Akut üriner taş hastalığı düşünülen olgularda 16 dedektörlü bilgisayarlı tomografinin tanıdaki yeri
- Tez No: 171517
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATİH ALPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ÇDBT, üriner taş, duyarlılık, özgüllük, MDCT, urinary stone, sensitivity, specificity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
IV ÖZET Akut renal kolik şikayeti ile başvuran hastaların hızlı ve güvenilir bir şekilde değerlendirilmesinde, tedavilerinin düzenlenmesinde görüntüleme yöntemleri ön plana çıkmaktadır. Biz çalışmamızda, akut yan ağrısı şikayetiyle başvuran ve üriner sistem taş hastalığı düşünülen; direkt üriner sistem grafisi (DÜSG), ultrasonografi (US) ve intravenöz piyelografi (IVP) değerlendirilmesinde taş tespit edilemeyen veya bu tetkiklerde taş şüphesi olan hastalarda, 16 dedektörlü Bilgisayarlı Tomografi'nin tanıdaki yerini araştırmayı amaçlıyoruz. Ekim 2005 - Haziran 2006 tarihleri arasında, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Polikliniğine akut yan ağrısı şikayeti ile başvuran; direkt üriner sistem grafisi, US ve İVP değerlendirilmesinde taş tespit edilemeyen veya bu tetkiklerde taş şüphesi olan 40 hastaya kontrastsız 16 dedektörlü bilgisayarlı tomografi ile düşük dozda, kesit kalınlığı 3 mm olacak şekilde volümetrik üriner sistem taraması yapıldı ve 1 mm kesit kalınlığı aralığında rekonstrükte aksiyel görüntüler oluşturuldu. Kontrastsız spiral çok dedektörlü bigisayarlı tomografi incelemeleri tüm hastalarda aynı protokol ile yapılmış olup, hastaların tümü aynı radyolog tarafından değerlendirildi. Çok dedektörlü bilgisayarlı tomografi (ÇDBT) tetkiki ile 40 hastanın 29'unda üriner sistemde taş tespit edildi. Tüm hastalar ürololoji kliniğince takip altına alındı. Üriner sistem taşı tespit edilmeyen 1 1 hastanın 6'sında ÇDBT ile yakınmalara neden olabilecek patolojiler tespit edildi. Üriner ve üriner sistem dışı patoloji tespit edilmeyen 5 hastanın nonspesifik tedavi sonrasında şikayetlerinin geçtiği ve taş düşürmedikleri tespit edildi. Düşük doz kontrastsız ÇDBT ile yanlış negatif, yanlış pozitif sonuca rastlanmadı. ÇDBT'nin duyarlılık ve özgüllüğü % 100 bulundu. Sonuç olarak, düşük doz kontrastsız spiral ÇDBT üriner sistem taşı tanısı yanında akut renal kolik bulguları taklit edebilecek diğer üriner sistem patolojilerinin değerlendirilmesinde ve komşu organ patolojilerinin ayırıcı tanısının yapılmasında oldukça değerli bir tanı yöntemidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Radiology plays a vital role in the rapid and accurate evaluation of patients with acute renal colic and also leads the treatment. In this study, we aimed to investigate the diagnostic importance of 16-detector row CT in the assessment of patients underwent radiography, ultrasound (US) and intravenous pyelography (IVP) for the initial evaluation of acute flank pain due to suspected urinary tract stone disease. 16-detector row CT was performed patients those none or suspected calculi were detected using abovementioned radiographic techniques. From October 2005 to June 2006, those the patients with acute flank pain due to suspected urinary tract stone disease were presented at Atatürk University Medical Faculty, urology department. 16-detector row CT was performed 40 patients whose radiography, US and IVP examinations were negative for urinary stone disease. Urinary tract scans and axial images were obtained with low dose unenhanced helical CT (UHCT) (3 mm thick sections were reconstructed with a 1 mm increment). All scans were obtained the same radiologist using same protocol. A total of 40 patients, 29 patients had urinary tract stone by using MDCT. All patients were followed up by urology clinic. Extraurinary pathology was detected in 6 of 1 1 patients who had no urinary calculi. Five patients had none urinary or extraurinary lesions relieved of pain after a nonspecific treatment and did not excrete stone. There was no false negative or false positive result determined by using low dose UHCT. UHCT has been shown to have a sensitivity and a specificity of 100 %. As a result, low dose UHCT is an important diagnostic method for the evaluation of urinary tract stone disease and when the other urinary tract diseases mimic acute renal colic, this technique can also has potential to determine the pathology outside the stone disease. Low dose UHCT has the ability in the differential diagnosis of adjacent organ disorders.