Bilgisayarlı tomografi ile yapılan sanal kolonoskopinin fiberoptik kolonoskopi ile karşılaştırılması
- Tez No: 171518
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER ÖNBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ÇKBT, kolon, sanal kolonoskopi, fiberoptik kolonoskopi, MDCT, colon, virtual colonoscopy, fiberoptic colonoscopy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
V ÖZET Gastrointestinal sistemin en sık görülen maligniteleri olan kolorektal neoplaziler maligniteye bağlı ölümlerin en sık ikinci nedenini oluştururlar. Kolorektal kanserlerin büyük çoğunluğunun adenomatöz poliplerden geliştiğine inanılmaktadır. Adenomatöz poliplerin ve erken evre karsinomların erkenden çıkarılmasının mortaliteyi azalttığı ispatlanmıştır. Tarama metodlarıyla henüz kansere dönüşmemiş adenomatöz polipleri ve erken dönem lokalize kanserleri saptamak mümkündür. Günümüzde kesitsel görüntüleme yöntemlerindeki teknolojik ilerlemeler ile kolorektal kanser taramasında sanal kolonoskopi tarama metodu olarak artan sıklıkla kullanılmaya başlamıştır. Çalışmamızın amacı kolon patolojilerinin değerlendirilmesinde sanal kolonoskopinin fiberoptik kolonoskopiye kıyasla avantaj ve dezavantajlarını belirlemektir. Çalışmamızda yaşlı fiberoptik kolonoskopiyi tolere edemeyen, belirgin rektal kanaması veya gaitada gizli kan testi pozitif olan, önemli kilo kaybı olan, yaşları 33 ile 79 (ortalama 59±13.86) arasında değişen 45 hastaya 16- dedektörlü BT kolonografi yapıldı. Her hastada yapılan multiplanar reformat imajlar, çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) kolonografi ve sanal kolonoskopi imajları fiberoptik kolonoskopi ile karşılaştırıldı. Kolon patolojileri polip, kitle, divertikül, crohn hastalığı, ülseratif kolit ve nonspesifik kolit olarak sınıflandırıldı. Çalışmamızda; BT kolonografi-sanal kolonoskopinin tüm kolon patolojilerindeki sensitivitesi %91, spesifisitesi %92, tanıda doğruluk oranı %91 olarak saptandı. BT kolonografi taramada daha avantajlıdır. Hasta toleransının yüksek olup inceleme esnasında sedasyon ve analjezik kullanımı gerektirmemesi, tüm kolon segmentlerini inceleyebilmesi, perforasyon gibi ciddi komplikasyon riskinin çok daha az olması, multıpl kesitsel görüntülerle kolon lezyonlarının intramural ve ekstraintestinal komponentlerini, uzak metastazları ve ek lezyonları değerlendirmesi, minimal invaziv olması, fiberoptik kolonoskopiye olan avantajları olup taramada rutin kullanıma olanak sağlar. Sonuç olarak, yapılan çalışmalar ve çalışmamız; kolon patolojilerinin tanısında, yüksek sensitivite ve spesifisiteye sahip ÇKBT kolonografi- sanal kolonoskopinin tarama metodu olarak veya kolon patolojilerinin değerlendirilmesinde, fiberoptik kolonoskopiye alternatif ve tamamlayıcı bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Colorectal carcinoma is most common gastrointestinal malignancy and regard as a second cause of death. The wast majority of colorectal cancers are believed to arise from adenomatous polyps. There is evidence that early removal of adenomatous polyps and early carcinomas will reduce mortality. It is possible to diagnose non carcinomatous adenomatous polyps and localized, early stage cancers by researching methods. Recently because of technological development of sectional imaging methods, virtual colonoscopy has been especially started to use in the researching the colorectal carcinoma. The aim of this study is to reveal advantage and disadvantage of virtual colonoscopy in comparison with fiberoptic colonoscopy. In our study; we evaluated 45 patients whose age ranged between 33-79 (mean 59±13.86) with 16- detector-row computed tomography (CT) older patients who can not tolarete fiberoptic colonoscopy, heavy or microscopic rectal haemorrhage, important weight loss. Multiplanar reformat images, multidedector CT (MDCT) colonography and virtual colonoscopy images were compared with fiberoptic colonoscopy. Colon pathologies were classified as polyp, mass, diverticul, Crohn's disease, colitis ulcerosa and nonspecific colit. In our study; sensitivity of CT colonography- virtual colonoscopy for colon pathologies was 91%, while specifity was 92%. Percentage of correct diagnosis of CT colonography was 91%. The usage of CT colonography has advantage than fiberoptic colonoscopy, which are: minimal invasive, no need to sedation or analgesics during investigation, lower percentage of perforation complication, can evaluate all colon segments, due to multisectional imaging availability intramural, extraintestinal companents of colonic lesions, metastasis and additional lesion can be evaluated easly. So, CT colonography can be used as routine investigation. In conclusion, results of previous and our studies shows that MDCT colonography-virtual colonoscopy is a good alternative and complementary to fiberoptic colonoscopy in eveluated of colon pathologies or as screening method because they have high sensitivity and specitivity in diagnosis of colon pathologies.