Diyabetik hastalarda rejyonal anestezi uygulamaları sırasında meydana gelebilecek kalp hızı ve ritm değişikliklerinin holter ile değerlendirilmesi
Holter evaluation of heart rate and rhythm variations in regional anesthesia applied diabetic patients
- Tez No: 249029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY TUNÇER PEKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: diabetes mellitus, kardiyovasküler otonom nöropati, kalp hızı değişkenliği, epidural anestezi, spinal anestezi, levobupivakain, diabetes mellitus, cardiovascular autonomic neurophaty, heart rate variability, epidural anesthesia, spinal anesthesia, levobupivacaine
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu prospektif klinik değerlendirme diyabetik hastalarda rejyonal anestezinin kalp hızı ritmi üzerine etkilerini kalp hızı spektral analizi ile değerlendirmek üzere yapıldı. Tip iki diyabetik elektif alt ekstremite ortopedik cerrahi ya da ürolojik cerrahi geçirmesi planlanan, major kalp hastalığı ya da kalp hızı ve kan basıncını doğrudan etkileyecek ilaç kullanmayan ASA II-III sınıfından 34 hasta çalışmaya alındı. Preoperatif olarak kardiyovasküler otonom nöropati testleri geleneksel testlerle ayrıca holter ile değerlendirildi. Anestezi öncesi bazal kalp hızı değişkenliği monitorize edildi ve kayıt 24 saat sürdürüldü. Kalp hızı, kan basıncı ve periferik oksijen saturasyonu değerleri 5 dk aralarla ölçüldü. Power spektral analiz zaman ve frekans bağımlı değişkenleri içeriyordu. Kan basıncı ve kalp hızı düşüşleri bazal değerin % 20'si ile sınırlı kaldı. Ortalama anestezi seviyesi T 8 idi. Bazal değerlerle karşılaştırıldığında Grup E'de TP, LF, HF, mean RR, RMSDD, SDANN, ASDNN değerlerinde artış, LF/HF oranında düşme izlendi. Grup S'de TP, LF, HF,mean RR, RMSDD, ASDNN değerlerinde hafif bir artış, bununla ilgili olarak LF/HF oranı ve SDANN değerinde artış gözlendi. Çalışmamızda epidural anestezi uygulaması ile tüm KHD parametrelerinde artış ortaya çıkması ve hemodinamik olarak da instabilite görülmemesi, epidural anestezinin diyabetik olgularda güvenle kullanılabileceğini düşündürmektedir. Aynı şekilde spinal anestezi de uygun vakalarda güvenle uygulanabilir. Perioperatif hemodinamik instabilite riski yüksek olgularda preoperatif KHD analizi riski belirlemede oldukça spesifik, basit, kullanışlı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
This prospective clinical evaluation was performed to evaluate heart rate and rhythm variability in diabetic patients underwent regional anesthesia. Thirty four ASA physical status II and III patients with type 2 diabetes mellitus scheduled for lower extremity orthopedic surgery or urologic surgery free of major cardiac disease or cardiac drugs with direct influence of heart rate (HR) or blood pressure (BP). Preoperatively, cardiovascular autonomic function was assesed in both groups by using traditional autonomic function tests. Additionally, spectral analysis of heart rate variability was performed. Prior to anesthesia, a baseline power spectral heart rate reading was taken in the supine position. The power spectral heart rate data were collected for 24 hour. Heart rate and BP were recorded at baseline and at five-minute intervals after injection. Power spectral heart rate data included frequency and time domains. Heart rate and BP remained within 20% of control in all cases. The average level of anesthesia was T8. Compared with baseline, in grup E TP, LF, HF,mean RR, RMSDD, SDANN, ASDNN increased, and LF/HF ratio was decreased. In grup S patients had a transient increase in TP, LF, HF,mean RR, RMSDD, ASDNN, and a corresponding increase in the ratio, and SDANN. Power spectral heart rate analysis during levobupivacaine spinal or epidural anesthesia is compatible with decreased sympathetic activity during stable hemodynamic intervals. Holter analysis of HRV is a sensitive method for detecting diabetic individuals who may be at risk of hemodynamic instability during regional anesthesia.