Geriatri popülasyonda serum D vitamini düzeyleri ile kemik mineral yoğunluğu arasındaki ilişki
The relation between levels of serum vitamin D and bone mineral density in the geriatric population
- Tez No: 171470
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT TURGAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: D vitamin eksikliği, senil osteoporoz, sekonder hiperparatiroidizm, yaşlılık, güneş ışığı maruziyeti, D vitamin deflency, senile osteoporosis, secondary hyperparathyroidism, old age, sun light exposure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Geriatrik Populasyonda Serum D Vitamini Düzeyleri İle Kemik Mineral Yoğunluğu Arasındaki İlişki Osteoporoz kemik kitlesinde azalma ve kemik mikromimarisinde bozulma ile karakterize bir hastalık olup kemiğin en sık görülen metabolik hastalığıdır. Prevalansı yaşlanma ile birlikte artar. Osteoporoz yaşlılarda kalça kırıklarına yol açması nedeni ile morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Senil osteoporoz ileri yaşta görülen primer osteoporoz türüdür. Senil osteoporozun en önemli nedeni D vitamin eksikliğidir. Çalışmamızda A.Ü.T.F geriatri kliniğine başvuran 213 hastada D vitamin eksikliği prevalansı ve D vitamin eksikliği femur ve vertebra KMY değerlerine olan etkisi değerlendirildi. Çalışmamızda D vitamini eksikliği prevalansı kadınlarda % 55,2 ve erkeklerde %37,9 olarak saptandı.Tüm hastalardaki D vitamini eksikliği prevalansı %49,8 olarak saptandı. D vitamini eksikliği açısından kadınlarla erkekler arasında anlamlı farklılık saptandı (p< 0,05). D vitamin eksikliği olan grupta ve yetmezlik olmayan grupta femur ve vertebra KMY değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Çalışmamızda UV'den yararlanma oranlarına göre her iki grupta anlamlı fark saptanmadı(p>0,05). Sonuç olarak geriatrik populasyonda D vitamin eksikliği prevalansı tüm dünyada olduğu gibi çalışmamızda da yüksek bulunmuştur. Ancak bir çok literatürün aksine çalışmamızda D vitamin eksikliği ile femur ve vertebra KMY değerleri arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Bunun nedeni yaşlıların D vitamini düzeylerine tüm yıl içerisinde bakılmış olması olabilir. Çünkü bahar ve yaz aylarında bakılan değerlerin daha yüksek, kış aylarındakilerin ise daha düşük bulunmuş olması muhtemeldir. Eğer çalışmamızda tüm hastaların D vitamini düzeylerine aynı aylarda bakılmış olsaydı, muhtemelen ilişki daha doğru olarak gösterebilirdi.
Özet (Çeviri)
The Relation Between Levels of Serum Vitamin D and Bone Mineral Density in the Geriatric Population Osteoporosis is the most seen metabolic disease of the bone; it's charactherised by decrease in the bone mass and impaired in the bone microarchitecture. It's prevalence increases with age. Osteoporosis is important for the elderly people, because it's an important cause of morbidity and mortality in the elderly by hip fractures. Senile osteoporosis(Tip II osteoporosis) is the primary osteoporosis type which is seen in the advanced age group. Senile osteoporosis's most important cause is vitamin D deficiency. In our study, it's assessed D vitamin deficiency prevalence and its effect in the BMD of femur and vertebra at 213 patient who admit to the geriatry clinic. In our study, D vitamin deficiency prevalence was established % 55.2 in female, % 37.9 in male. The prevalence in the whole population was % 49.8. There was a significant difference in the prevalence between female and male (p< 0,05). There was no significant difference at BMD values between D vitamin deficiency group and group with normal D vitamin levels (p>0,05). There was no significant difference between the two groups in care of the sun exposure(p>0,05). Conclusion, we found in our study, the D vitamin deficiency prevalance in the geriatric population was high as in the world. However, contrary to the a lot of literatures, we didn't established significant relation between D vitamin deficiency with BMD values of femur and vertebra. Its cause may be that we evaluted D vitamin levels of elderly people for all months of year. Because, D vitamin levels are possibly high at spring and summer; they are low at autumn and winter. In our study, If we had examinated vitamin D levels of all patients at the same months, possibly we may show the correct relation.