Mükemmeliyetçiliğin depresyon, antidepresana yanıt ve intihar düşüncesi ile ilişkisi
Relationship between perfectionism and depression, antidepressant medication and suicide ideation
- Tez No: 171582
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ BERKSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Antidepresan Tedaviye Yanıt, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Depresyon Şiddeti, İntihar Düşüncesi, Mükemmeliyetçilik 48, Multidimensional Perfectionism Scale, Perfectionism, Response to Antidepressant Medication, Severity of Depression, Suicidal Ideation 49
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET: Mükemmeliyetçiliğin Depresyon, Antidepresana Yanıt ve İntihar Düşüncesi ile İlişkisi Bu çalışmada, depresyon şiddeti, intihar düşüncesi ve antidepresan yanıt ile mükemmeliyetçilik arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri polikliniğine başvuran ve uygulanan SCID sonucunda depresyon ile eşlik eden anksiyete bozukluğu tanısı almış 56 hasta ile yürütülmüştür. Değerlendirme aracı olarak sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Envanteri, Otomatik Düşünce Ölçeği ve Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda depresyon şiddeti ve intihar düşüncesi ile mükemmeliyetçilik arasında ilişki bulunmamıştır. Başkalarına yönelik mükemmeliyetçilik, kendine yönelik mükemmeliyetçilik, eğitim, cinsiyet ve otomatik düşünce antidepresan tedavide yanıta etki eden faktörler olarak bulunmuştur. Bu bulgular literatür bağlamında tartışılmış ve ilerde mükemmeliyetçilik alanında yapılması düşünülen çalışmalarla ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY: Relationship Between Perfectionism and Depression, Antidepressant Medication and Suicide ideation The aim of the study is to determine the relationship between perfectionism and suicidal ideation, severity of depression and response to antidepressant medication. Subjects were 56 patients with depression (with or without anxiety disorder) diagnosed using SCID from the outpatient clinic of Ankara University Faculty Of Medicine Psychiatry Department. The assessment instruments are a socio-demographic data questionnaire, Beck Depression Inventory, Automatic Thoughts Questionnaire and Multidimensional Perfectionism Scale. The results have indicated that there is no relation between perfectionism and suicidal ideation or severity of depression. The results also have shown the factors that affect the response to antidepressant medication are other oriented perfectionism, self oriented perfectionism, automatic thoughts, sex and education. The findings of the study were discussed in the context of literature and suggestions for further studies on perfectionism were made.