Seramik esaslı yeni bir dış cephe kaplama malzemesi üretimi ve tesis dizaynı
Production of a new ceramic based material for outer faces of buildings and design of production facility
- Tez No: 171212
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER LÜTFİ SÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dış cephe kaplama, Seramik, Model, Kalıp, Statik Boya vı, Building outer face cover, ceramic, model, cast, static paint. VII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Seramik Esaslı Yeni Bir Dış Cephe Kaplama Malzemesi Üretimi ve Tesis Dizaynı Musa KAYA Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ömer Lütfi SOL İnşaat sektörü geliştikçe kullanılan inşaat malzemeleri de günden güne değişerek bu sektöre yeni ufuklar açmaktadır. Bu sektörde yalıtım malzemesi olarak genelde iç cepheler düşünülmüş buna göre üretimler yapılmıştır. Dış cephelerde yalıtımdan çok albenisi olan malzemeler yer almaktadır, inşaat sektöründe kullanılan dış cephe kaplamalarının bir kısmı mermer ve traverten gibi doğal malzemeler, bir kısmı ise yapay olarak elde edilen seramik, dökümle yapılan taşlar ve cam mozaiklerdir. Bu malzemeler tamamen albenisi olan, yalıtıma katkı sağlamayan, ağır ve pahalı malzemelerdir. Bu amaçla dış cephede de yalıtımlı bir malzeme kullanılması gerektiğini düşünülerek seramikten yalıtımı esastı, hafif ve ekonomik seramik esaslı yeni bir dış cephe kaplama malzemesi üretimi çalışmalarına başlanmıştır. Bu doğrultuda önce seramik teknolojisi, seramik hammaddeleri ve seramikten alternatif dış cephe kaplama malzemesi üretimi konularında geniş literatür çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda ürünün model çalışması yapılmış, modelin alçı kalıplar dökülmüş ve ürün yüksek sıcaklıkta pişirilmiştir. Pişirilen bu numune ürünlerin yüzeylerine seramik sırları yerine statik boya uygulamaları yapılarak olumlu neticeler alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Production of a New Ceramic Based Material for Outer Faces of Buildings and Design of Production Facility Musa Kaya Cumhuriyet University Institute of Science Mining Engineering Advisor: Asst. Prof. Dr. Ömer Lütfi SÜL in parallel to advances in the building construction sector, new construction materials are developed for use in buildings. In this sector, thermal insulation materials are often developed for interior faces of buildings. On the other hand.outer faces are usually covered by attractive rather than insulating type materialsinciuding marble, travertine, ceramic, cast stone and glass mosaics. In this study.a new light weight and relatively cheap ceramic based material with insulatingcharacteristics for use in outer faces of buildings was developed. For this purposes literature review was performed about ceramic technology, ceramic raw materials and production of alternative ceramic covering materials for outer faces of buildings. Following the building of the model the sample material was dried under high temperature. The sample was then covered by ceramic powder with static paint.lt was observed that the initial results were promising.