Sylvian sisternanın intraoperatif mikroanatomisi
  1. Tez No: 171520
  2. Yazar: SARPER AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL HAKKI AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lentikülostriatal arter, orta serebral arter, pteriyonal yaklaşım sylvian sisterna, sylvian ven, varyasyon, Lenticulostriatal artery, middle cerebral artery, pterional approach, sylvian cisterna, sylvian vein, variation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Sylvian sisternanın mikroanatomisi özellikle pteriyonal yaklaşımda cerrahi önemi haizdir. Frontotemporosfenoidal kraniyotorni olarak da bilinen pteriyonal yaklaşım sylvian diseksiyon ile sylvian sisterna içeriside bulunan lezyonlara ulaşmada hızlı ve anatomisinin iyi bilinmesi halinde güvenli bir tekniktir. Sylvian diseksiyon bu bölge ameliyatları için gerçek bir anahtardır. Sylvian sisternanın anatomik varyasyonlarının bilinmesi nöroşirurjiyenin ameliyattaki yol göstericisidir. Yeterli ve hassas sylvian diseksiyon, beyin omurilik sıvısının sisternadan boşaltılması serebral volümün çabuk ve etkili azalmasına neden olur. Bu da anevrizma ve diğer lezyonlara cerrahi yaklaşımı kolaylaştırır. Bu çalışmada Erzurum, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı'nda 1985-2004 yıllan arasında sağ veya sol pteriyonal yaklaşım ile ameliyat olan yüzyirmibeş hastanın ameliyatlarına ait video kayıtlan incelendi. Ameliyat edilen hastaların yaşlan 16-70 arasındaydı. Altmışsekiz erkek ve elliyedi kadın hasta incelemeye alındı. Hastalara anevrizma veya tümör cerrahisi uygulandı. Sylvian sisterna, sylvian ven, ve lentikülostriatal arter üzerinde durularak bunların varyasyonlan araştırildı. Sylvian sisterna lateral frontoorbital girus ile superior temporal girusun birbirleri ile olan anatomik ilişkisine göre incelendi ve dört tipe aynldı. Sylvian tip A; frontal ve temporal loblann gevşek bir şekilde yaklaşarak yüzeyde sylvian sisterna alanını örterek oluşturduklan sisternal varyasyon tipidir. Aynca bu görünüş geniş bir sisternal varyasyon olarak tanımlanabilinir. Sylvian tip B; frontal ve temporal loblann yüzeyde sylvian sistemayı örtecek şekilde sıkıca birbirlerine yaklaşmış olduğu sylvian sisternal varyasyon tipidir. Aynca bu tip dar veya kapalı sylvian sisterna olarak tanımlanabilinir. Frontal tip; lateral fronto-örbital girusun proksimal parçasına temporal lob içine herniye olarak oluşturduğu sylvian sisternal varyasyon tipidir. Temporal tip; superior temporal girusun proksimal parçasının lateral fronto-orbital giruş içerisine herniye olarak oluşturduğu sylvian sisternal varyasyon tipidir. Sylvian sisterna içerisinde bulunan önemli anatomik yapılardan olan sylvian ven varyasyonları dallanma ve drenaj modellerine göre dört tip olarak sınıflandırıldı. Tip I; frontosylvian, pariyetosylvian ve temporosylvian venlerin tek bir sylvian ven içerisine drenjı olan tiptir. Tip II;VI sfenopariyetal ve RoshentaPın basal veni, içine drene olan iki yüzeyel sylvian ven tipidir. Tip III; sfenopariyetal ve superior petrozal vene drene olan iki veya fazla sylvian ven tipidir. Tip IV; hipoplastik sylvian ven tipidir. Seyirlerine göre frontal tip, temporal tip, derin tip ve mikst tip olarak dört tipte sınıflandırdık. Sayılanna göre ise tek sylvian ven, çift sylvian ven ve ikiden fazla sayıda sylvian ven olarak üç tipte sınıflandırdık. Sylvian sisterna içerisinde bulunan ve önemli yapılardan olan lentikülostriatal arterler orjinlerine ve çıkış sayılanna göre incelendi. Orjinlerine göre lentikülostriatal arterler üç grupda, çıkış sayılanna görede yine üç grupta incelendi. Sylvian sisterna, sylvian tip A olarak adlandırılan frontoorbital girusun superior temporal girus ile gevşek bir şekilde yaklaşarak yüzeyde sisternal alam örterek oluşturduklan varyasyon tipi %48 (n=60) ile en sık izlendi. Drenajına göre tip I sylvian ven olarak tanımlanan frontosylvian, pariyetosylvian ve temporosylvian venlerin tek bir sylvian vene drenaj idi. Bu tip %45,6 (n=57) oranıyla en sık olarak izlendi. Sylvian ven, seyrine göre ise temporal tip olarak adlandırılan temporal lob üzerinde seyir gösteren tip %71 (n=89) oranıyla en sık izlendi. Sylvian ven, sayılarına göre %79,2 (99) ile tek sylvian ven izlendi. Orta serebral arterin Mİ segmentinin postbifurkasyonundan çıkış gösteren lentikülostriatal arterler %63,8 (n=32) ile en sık izlenen tipdi. Çıkış sayılarına göre ise tek kök halinde çıkarak 2-10 mm sonra dallanma gösteren lentikülostriatal arterler %60,7 (n=31) ile en sık izlenendi. Bu çalışma amacı üzerinde çok fazla durulmamış olan sylvian sisternanın mikroanatomisini gözden geçirmek ve önceki mikronöroşirurjikal çalışmaları genişletmektir.
Özet (Çeviri)
vıı SUMMARY The microanatomy of Sylvian cisterna has surgical importance especially in pterional approach. Pterional approach, which is also known as frontotemporosphenoidal craniotomy, is a fast and, if the anatomy is well comprehended, a reliable technique to reach the lesions existing in sylvian dissection and sylvian cisterna. Sylvian dissection is a perfect key for operations in this section. The comprehension of the anatomic variations of sylverian cisterna is the leading factor of nörosurgen through the operation. Adequate and sensitive sylvian dissection, the discharge of brain-spinal cord liquid through cisterna, makes a fast and efficient decrease in cerebral volume. And this makes it easy to approach aneurysm and other lesions surgically. In this study video records of operations of 125 patients operated in left or right pterional approach between the years 1985-2004 in Erzurum Atatürk University Medical School Department of Neurosurgery are examined. The patients operated were between the ages of 16 and 70. Sixty-six of them were male and fifty-seven of them were female. Those patients were applied aneurism or tumor surgery. It is focused on the Sylvian vein, Sylvian cisterna and lenticulostriatal artery and variations of them were studied Sylvian vein variations were classified into four types according to their branching and drainage models. Type I, is the type which has drainage of frontosylvian, parietosylvian and temporosylvian veins into only one sylvian vein. Type II, two superficial sylvian vein types which drain into sfenoparietal and Roshentals basal veins, Type III two or more sylvian vein types which drain into sfenoparietal and superior petrozal veins. Type IV is a hyperplastic sylvian vein type. They are classified into four groups according to their progress as frontal, temporal, deep, and mixed, into three groups according to their number as single, double and more than two sylvian veins. Sylvian cisterna was ' classified into four groups as sylvian type A, sylvian type B, frontal type and temporal type according to the anatomic relation between lateral frontoorbital gyrus and superior temporal girus. Lenticulostriatal arters which are one of the important structures existing in sylvian cisterna are classified into 3 groups by origins and into 3 groups again by number of emerge.vm Type I Sylvian vein, defined according to its drainage, is the drainage of firontosylvian, parietosyivian and temporosylvian veins into a single sylvian vein. This type is found to be the most common one with the percentage of 45,6 (n=57). The type which progresses on temporal lob is defined as temporal type according to progress is found to be most common with 71% (n=89). Single sylvian vein is found to be the most common one among others classified by the numbers with 79,2% (n=99). The variation type which is formed by frontoorbital gyrus and superior temporal gyrus getting softly closer to cover cisternal region was observed the most commonly at the rate of 48% (n=60). The lenticulostriatal arters tending to emerge from the postbifurcation of Ml segment of mid cerebral artery was the most common type observed with 63.8 % (n=32). If the emerging numbers are to be taken into consideration, the lentculostriatal arteries emerging as a single root but branching after 2-10 mm was the most commonly observed one with 60.7 % (n=31). The purpose of mis study is to review the microanatomy of Sylvian systerna which hasn't been much focused on so far and to extend the previous micro neurosurgical studies.