Huzursuz bacaklar sendromu Ankara'da sıklığı
The prevalence of restless legs syndrome in Ankara
  1. Tez No: 171465
  2. Yazar: AYCAN OTO BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURSEL AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: HBS, epidemiyoloji, prevalans 63, RLS, epidemiyology, prevalance 64
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Huzursuz bacaklar sendromu, parestezi veya dizestezilerle ilişkili olan bacakları hareket ettirme isteğidir. Bu çalışmadaki amacımız HBS'nun Ankara'daki sıklığını araştırmak ve sonuçları değerlendirerek ülkemizde çok da sık yapılmayan prevalans çalışması halinde literatürde tanımlamaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Etik Komitesi onayı alındıktan sonra Uluslararası HBS Çalışma Grubu tarafından düzenlenen, huzursuz bacaklar sendromu'nun semptomlarını sorgulayan ve dört sorudan oluşan anket formunun Türkçe versiyonu kullanıldı. 2000 yılı 4iüfus sayımına göre Ankara nüfusu 4007860, 15 yaş üstü nüfusu ise 2995784 olarak hesaplandığından %90 güvenilirlilik ve %10 hata payı ile minimum örneklem sayısı 216 olarak hesaplandı. Çalışma 677 kişide yüz yüze görüşme ile yapıldı. 677 kişinin 185'i erkek 492'si ise bayandı. 4 soruya da hayır diyen örneklemler çalışma dışı tutuldu diğerleri olası HBS hastası tanısıyla hastaneye çağırıldıktan sonra bir nöroloji uzmanı bir de nöroloji asistanı tarafından muayene edilerek hastalar seçildi. Sonuçlar: Ankarada HBS prevalansı %6.09 olarak hesaplandı. Ortalama yaş 48.14 olarak hesaplandı (Kadın: 46.83 (27-73), erkek: 58 (54-64)). Hastaların 31 tanesi bayan (%88.6), 4 tanesi ise erkek (%11.4) olarak hesaplandı. Kadınlardaki prevalansı %7.05, erkelerdeki prevalansı ise %2 olarak hesaplandı. Tartışma: Huzursuz bacaklar sendromu sık görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen, henüz semptomları yeterince tanınmamakta ve tanısı konamamaktadır ya da yanlış tanı almaktadır. Populasyona dayalı çalışmalarda, erişkinlerde huzursuz bacaklar sendromunun prevalansı %5-20 arasında değişmektedir. Sonuçta hastalık yaşlılarda ve muhtemelen bayanlarda daha fazla gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction: Restless leg syndrome is a sleep disorder characterized by abnormal sensations in the legs at rest, associated with an urge to move the affected legs. The aim of this study is to calculate the prevalence of RLS in Ankara and define the results in the literature. Materials and Methods: After the approval of Ankara University Ethic Committee, the Turkish version of four minimal criteria suggested by the IRLSSG was used in the assessment for RLS. The whole population of Ankara was 4007860 and 15 years-old and older population was 2995784 according to the 2000 National Census. Assuming a CI of 90%, an error of 10%, and a population of 2995784, the minimum sample size was calculated to be 216 persons. The epidemiologic survey consisted of“face-to-face, door-to-door”interviews with 677 adult residents of Ankara. There were 185 men and 492 women. We defined those who answered no to all four questions as negative and others as having probable RLS. The second group was called to the hospital and after careful examination examined by a neurologist and a neurology resident the RLS patients were selected. Results: Prevalence of RLS in Ankara was calculated %6.09. the mean age was 48.14 ( women:46.83, men: 58). 31 of the patients were women and 4 were men. Prevalence of women was %7.05 and men was %2. Discussion: Although RLS is a common disorder, the symptoms are not well recognized and commonly misdiagnosed. According to population based studies prevalence of RLS in adult ranges between %5-20. In addition this disorder is commonly seen in older people and women.