuçlarının irdelemesi sunulmuştur. Dördüncü bölümde, sonuçlar ve öneriler anlatılmıştır. Son bölümde ise kaynaklar yer almaktadır. Çalışma sonucunda, çapraz elemanların, betonarme çerçeve sistemlerin deprem sırasındaki performans seviyelerini arttırdığı gözlenmiştir. Ayrıca, bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, statik itme analizinin mevcut yapıların güvenliğinin artırılmasında veya yeni yapı için güvenlik seviyesi saptanmasında önemli bir analiz olduğu ve bu yöntemle bulunan gerçeğe çok yakın veriler ışığında yapı güvenliğinin artırılabileceği ve yapı projelendirilmelerinde kullanıma uygun olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Performance Evaluation of Braced RC Frames with Pushover Analysis In this study, the levels of performance of braced RC frame system during the earthquake are determined by using Pushover Analysis. This study consists of five chapters. In the first chapter, some information about issues and purpose of the study are given. In the second chapter, pushover analysis are given with analysis examples. In the third chapter, in the the conclusion drawn from analysis results. In the fourth chapter, results and some recommendations are given. This chapter is followed by the list of references. It is concluded that braced frames increase the rigidity of reinforced concrete frame structure against earthquake performance levels and capacity. Also concluded that pushover analysis are usefull for new buildings or old buildings of incrise performance and determinate of new building performance levels. Keywords : Pushover Analysis, Non-linear Static Analysis, Performance Evaluation, Capacity Spectrum Method, Braced Frames VI