Tke damara stent implante edilen stabil anjina pektorisli hastalarda periferik kan monosit kemoatraktan protein-1 (MCP-1) seviyeleri ile klinik ve anjiyografik restenoz arasındaki ilişki
  1. Tez No: 171575
  2. Yazar: SERKAN YAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZER BADAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Instent Restenoz, Monosit Kemoatraktan Protein- 1, hsCRP, monosit, perkütan koroner girişim. 51, Instent restenosis, Monocyte Chemoattractant Protein-1, hsCRP, monocytes, percutaneous coronary intervention. 53
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
7) ÖZET: Amaç: Monosit Kemoatraktan Protein-1 vasküler hasar bölgesine monosit toplanmasına yol açarak ateroskleroz gelişiminde rol oynar. Aynı mekanizma ile stent restenozu gelişiminde de etkili olması olasıdır. Çalışmanın amacı, tek koroner damarına stent implante edilen stabil anjina pektorisli hastalarda artmış plazma Monosit Kemoatraktan Protein-1 ve serum hsCRP seviyeleri ile artmış periferik kan monosit sayısının artmış restenoz riski ile ilişkili olduğu hipotezini test etmektir. Materyal-Metod: Çalışmaya stabil anjina pektoris tanısı ile tek koroner arterine stent implante edilen 34 (25 Erkek, 9 Kadın) hasta alındı. Hastalar stent implantasyonu sonrası 6. ayda kontrol kantitatif koroner anjiografi ile stent restenozu açısından değerlendirildi. Kontrol kantitatif koroner anjiografide çap olarak >%50 daralma restenoz olarak kabul edildi. Stent implantasyonu öncesinde bazal, stent implantasyonu sonrası 1. ve 6. aylarda ELISA ile bakılan plazma MCP-1 seviyeleri, serum hsCRP seviyeleri ve periferik kan monosit sayıları ile in-stent restenoz arasındaki ilişki araştırıldı. Sonuçlar: Altı ay sonunda toplam 8 (%23,5) hastada instent restenoz saptandı. Kontrol koroner anjiyografide restenoz grubunda MLÇ: 0,97+/- 0,22 mm iken restenoz gözlenmeyen hasta grubunda MLÇ: 2,03 +/- 0,52 mm saptandı. Restenoz grubunda stent sonrası MLÇ: 2,37 +/- 0,22 mm iken restenoz gözlenmeyen grupta stent sonrası MLÇ: 2,49 +/- 0,41 mm idi. Stent içi restenoz gelişen ve gelişmeyen hasta grubunda bazal, 1. ay ve 6. ay plazma MCP-1 düzeyleri, serum hsCRP düzeyleri ve periferik kan monosit sayıları arasında anlamlı fark saptanmadı. Yorum: Daha önce Stabil Anjina Pektorisli hasta grubunda stent içi restenoz ile MCP-1 ilişkisi gösterilmiş olmasına rağmen bizim çalışmamızda böyle bir ilişki saptanmadı. Stent içi restenoz ile ilişkisi 50konusunda çelişkili bilgiler olan CRP ile stent içi restenoz arasında herhangi bir ilişki saptanmadı. Daha önce sadece bir çalışmada gösterilmiş olan periferik kan monosit sayısı ile stent içi restenoz ilişkisi bizim çalışmamızda doğrulanmadı. Plazma MCP-1 seviyeleri, hsCRP seviyeleri ve periferik kan monosit sayısının stent restenozunu öngörmede klinik fayda sağlamadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
8) SUMMARY: Purpose: Monocyte Chemoattractant Protein- 1 plays an important role in atherosclerotic process by attracting monocytes to damaged vascular site. It may also act with the same mechanism in restenosis development after stent implantation. The purpose of the current study is to test the hypothesis that increased plasma MCP-1, serum hsCRP and peripheral blood monocyte counts are correlated with an increased restenosis risk. Materials and Methods : 34 patients (25 male, 9 female) with Stabile Angina Pectoris were included in the current study. Patients were evaluated with control quantitative coronary angiography for the presence of restenosis at sixth month after stent implantation. > 50% stenosis in diameter is accepted as restenosis. Correlations between instent restenosis and MCP-1, hsCRP and monocyte levels at basal, first month and sixth months post stent implantation were investigated. Results: Instent restenosis was present in 8 (23,5%) patients at the end of sixth months. Minimum luminal diameter in restenosis group at sixth months was 0,97 +/- 0,22 mm whereas 2,03 +/- 0,52 mm in no restenosis group. Minimum luminal diameter in restenosis group post stent implantation was 2,37 +/-0,22 mm whereas 2,49 +/- 0,41 mm in no restenosis group. There was no statistically significant difference between two groups in basal, first month and sixth months plazma MCP-1, hsCRP and monocyte levels. 52Conclusions: Although the relationship between instent restenosis and MCP-1 was shown previously, this relationship is not confirmed in our study. We did not detect any relationship between hsCRP levels and instent restenosis which had conflicting results in previously published literature. We did not detect any correlation between blood monocyte count and instent restenosis which was shown to be present in a single previous study. It is concluded that MCP-1, hsCRP and peripheral blood monocyte count do not provide any clinical benefit in predicting restenosis.