Kadınların kendi kendilerine aldıkları smear örneklerinin sağlık personeli tarafından alınan smear örnekleri ile karşılaştırılması
Comparing the smear samples colected by women themselves with the smear samples collected by the health personnel
  1. Tez No: 171478
  2. Yazar: PERİHAN SAYGILI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLŞEN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pap Smear, Kendi Kendine Smear Alma, Serviks Kanseri, Pap Smear, Collecting Smears By Yourself, Cervix 98
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
-97-, ÖZET Perihan, Saygılı., Kadınların Kendilerine Aldıkları Smear Örneklerinin Sağlık Personeli Tarafından Alman Smear Örnekleri İle Karşılaştırılması, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Çalışma kadınların kendi kendine aldıkları smear örnekleri ile sağlık personeli tarafından alınan smear örneklerinin karşılaştırmak amacı ile yan deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemine G.Ü. Tıp Fakültesi Gazi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinde smear testi yapılan, araştırmanın sınırlılıklarına uyan ve katılmayı kabul eden 220 kadın alınmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından literatüre uygun olarak geliştirilen veri formu ile toplanmıştır. Uygulamada, kadınlara kendi kendine smear alma eğitimi verilerek posterior forniksten örnek almaları sağlanmıştır. Kadınların kendi kendine aldığı ve sağlık personeli tarafından alman smearlarm sonuçları arasındaki farklılık McNemar (bağımlı gruplarda ki-kare) testiyle, iki grup arasındaki uyum ise Kappa katsayısı ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; kadınların %69.6'smm 40 yaş ve üstü, % 66.8'inin lise mezunu, %33.2'sinin üniversite mezunu olduğu ve %60.5'inin kendi kendine smear almayı kolay ve iyi bir yöntem olarak bulduğu saptanmıştır. Smearlarm; değerlendirme için yeterli bulunması, transformasyon zonu saptanması ve servikovajinal smear olarak bulunması bakımından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur(p0.001). Kadınların kendi kendine aldığı ve sağlık personeli tarafından alman smearlarda bu bulgular benzer oranlarda saptanmıştır. Smearlarda kokobasil varlığı olması bakımından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (pO.001). Kadınların kendi kendine aldığı smearlarda bu bulgu anlamlı düzeyde yüksek oranda saptanmıştır. Tüm smearlarda hiçbir premalign lezyon saptanmamış olup sağlık personelinin aldığı smearlarda saptanan 1 adet ASCUS olgusu kadınların kendi kendilerine aldığı smearlarda belirlenememiştir. Araştırma sonuçlarına göre önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
-98- ABSTRACT Perihan, Saygılı., Comparing The Smear Samples Collected By Women Themselves With e The Smear Samples Collected By The Health Personnel, Gazi University Health Sciences Institute Nursery Program, Master Thesis, Ankara 2006. The study has been conducted as semi-experimental in order to compare the smear samples collected by women themselves and the smear samples collected by the health personnel. 220 women among the women who had smear tests at the Gazi University Gazi Hospital Obstetrics and Gynecology Policlinic who fit in with the range of the study and whom volunteered were included in the study sample. The data has been collected by the researcher with the help of a data form prepared in compliance with the literature. Women have been taught to collect smear from themselves and samples from posterior fornix have been collected. The differences between the smear results collected by the women and by the health personnel have been examined with the help of the Mc Nemar (chi-square on dependant groups) test, while the consistency between the two groups has been examined by the Kappa coefficient. According to the test results 69.6% of the women were over 40,66% were high school graduates 33.2% were university graduates, and 60.5% of them found collecting smear from themselves easy and a good method. The differences between the groups for satisfactory smears found for evaluation, determining the transformation zone and finding them as cervicovaginal, is important statistically (pO.001). It has been determined that the smears collected by the women themselves weren't satisfactory. The differences between the groups for the determining inflammation, benign reactive cellular changes, secondary to inflammation and the differences between the groups for satisfactory smears has been found as important statistically (pO.001). These diagnoses were found in higher percentages at the smears collected by the health personnel. Important discrepancies between the groups for vaginal flora transformation, vaginal flora loss, atrophy, specific infection agents and findings for post partum period hasn't been found important statistically (p>0.001). These findings have been seen in similar percentages in the smears collected by women themselves and the health personnel. The difference between the groups for the coccobasilius findings in smears has been found important statistically (pO.001). The finding has been found in reasonable level high percentages in the smears collected by the women themselves. Premalign lesions haven't been found in smears collected by women and the only ASCUS fact found in the smears collected by the health personnel hasn't been seen in the smears collected by women. Suggestions were made according to the findings of this study.