Major spinal cerrahide epidural analjezi ve derlenmenin değerlendirilmesi: Bupivakain-fentanil ve bupivakain-fentanil-steroid kombinasyonunun karşılaştırılması
Assesment of epidural analgesia and emergence after major spinal surgery: Comparison of bupivacaine-fentanyl and bupivacaine-fentanyl-methylprednisolone acetate combinations
- Tez No: 171537
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK YÖRÜKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: bupivakain, hasta kontrollü epidural analjezi, majör spinal cerrahi, metilprednizolonpostoperatif ağrı, bupivacaine, patient controlled epidural analgesia, major spinal surgery, methylprednisolone acetate, postoperative pain 77
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Major Spinal Cerrahide Epidural Analjezi ve Derlenmenin Değerlendirilmesi: Bupivakain-Fentanil ve Bupivakain-Fentanil- Metilprednizolon Asetat Kombinasyonunun Karşılaştırılması Bu çalışmada major spinal cerrahi planlanan hastalarda epidural analjezi ve derlenmeyi değerlendirmek amacıyla bupivakain-fentanil ve bupivakain- fentanil-metilprednizolon asetat kombinasyonlarını karşılaştırdık. Çalışmaya 18-70 yaş arası, ASA l-ll, posterior lomber ve/veya alt torakal vertebra enstrumantasyonu planlanan toplam 24 hasta kabul edildi. Hastalar kapalı zarf usulüne göre 2 gruba ayrıldı. Tüm hastalara entübasyonu takiben cerrahi planlanan disk mesafesinin 2 disk mesafesi üzerinden epidural kateter yerleştirildi ve cilt altı tünelize edildi. Her iki gruba da intraoperatif epidural yolla bupivakain-fentanil solüsyonu infüzyon olarak verildi. Grup ll'deki hastalara cerrahi başlangıç öncesinde 80 mg epidural metilprednizolon asetat verildi. Intraoperatif kan basıncı, kalp hızı, oksijen saturasyonu, % desfluran konsantrasyonu takip edildi. Kan kaybı, transfüzyon sayısı, intraoperatif i.v. fentanil tüketimi ve epidural solüsyon infüzyonları kaydedildi. Ekstübasyon ve derlenme zamanlan dikkate alındı. Postoperatif 48 saat süreyle hasta kontrollü epidural analjezi uygulandı. Hastaların ağrıları görsel analog skala (VAS) ve sözel ağrı skalası (VRS) ile değerlendirildi. VAS>4 olan hastalara 1 gr i. m. metamizol uygulandı. Analjezik talepleri (demand), ihtiyacı karşılama (delivery), total uygulanan epidural solüsyon miktarı, ek analjezik gereksinimleri kaydedildi. Hastalar yan etki ve yöntem memnuniyeti açısından dikkatle sorgulandı. Demografik veriler, intraoperatif hemodinamik parametreler, kanama miktarı, transfüzyon sayısı açısından gruplar arası fark yoktu. Ekstübasyon ve derlenme süreleri bakımından gruplar arası farka rastlanmadı. Postoperatif hemodinamik parametrelerde fark bulunmadı. Gruplar arası VAS değerlerinde anlamlı farklılık olmamasına karşın Grup ll'deki hastaların 24. saatteki VAS değeri daha düşük tespit edildi (p=0.04). Grup ll'deki (epidural metilprednizolon asetat) hastaların ilaç talebi (demand) Grup l'deki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha azdı (p=0.007). Gruplar arasında ihtiyacı karşılama (delivery), ek analjezik gereksinimi açısından anlamlı fark bulunmadı. Yan etki bakımından iki grupta benzer sonuçlara rastlandı. Grup l'de bulantı daha fazla görüldü. Hastaların %87.5'i ağrı tedavisi yönteminden memnun kaldı. Postoperatif ağrı tedavisi için uygulanan hasta kontrollü epidural analjezinin güvenilir ve etkili bir yöntem olduğu sonucuna vardık. Sonuç olarak; epidural steroid uygulaması analjezik ihtiyacını azaltmakta, ama ağrı skorları üzerinde anlamlı bir fark oluşturmamaktadır. 74
Özet (Çeviri)
SUMMARY Assessment of Epidural Analgesia and Emergence After Major Spinal Surgery: Comparison of Bupivacaine-Fentanyl and Bupivacaine- Fentanyl-Methylprednisolone Acetate Combinations In this study, we compared bupivacaine-fentanyl and bupivacaine-fentanyl- methylprednisolone acetate combinations in order to evaluate epidural analgesia and emergence after major spinal surgery. Twenty-four patients, aged between 18-70 years, ASA l-ll status, undergoing posterior fusion surgery of lumbar and/or lower thoracic regions of the spine were enrolled in the study. Patients were randomly allocated into two groups via sealed envelope technique. After the patients were anesthetized, epidural catheter was introduced through two segments above the surgical site and pulled out subcutaneously. Both groups recieved epidural bupivacaine-fentanyl solution intraoperatively. Group II recieved additional 80 mg methylprednisolone acetate before the initiation of the surgery. Blood pressure, heart rate, oxygen saturation, desflurane concentration were monitored. Blood loss, number of transfusions, intravenous fentanyl consumption and volume of epidural solution infused were noted. Extubation time and emergence time were reported. Postoperative pain was managed via patient-controlled epidural analgesia for 48 hours. Pain parameters were assessed by visual analog scale (VAS) and verbal rating scale (VRS). Rescue medication of 1 gr metamizole intramuscular was delivered when VAS>4. Demand, delivery, total volume of epidural infusion and additional analgesic requirement were noted. Side effects and patient satisfaction about the analgesic technique were noted. Demographic data, hemodynamic parameters, blood loss, number of transfusion were similiar among groups. Extubation time and emergence time were also similar between the two groups. There was no difference in the postoperative hemodynamic parameters. Although there was no difference in VAS data between the groups, VAS at 24lh hour in Group II was significantly lower (p=0.004). Delivery data for PCA settings were analogous among groups but demand was lower in Group II compared to Group I. Rescue analgesic requirement and side effects were also similar among groups. Nausea as a side effect was seen in Group I higher than in Group II. 87.5% of the patients were satisfied about the pain management. We conclude that patient controlled epidural analgesia is a reliable and effective technique for postoperative pain management. As a result; epidural administration of steroids reduce PCA demand, but has no significant effect on VAS parameters. 76