Fenolün ozonla giderimi ve ozonlanmanın biyolojik arıtılabilirliğe etkisi
Removal of phenol by ozonation and effect of ozonation on biodegradability of phenol
  1. Tez No: 171183
  2. Yazar: AYSUN ÖZEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP CEYLAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fenol giderimi, ozonlama, biyolojik antılabilirlik, aerobik fenol giderimi, KOİ giderimi, Phenol removal, ozonation, biodegradability, aerobic phenol degredation, COD removal u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FENOLÜN OZONLA GİDERİMİ VE OZONLAMANIN BİYOLOJİK ARITILABİLİRLİĞE ETKÎSİ Aysun ÖZEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Zeynep CEYLAN ÇELİK Ortak Danışman: Doç. Dr. Alper NUHOĞLU Önemli bir endüstriyel kirletici olan fenolün ozonlama ile arıtımı ve ozonlamanın biyolojik antılabilirlik üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada fenolün biyolojik olarak antılabilirliği incelenmiştir. Çalışmada kullanılan biyokütle Erzincan kenti Atıksu Arıtma Tesisi Havalandırma Havuzu'ndan getirilmiştir ve fenol içeren ortamda üretilmiştir. Çalışma boyunca sıcaklık 25±l°C'de, pH 6-7 civarında sabit tutulmuştur. Sonuçta ortalama %98 fenol ve %86 KOÎ giderim verimi elde edilmiştir. İkinci aşamada farklı fenol konsantrasyonu içeren çözeltiler ozonlamaya tabi tutulmuştur. Optimum şartlar belirlendikten sonra pH 12, 18°C sıcaklık ve 5L/dak ozon debisinde yapılan çalışmada %49-%86 aralığında KOİ giderim verimleri elde edilmiştir. Üçüncü aşamada ozonlanmış numuneler aynı şartlarda biyolojik arıtıma tabi tutulmuş ancak KOİ giderim veriminin artmadığı gözlenmiştir. 2005, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REMOVAL OF PHENOL BY OZONATION AND EFFECT OF OZONATION ON BIODEGRADABILITY OF PHENOL Aysun OZEN Atatürk University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Zeynep CEYLAN CELIK Co Supervisor: Asst.Prof.Dr. Alper NUHOGLU The removal of phenol, an important industrial pollutant, by ozonation and the effect of ozonation on the biodegradability were investigated. This study was carried out at three stages. The first stage of this study included biodegradation of phenol by aerobic treatment. Biomass used in this study was taken from the aeration tank of Wastewater Treatment Plant of Erzincan city and acclimated to the medium including phenol. During the study temperature and pH was kept constant about 25±1°C and 6-7, respectively. In the result of this stage, phenol and COD removing were obtained 98% and 86% respectively. The second stage of this study, different solutions including phenol was treated by ozonation. After obtaining optimal conditions, solution was ozonated at pH 12, study temperature 18°C and with flow rate ozone of 5L/dak. In the result, COD removing was obtained in te range of 49-86%. In the last stage, ozonated solutions were treated biologically at the same conditions with previous treatment and the effect on biodegradation was not significant. 2005, 58 pages