Farklı tuz stresi şartlarında, yabani baklagil bitkilerinden izole edilen Rhizobium suşlarının nodulasyon ve azot bağlama potansiyellerinin araştırılması
Researching of nodulation and nitrogen fixing potantial of Rhizobium species isolated from wild legume plants in different salt stress conditions
- Tez No: 171182
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HATİCE ÖĞÜTCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tuzluluk, Tuz stresi, Rhizobium, Baklagil, Azot fiksasyonu, Salinity, Salt stress, Rhizobium, Legume, Nitrogen fixation. 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI TUZ STRESİ ŞARTLARINDA, YABANİ BAKLAGİL BİTKİLERİNDEN İZOLE EDİLEN RHİZOBİUM SUŞLARININ NODULASYON VE AZOT BAĞLAMA POTANSİYELLERİNİN ARAŞTIRILMASI Caner KASIMOĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hatice ÖĞÜTÇÜ Erzurum yöresindeki yüksek rakımlı bölgelerden toplanan yabani baklagil (Cicer anatolicum ve Vida craccd) bitkilerinden izole edilen Rhizobium suşlarının çeşitli tuz konsantrasyonlarında (kontrol, 50 ve 100 mM) nohut (Cicer arietinum L. ev. Aziziye 94) ve fiğ (Vicia sativa L. ev. Karaelçi) bitkilerinde nodul oluşturma ve azot bağlama potansiyelleri araştırılmıştır. Bu amaçla yabani nohut ve fiğ bitkilerinden toplam 22 izolat elde edilmiştir. Geleneksel teşhis yöntemlerinin uygulamasından elde edilen bulgular, izolatlardan toplam 8 'inin (nohut için 4, fiğ için 4) Rhizobium cinsine ait olduğunu göstermiştir. Kültür bitkilerinin tohumları izolatlarla inokule edilerek, steril kum içeren saksılarda, sera şartlarında, 0, 50 ve 100 mM'lık tuz konsantrasyonlu besin solüsyonları ile sulanarak büyütülmüşlerdir. Kontrol uygulamasında nodul oluşturan izolatların tamamı 50 mM tuz uygulamasında da nodul oluşturmuştur. 100 mM tuz uygulamasında ise, fiğ bitkisinde iki izolat hariç, diğer tüm izolatlar her iki bitkide de nodul oluşturmuştur. Fakat nodul sayısı ve kuru ağırlığında önemli azalmalar belirlenmiştir. Hasattan sonra bitkilerdeki kök ve sürgün kuru ağırlıkları, nodul sayısı ve kuru ağırlıkları, azot içerikleri ve klorofil miktarları tespit edilmiş ve kontrol gruplarıyla (aşısız ve ticari pitle aşılı kontroller) karşılaştırılmıştır. Farklı Rhizobium ırkları ile aşılamanın ve tuz stresinin, bitkilerdeki nodul kuru ağırlığı ve sayısı, kök ve sürgün kuru ağırlığı, azot içeriği ve klorofil miktarı üzerinde önemli etkilere sahip olduğu gözlenmiştir. Tuz stresi bitki büyümesini, nodülasyonu ve azot fiksasyonunu olumsuz etkilemiştir. 2005, 86 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCHING OF NODULATION AND NITROGEN FIXING POTANTIAL OF RHIZOBIUM SPECIES ISOLATED FROM WILD LEGUME PLANTS IN DIFFERENT SALT STRESS CONDITIONS Caner KASIMO?LU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Hatice Ö?ÜTÇÜ Nitrogen-fixing potantial and nodule production capacity of Rhizobium species isolated from wild legume plants (Chickpea, Cicer anatolicum and vetch, Vicia cracca) collected from the regions with on high altitude in Erzurum vicinity under various salt stress were investigated. For this purpose, a total of 22 isolates were obtained from wild legume plants. The results of conventional identification methods showed that eight of them ( 4 for chickpea, 4 for vetch) belonged to Rhizobium genus. The seeds of cultivars (Chickpea Cicer arietinum L. ev. Aziziye 94 and Vetch, Vicia sativa L. ev. Karaelçi) were inoculated with these isolates and grown in pots containing sterile sand, under various salt stress (OmM, 50mM and lOOmM) at greenhouse conditions. All Rhizobium strains were able to produce root nodules on plants grown under non-saline condition (Control) and 5 OmM salt concentration. Except two isolates from vetch, all Rhizobium isolates were able to produce nodules under lOOmM salt concentration, but dry weigh and number of nodules decreased significantly in both plant. After harvest, dry weigh of roots and shoots, dry weigh and number of nodules, nitrogen contents of plants and amounts of chlorophyll were determined and compared with controls (uninoculated and inoculated with commercial inoculant). Significant effects of inoculation with different Rhizobium strains and salt stress were observed on nodule production per plant as well as dry mater yield, N content and N uptake by plant, amounts of chlorophyll. Salinity affected negatively plant growth, nodulation and nitrogen fixation. 2005, 86 pages