Prefabrike nörokutan ada flebi modeli: Sıçan siyatik sinirinde deneysel çalışma
Prefabricated neurocutaneous island model: An experimental study on sciatic nerve of the rat
  1. Tez No: 171393
  2. Yazar: FAZLI CENGİZ BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNÇ ŞAFAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: neurocutaneous, neovascularization, delay, implantation, peripheral nerve
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Bayram C, Prefabrike Nörokutan Ada Flebi Modeli: Sıçan Siyatik Sinirinde Deneysel Çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara 2006. Nörokutan flepler klinik rekonstrüktif cerrahide son zamanlarda popularize olan flep modelleridir. Bu fleplerin yaşamsallıklarında nöral vaskülaritenin rolü deneysel çalışmalarda tam manasıyla açıklanamamıştır ve bu konu hakkında daha fazla deneysel çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Sinirler çok vaskülarize yapılardır. Rezerv kapasitesi fazla olan sinirin intrinsik vasküler ağı daha da fonksiyonel hale getirilerek sinir bazlı flep kaldırılabilir. Bu kadar kuvvetli dolaşıma sahip olan sinirlerin üzerinde bir doku kitlesi eklenerek aynı kanlanmayla pedikülü sadece sinir olan yeni fleplerin prefabrikasyonu yapılabilir. Sinir implantasyonu için siyatik sinir, prefabrike edilecek bölge olarak da sıçan sırt derisi çalışma için düşünüldü. Çalışmada iki grup oluşturuldu. Birinci grupta siyatik sinir mobilize edilerek ve distalden transekte edilerek sıçan sırt derisinde hazırlanan deri flebine implante edildi. Geciktirme işlemi iki seansta tamamlanarak deri ada flebi sadece sinir pedikülü üzerinden herhangi bir fasyal doku ilave edilmeden kaldırıldı. İkinci grupta aynı işlemler tekrarlandıktan ve flep kaldırıldıktan sonra sinir pedikülü bağlanarak kesildi ve kompozit greft olarak eski yerine sütüre edildi. Yedi günlük bekleme periyodu sonrasında sonuçlar makroskobik gözlemle, mikroanjiografiyle ve histolojik olarak değerlendirildi. Deney grubundaki tüm fleplerin yaşamsallığının mevcut olduğu görüldü. Bu çalışmada yeni bir prefabrikasyon modeli araştırıldı. Bu prefabrikasyonda periferik bir sinir deri altına implante edilerek sadece sinir tarafından beslenen yeni bir nörokutan flep oluşturuldu. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgularla, bu şekilde yeni bir flep modelinin mümkün olabileceği sonucuna varıldı. Anahtar sözcükler; Nörokutan, neovaskülarizasyon, geciktirme, implantasyon, periferik sinir. iv
Özet (Çeviri)
ABSRACT Bayram C, Prefabricated neurocutaneous island flap model: An experimental study on sciatic nerve of the rat. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Plastic and Reconstructive Surgery, Ankara 2006 Neurocutaneous flaps have been popularized recently in reconstructive surgery. The particular role of neural vasculature in the survival of these skin flaps is also quite undefined in the experimental setting, and additional studies on this subject are necessary. Nerves are abundantly vascularized tissues. Nerve based flaps can be elevated by enhancing functionality of the intrinsic vascular network of the nerve that has high reserve capacity. New flap models can be prefabricated based on this highly vascularized network of the nerve. We decided to use the rat sciatic nerve as a vascular source for prefabrication of a neurocutaneous flap on the dorsal skin of the rat by using the vascular implantation principle. Two groups were formed. In the first group after mobilization and transection of the nerve distally it was implanted into the skin flap prepared on the dorsum of the rat. The delay procecedure was completed in two sessions and the neural island flap was elevated solely based on the nerve itself without adding any fascial tissue. In the second group the same steps were repeated and after elevating the flap the nerve pedicle ligated and severed. Skin island was sutured back as a composite graft On the postoperative day 7, the viability of all flaps was evaluated using direct observation, microroangiography and histological examination. All the experimental flaps survived well. This study explored the feasibility of a new prefabrication method. A peripheral nerve was implanted in to the subcutaneous tissue for prefabrication of a neurocutaneous flap that was only nourished by a nerve. As a result of this study, we observed and concluded that this type of a new flap model was well possible.