H323 protokolünün incelenmesi ve açık kaynak kodlu openH323 kütüphanesi kullanılarak VoIP istemci yazılımı geliştirilmesi
Study of H323 protocal and development of a VoIP client software using open source open H323 library
- Tez No: 171050
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KUCUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: H323, openH323, VoIP, H323, openH323, VoIP
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Voice Over IP (VoIP) sistemlerinde kullanılan H323 protokolü incelenmiştir. Ayrıca açık kaynak kod geliştirme topluluğu tarafından geliştirilmiş olan openH323 yazılım kütüphanesi kullanılarak bir Voice Over IP istemci yazılım uygulaması geliştirilmiştir. VoIP bir çok telekomünikasyon firması tarafından geleneksel devre temelli telefon görüşmelerinin maliyetlerini düşürmek amacıyla kullanılmaktadır. H323, VoIP sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir şemsiye protokoldür ve VoIP haberleşmesi için alt protokoller içerir. İstemci yazılımı geliştirilirken Microsoft Visual C++ 6.0 ve Microsoft Visual Basic 6.0 yazılım geliştirme araçları ve Active Template Library teknolojisi kullanılmıştır. Bu çalışmada H.323 protokolünün temelleri incelenmiş ve openH323 yazılım kütüphanesi ile birlikte MS Visual C++ 6.0 aracı ve Active T. Library yazılım teknolojisi kullanılarak VoIP yazılımı geliştirilmiştir. Geliştirilen yazılım ses iletimi ve band genişliği bakımından test edilmiş ve Speak Freely yazılımının değerlerine yakın değerler elde edilmiştir. Bu yazılım bu konuda ileride yapılabilecek çalışmalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
fit + i. t, " SUMMARY I q In this work, H323 protocol which is used in Voice Over IP (VoIP) systems^is^rr--,f^ investigated and a VoIP client software is developed by using openH323 software library, which is a software library was developed by open source community for H323 applications. VoIP is an emerging technology which is being adopted by many telecommunication companies to lower the high costs of circuit based telephone conversations. H323 is an umbrella protocol which provides several sub protocols for VoIP communications. Microsoft Visual C++ 6.0 and Microsoft Visual Basic 6.0 development tools and Active Template Library technology were used in develeopment of VoIP client software. The basics of H.323 have been studied and a VoIP software has been developed by using openH323 software library and MS Visual C++ 6.0 tool with Active T. Library software technology. This VoIP software has been tested in terms of voice transmission and bandwidth occupancy, and test results have been very close to those of Speak Freely software. This VoIP software can be used in future studies in this area.