Habitüel abortuslu hastalarda ve eşlerinde HLA-G geninin exon 2,3 ve 8 bölgelerindeki polimorfizmlerin incelenmesi
- Tez No: 171519
- Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT KADANALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: recurrent spontaneous abortions, HLA-G polymorphisms, PCR
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
m ÖZET Bu çalışmanın amacı; nedeni açıklanamamış habitüel abortuslu kadınlar ve eşlerinde HLA-G geni exon 2, exon 3 ve exon 8 bölgelerinde HLA-G polimorfizmlerini incelemektir. Çalışmaya, 2004-2005 yıllan arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum Kliniğine, sebebi açıklanamamış habitüel abortus nedeni ile başvuran 75 kadın ve eşleri ile; kliniğimize habitüel abortus haricindeki nedenlerden dolayı müracaat eden ve en az bir kez normal gebelik geçirmiş olan 35 kadın ve eşleri dahil edildi. Bireyler 4 gruba ayrıldı; habitüel abortuslu kadınlar LGrubu, habitüel abortuslu kadınların eşleri HGrubu, en az bir kez normal gebelik geçirmiş olan kadınlar HLGrubu ve en az bir kez normal gebelik geçirmiş olan kadınların eşleri IV.Grubu oluşturdu. Ayrıca LGrup ve m. Grup kendi içerisinde abortus sayışma göre abortus < 5 ve abortus > 5 olarak iki alt gruba ayrıldı. Çalışmaya başlamadan önce tüm bireylerden anamnez alındı. Nedeni açıklanamamış habitüel abortus tanısı koymak için habitüel abortus için bilinen tüm etkenler araştırıldı ve bilinen bir neden tespit edilenler çalışmaya alınmadı. Tüm bireylere çalışmanın yöntem ve amacı hakkında bilgi verilerek onaylan alındı. Çalışmaya dâhil edilen tüm bireylerden bir kez olmak üzere 2cc EDTA'lı tüpe periferik tam kan alındı. Tüm gruplardaki bireylerden alınan kan örnekleri Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile HLA-G tipilendirmesi yapılmak üzere Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Doku Tipleme ve Moleküler Tam Laboratuarına gönderildi. HLA-G geni exon 2 ve exon 3 bölgelerinin incelenmesinde grupların HLA-G tiplendirmesinde çalışmaya katılan bireylerin hiç birisinde HLA-G*0103 ve HLA- G*0105N' e rastlanmadı. Eşleştirilmiş gruplar arası yapılan istatistiksel incelemede, gruplar arasında HLA-G*01011, HLA-G*01012, HLA-G*01013 ve HLA-G*0106' nın karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı. Ancak I. Gruptan abortus sayısına göre oluşturulan iki alt grup ile IH. Grup karşılaştırıldığında; 5 veya daha fazla abortusu olan kadınların oluşturduğu alt grup ile IH. Grup arasında HLA- G 0106' nın istatistiksel olarak anlamlı farklılığı olduğu bulundu. HLA-G geni exon 8 bölgesinin HLA-G delesyon-insersiyon incelemesinde eşleştirilmiş gruplar ve alt gruplar arası yapılan istatistiksel incelemede, anlamlı bir farklılık bulunmadı.IV Sonuç olarak; 5 veya daha fazla nedeni açıklanamamış abortusu olan kadınlarda HLA-G*0106' nın sıklığının istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu. HLA-G polimorfizmlerinin nedeni açıklanamamış habitüel abortusla ilişkili olabileceği sonucuna varıldı. Anahtar kerimeler: Habitüel abortus, HLA-G polimorfizimleri, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR).
Özet (Çeviri)
SUMMARY The objective of this study is to investigate the polymorphisms of exons 2, 3 and 8 of the HLA-G gene in couples with unexplained recurrent spontaneous abortions. Seventy five couples with unexplained recurrent spontaneous abortions and 35 fertile couples were recruited from patients attending to the Obstetrics and Gynecology Clinics, Atatürk University Research Hospital, between years of 2004 to 2005. All individuals were divided in to four groups; group I consisted of 75 unexplained recurrent spontaneous abortions women, group II consisted of 75 unexplained recurrent spontaneous abortions women's husbands, group HI consisted of 35 fertile women and group IV consisted of 35 fertile women's husbands. In addition, group I and group II were subdivided in to 2 subgroups, according to abortion number as Abortion < 5 subgroup and Abortion > 5 subgroup. All etiological factors of recurrent spontaneous abortion were investigated, no abnormalities were revealed. The recurrent spontaneous abortions were unexplained. The protocol of investigation was explained to each individual and received his or her approval. Samples of 2 ml of blood from each individual were collected in EDTA vials. HLA-G polymorphism in couples with unexplained recurrent spontaneous abortions and normal fertile controls were defined by polymerase chain reaction in molecular definition laboratory of medicine faculty, Atatürk University. The investigation of exon 2 and 3 regions showed that the alleles HLA-G*0103 and HLA-G*0105N were not present in either groups. The maternal and paternal contribution of HLA-G*01011, HLA-G*01012, HLA~G*01013 and HLA-G*0106 alleles did not cause any significant difference between groups. However, maternal contribution of HLA-G*0106 allele caused a significantly difference between Abortion > 5 subgroup and group EI. In addition, there was no statistical difference to analyzes of 14 bp deletion/insertion polymorphisms of HLA-G exon 8 regions between four groups. In conclusion, frequency of HLA-G*0106 allele was found statistically higher in women with five or more abortion. We concluded that HLA-G polymorphisms may be related with unexplained recurrent spontaneous abortions