Mermer işlemeciliğinde kullanılan bantlı silme ve cilalama makineleri için aşındırıcı imalatı
Production of abrasives for grinding machines in marble processing industry
  1. Tez No: 171214
  2. Yazar: MEVLÜDE MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DEMİRCİ, Y.DOÇ.DR. KAZIM GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Aşındırıcı, pürüzlülük, parlaklık, bantlı silme ve cilalama makineleri, Abrasive, roughness, gloss, automatic grinding and polishing machines
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Mermer İşlemeciliğinde Kullanılan Bantlı Silme ve Cilalama Makineleri İçin Aşındırıcı İmalatı Mevlude MERCAN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Ananbilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kazım GÖRGÜLÜ Yardımcı Danışman: Prof. Dr. Ahmet DEMİRCİ Bu çalışma kapsamında, öncelikle mermer aşındırma - cilalama makineleri, aşındırıcı malzemeler, mermer aşındırma ve cilalama işlemlerinde etkili olan parametreler ve yüzey kalitesinin belirlenmesi konulan ile ilgili güncel ve ayrıntılı literatür araştırması yapılmıştır. Daha sonra ülkemizde üretilen alüminyum oksit ve yüksek karbonlu ferrokromun aşındırıcı olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. Alüminyum oksit, yüksek karbonlu ferrokrom ve silisyum karbür ihtiva eden ve bantlı silme - cilalama makinelerinde kullanılacak şekilde aşındırıcı kalıplar imal edilmiştir. İmalatlar bantlı silme ve cilalama makinelerinde kullanılmış, her bir aşındırıcı türü için yüzey kalite ölçümleri yapılmış ve gerçekleştirilen üretim miktarları tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen çalışmalar ülkemizde imal edilen alüminyum oksit ve yüksek karbonlu ferrokromun yüzey kalitesi ve üretim miktarları açısından mermer sektöründe aşındırıcı olarak kullanılabilir olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC Thesis Production of Abrasives for Automatic Grinding Machines In Marble Processing Industry Mevlüde MERCAN Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Kazım GÖRGÜLÜ Co-Supervisor: Prof. Dr. Ahmet DEMİRCİ Within the scope of this study, a comprehensive and renewed literature survey has been conducted on marble abrading - polishing machinery, abrasive materials, effective parameters of marble abrading and polishing operations and assessment of surface quality. Then, investigations were made for using aluminum oxide and high-carbon ferrochromium as abrasive which is produced in our country. Abrasive stones were produced to use in automatic grinding - polishing machines containing aluminum oxide, high-carbon ferrochromium and silicon carbide. Produced abrasives were used in automatic grinding - polishing machines and for each type of abrasive quantity and quality of produced plate surfaces were measured. Studies carried out in this research indicate that from the consumption and surface quality point of view, aluminum oxide and high-carbon ferrochromium can be used in marble industry as an abrasive.