Bor katkılı zeytin karasuyu ile emprenye edilmiş bağ budama artıklarından üretilmiş yonga levhaların fiziksel, mekanik ve çürüklük direncine olan etkisinin belirlenmesi
Determination the effect of vine pruning stalks impregnated with olive black water containing boron were manufactured particleboard on mechanical, physical and decay resistance
- Tez No: 316624
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Bağ budama artığı, bor katkılı zeytin karasuyu, emprenye, yonga levha, Vine Pruning, Olive black water containing boron, Particleboard, Impregnate
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, bor katkılı zeytin karasuyu ile muamele edilen bağ çubuklarından üretilmiş yonga levhaların bazı fiziksel, mekanik ve çürüklük dirençlerinin belirlenmesi amacına yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Tez çalışmasında, Ege bölgesinden elde edilen bağ budama artıkları yongalanmış ve sodyum perborat katkılı zeytin karasuyu ile emprenye edilmiştir. Hazırlanan yongalar borlu bileşiklerin %1 ve %4 lük çözeltileriyle emprenye edilmiş, üre formaldehit tutkalı ile basınçlı pres altında üç tabakalı yonga levha (56x56x2 cm) haline getirilmiştir.Üretilen levhalar, Türk Standartları Enstitüsü ve Euro (TS-EN) normlarına göre testlere tabi tutulmuşlardır. Elde edilen yonga levhaların fiziksel (yoğunluk, rutubet miktarı ve kalınlığına şişmesi) mekaniksel (eğilme direnci, elastikiyet modülü, levha yüzeyine dik ve paralel çekme direnci, kenardan ve yüzeyden vida tutma direnci) ve çürüklüğe karşı (ASTM D 1413-76) dayanım özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen test sonuçlarına göre; borlu bileşiklerle emprenye işlemi ve genel olarak çözelti konsantrasyonun artması deney örneklerinin eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü ve levha yüzeyine paralel çekme direncinde azalmalara neden olurken, çürüklük direncinde artışa sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determination the effect of vıne pruning stalks impregnated with olıve black water containing boron were manufactured particleboard on mechanical, physical and decay resistance. In this study, vine pruning stalks from Aegean region impregnated with olive black water containing boron. Stalks impregnated with %1 and %4 boron compounds. A commercial urea-formaldehyde resin was used as a binder. Small size sample panels (56x56x2 cm) were manufactured.Panels were tested according to Turkish Standards - Euro Norm (TS-EN). The physical (thickness swelling, humidity, density), mechanical (modulus of rupture, modulus of elasticity, internal bond, compression parallel to grain values, screw withdrawal strength) and decay (ASTM D 1413-76) resistance properties of particleboards were determined.Results showed that while borate treatment and in general higher concentration of wood specimens caused decrease MOR and CS of wood specimens, it increased decay resistance of wood specimens.