İstanbul'da deprem ve olası bir depremle ilgili hazırlık ve kaygı düzeyinin değerlendirilmesi
Assessment of preparedness and anxiety levels towards a possible earthquake in İstanbul
- Tez No: 171617
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KALAÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Afete Hazırlık, önlem, Kaygı, Earthquake, Preparaedness towards disasters, Preventive actions, Anxiety
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
l.ÖZET Çalışma, İstanbul'un olası bir depreme yönelik kişilerin hazırlık ve kaygı düzeylerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma İstanbul'un Tuzla, Beykoz, Şişli ve Bakırköy ilçelerim temsil eden bir örneklemde gerçekleştirilmiş ve toplam 1604 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak oluşturulan bir anket ve Sürekli Kaygı Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada depreme yönelik tutum ve düşüncelerin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmış, depreme karşı önlem almayı ve endişeyi etkileyen faktörler araştırılmıştır. Araştırmaya katılanların %26,4'ünün kendisinin depreme karşı alabileceği hiçbir önlem olmadığını düşündüğü saptanmıştır. Deprem sırasında yapılması gerekenleri bildiğini belirtenlerin oranı %20'dir. Araştırmaya katılanların %20'si kendisini depreme hiç hazır hissetmediğini bildirmiştir. Depreme yönelik olarak gerekli tüm önlemleri alanların oram % 1,3 'tür. Araştırmada erkeklerin kadınlara göre daha fazla önlem aldıkları, öğrenim durumu ve sosyoekonomik durumun önlem alma sayışım olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Depreme karşı en fazla önlem alanların olası bir depremden orta derecede endişelenenler olduğu gösterilmiştir. Kişinin bireysel olarak alabileceği önlemler olduğunu düşünmesi önlem alma üzerinde olumlu etkide bulunmaktadır. Şiddetli bir deprem yaşayanların veya depremde bir yakın kaybı olan kişilerin depreme yönelik daha fazla önlem aldığı görülmektedir. Kişilerin %5,9'u deprem olma olasılığına karşı hiç endişe duymazken, biraz ve oldukça endişe duyanların oram %75,2, şiddetli ve çok şiddetli endişe duyanların oranı ise %18,8'dir. Olası bir depremle ilgili endişe düzeyini artıran faktörler kadın olmak, düşük öğrenim durumu ve düşük sosyoekonomik durum, şiddetli bir deprem yaşamış olmak ve depremde yakın kaybının olmasıdır. Ailede her bireyin sorumluluk almasında yönelik müdahalelerde bulunulması, kişilere deprem riski ile ilgili net mesajların verilmesi ve belirlenen riskli gruplara yönelik müdahalelerin yapılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Assessment of Preparedness and Anxiety Levels Towards a possible Earthquake in Istanbul The aim of this study was to assess the preparedness and anxiety levels of people towards a possible earthquake in Istanbul. This cross-sectional study was conducted with totally 1604 participants in four districts of İstanbul: Tuzla, Beykoz, Şişli, and Bakırköy. Attitudes and thoughts towards the earthquake, factors mat affect taking action and the anxiety towards the earthquake were investigated. It was determined that 26,4% of the participants think that they can take no action for the earthquake. Only 20% of the participants reported that they know what to do during the earthquake. 20% of the participants reported that they don't feel prepared for the earthquake. The percentage of people who take all the required preventive actions was 1,3%. It was shown that men have more preventive actions then women, education level and socioeconomic status positively affect the number of preventive actions. It was shown that the ones who take the highest level of preventive actions are the ones who are moderately anxious about the earthquake. Those who think that they can do something to prevent themselves from effects of the earthquake, who experienced a drastic earthquake or who lost their significant people take more preventive actions. 5,9% of people feel no anxiety at all, 75,2% of people feel little or moderate anxiety, and 18,8% of people feel strong or very strong anxiety towards the earthquake. As the factors affecting anxiety towards earthquake are considered, women shown to be more anxious. People with low education and socioeconomic level reported being more anxious. Those people who experienced a drastic earthquake or who lost a significant people reported more anxiety. Based on the results of this study, important intervention strategies are as follows: Encouraging each member of the family to have responsibility regarding preparation, giving clear massages to people on earthquake risks and interventions for groups of people under risk.