Perimezensefalik sisternalara trans-sylvian ve subtemporal yaklaşımlar: Kafa tabanı modifikasyonları ve cerrahi sınırlar
Trans-sylvian and subtemporal approaches in the perimesencephalic cisterns: Skull base modıfications and surgical margins
- Tez No: 501849
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TANRIÖVER, UZMAN TALAT CEM OVALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Perimezensefalik, Sisterna, Kafa Tabanı, Mikroskobik, Perimesencephalic, Cistern, Skull Base, Microscopic
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
PERİMEZENSEFALİK SİSTERNALARA TRANS-SYLVİAN VE SUBTEMPORAL YAKLAŞIMLAR: KAFA TABANI MODİFİKASYONLARI VE CERRAHİ SINIRLAR Dr. Sarper POLAT AMAÇ: Nöroşirurji pratiğinde interpedinküler, prepontin, krural ve ambian sisterna lezyonlarına en sık kullanılan iki yaklaşım transylvian ve subtemporal girişimlerdir. Transylvian ve subtemporal girişimler ve onların kafa tabanı modifikasyonları olan transkavernöz ve anterior transpetrozal (Kawase) yaklaşımları için gerekli cerrahi anatominin basamaklar halinde ortaya konması ve cerrahi sınırların belirlenmesidir. YÖNTEM: Sunulan çalışma Ekim-Aralık 2017 tarihlerinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikronöroirürji ve Nöroanatomi Laboratuarında gerçekleştirilmiştir. 3 erkek, 1 kadın olmak üzere toplam 4 adet silikon boya enjekte edilmiş kadavra üzerinde çalışıldı. Her yaklaşım sırasında kafa tabanı ve ilişkili anatomik yapılar fotoğraflanarak 3 boyutlu görüntüler elde edildi. BULGULAR: Kadavralarda interpedinküler, prepontin, krural ve ambian sisternalara cerrahi yaklaşımlar uygulandı. Yaklaşımların anatomik özellikleri ve limitasyonları ortaya kondu. SONUÇLAR: Perimezensefalik sisterna lezyonları için anatominin anlaşılması, cerrahi çıkarım için en önemli adımlardan biridir. Anatomik verileri cerrahi sırasında kullanacak hekimler, kadavraların doku yapısının farklılığını ve kadavra çalışmalarında kanama olmadığını unutmamalıdırlar. Kafa tabanı yaklaşımları için cerrahi anatominin üç boyutlu anlaşılması ile yapılan cerrahinin güvenliğini arttıracak en önemli adımlardan biridir. Çalışmamızda ortaya konan üç boyutlu anatomik veriler, kafa tabanı yaklaşımlarının cerrahi sınırlarının anlaşılmasında ve ulaşılan farklı nörovasküler yapıların belirlenmesinde yardımcı olacak, bununla birlikte nöroşirurjiyenlere kafa tabanının cerrahi bir yol haritasını verecektir.
Özet (Çeviri)
TRANS-SYLVIAN AND SUBTEMPORAL APPROACHES IN THE PERIMESENCEPHALIC CISTERNS: SKULL BASE MODIFICATIONS AND SURGICAL MARGINS Dr. Sarper POLAT AIM: The most used approaches to the interpedincular, crural, and ambient cistern lesions in neurosurgery practice are the transsylvian and the subtemporal routes. The objective of this study is the show the surgical procedure step by step anatomically and define the surgical margins of the transsylvian and sub temporal approaches and their modified versions, trans cavernous and and anterior transpetrosal (Kawase) approaches. METHOD: The proposed study has been conducted in Cerrahpasa Faculty of Medicine, Microneruosurgery and Neuroanatomy Lab between October and December 2017. 3 male and 1 female, silicon injected cadaveric heads were used. Every step of the dissection is photographed using three dimensional imaging method. FINDINGS: Surgical approaches to the interpedincular, crural, and ambient cistern are performed. Anatomical features and limitations of the approaches are defined. RESULTS: Understanding the anatomy of the region is the vital step in surgical excision of perimesencephalic cistern lesions. It should not be forgotten that some landmarks and features that are to be used in surgery are not present or different in the cadaveric studies. The primary step of increasing the surgical safety in the skull base approaches is understanding the three dimensional anatomy of the region. The results of our study not only will be beneficial in understanding the surgical margins and identifying the neuromuscular structures, but also provide a roadmap for skull map surgery for the neurosurgeons.