Kafa travmalı hastada hipofizer yetersizlik
Anterior pituitary dysfunction after traumatic brain injury
- Tez No: 171459
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDİA TONYUKUK GEDİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipofizer yetersizlik, Kafa travması, Traumatic Brain Injury, Anterior Pituitary Dysfunction 21
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
ÖZET Kafa Travmalı Hastalarda Hipofizer yetersizlik Erişkinlerde kafa travmasına bağlı hipofizer yetersizlik görülmesinin sanıldığının aksine seyrek olmadığı düşünülmektedir. Son zamanlarda yapılan yayınlar orta ve ağır şiddette kafa travması sonrası hipopitüitarizm prevelansının %20 ila %80 gibi değişken oranlarda ancak yüksek olduğunu belirtmektedir. Kafa travması sonrası görülebilen hipopitüitarizm kısmi veya tam olabilmektedir. Bazı hastalarda kısmi hipofizer yetersizlik silik belirti ve bulgular ile seyretmekte ve tanıyı güçleştirmektedir. Bu nedenle bu tür hastalara uzun süre tanı konulamamakta ve morbidite artmaktadır. Bu hastalarda özellikle stres koşullarında yetersiz yanıtlar nedeniyle mortalitenin de artabileceği belirtilmektedir. Bu çalışmada kafa travmasından ortalama 41 ay sonra hastalar çağırılarak incelendi. Endokrinolojik hastalığı olmayan 10 kişi kontrol olarak alındı. Yapılan sorgulama ve muayeneleri sonrasında bazal ve provokatif hormon testleri incelendi. Hastalar travma şiddetine göre gruplandırılarak elde edilen hormonal yanıtlar değerlendirildi. Ayrıca hastalara 1 mcg ve 5 mcg ACTH uyarı testleri ile insülin tolerans testi yapıldı. 1 mcg ve 5 mcg ACTH uyarı testlerinin tanısal açıdan değeri tartışıldı. Bu çalışmada yapılan değerlendirme sonucunda kafa travmalı hasta grubunda hipofizer yetersizlik tespit edilemedi. Hastaların yapılan provokatif testlere yanıtları normal düzeylerde olduğu ve kontrol grubu ile anlamlı farklılık göstermediği tespit edildi. Ancak hasta sayısının az olması, hipofizer yetersizlik tespit edilememesinin bir nedeni olabileceği düşünüldü. Hastaların uzun dönemde (ortalama 41 ay) test edilmesinin de bir etken olabileceği ve hipofizer yetmezliğin düzeldiği düşünülebilir. Bu nedenle bu tür hastalarda hipofizer testleri 6 şar aylık aralıklar ile uzun dönem izlenmesi gerektiği söylenebilir. Bunun yanında düşük doz ACTH uyarı testinin kafa travmalı hastalarda ve insülin hipoglisemi testi yapılamayan durumlarda tanısal açıdan alternatif olabileceği düşünüldü. Düşük doz ACTH uyarı testleri ile elde edilen plazma kortizol yanıtlarının insülin hipoglisemi testi ile elde edilen yanıtlarla benzer olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Anterior Pituitary Dysfunction After Traumatic Brain Injury Hypopituitarism as a result of traumatic brain injury is not very uncommon as were thought formerly. Recent studies claimed that the prevalence of hypopituitarism after moderate or severe traumatic brain injury is between 20%-80%. This prevalence is higher than that was thought before. Hypopituitarism may be partial or complete. The semptomatology of hypopituitarism could be subtle and the diagnosis could be very difficult particularly if hormone deficiencies were partial. Failure to identify hypopituitarism could adversely affect patients' morbidity. Pituitary hormones deficient patients have greater mortality rates especially in stress conditions. In this study patients tested at a median of 41 months after traumatic brain injury. Also 10 matched healthy patients recruited as a control group. Patients with traumatic brain injury were divided into 3 groups according to severity of trauma and after the physical examination and taking the medical history, basal and stimulated hormone analysis were done. Also 1 meg and 5 meg ACTH stimulation test and insulin hypoglycemia test were used for provocative hormone analysis. We did not find any pituitary deficiency in traumatic brain injury group and control group. Pituitary hormone responses to provocative tests in all patients were normal and did not differ from control group. But we think that the small number of traumatic brain injury group could be a possible reason for statistically nonsignificant result. Also the time passed since injury was 41 months which could be long enough for ameliorating the deficiency. Because the pituitary deficiency would be improved by the time we offer to follow up and re-examine the patients at an interval of 6 months. We demonstrated a comparable Cortisol response for ACTH stimulation and insulin hypoglycemia tests. In this study also we concluded that low dose ACTH stimulation test can be an alternative for insulin hypoglycemia to diagnose pituitary deficiency in patients whom insulin hypoglycemia can not be done.