Çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan ve karaciğer yetmezliği olan hastaların değerlendirilmesi
The evolution of patients with liver failure in children intensive care unit
  1. Tez No: 171676
  2. Yazar: BAHATTİN SAYINBATUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET BOŞNAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Childhood, hepatic failure, intensive care. 61
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Karaciğer yetmezliği, karaciğer hastalığının en ağır klinik şeklidir. Progresif karaciğer harabiyetinin son noktasıdır. Akut karaciğer yetmezliği insanlar için en korkunç hastalıklardan birisidir ve daha önce karaciğer problemi olmayan hastada hepatik fonksiyonlarda ani ve ağır bozukluğa yol açabilen herhangi bir nedeni takiben karaciğer hücrelerinde masif nekroz sonucu gelişen klinik bir sendromdur. Bu çalışma, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesinde Nisan 2004 ve Kasım 2005 tarihleri arasında yatırılarak tetkik ve tedavi edilen hepatik yetmezlikli 35 olgunun öykü, klinik, etiyolojik ve laboratuvar bulguları ile değerlendirilmesini kapsamaktadır. 35 olgunun % 42,8'ini (n=15) kızlar, % 57,1 'ini (n=20) erkekler ve % 62,9'nu (n=22) düşük sosyo-ekonomik duruma sahip olgular oluşturuyordu. Sarılık (% 65,7, n=23) ve kusma (% 62,9, n=22) en sık karşılaşılan şikayetler; hepatomegali (% 77,1) ve sarılık (% 65,7) başlıca fizik muayene bulguları olarak saptandı. Serum AST (% 96,6), ALT (% 90,0), bilirubin (% 82,9) düzeyi yüksekliği en sık görülen patolojik laboratuvar bulgularıydı. Hepatik yetmezlikli 35 olgunun % 28,6'sında (n=10) akut viral hepatit A, % 11,4'ünde (n=4) sepsis, % 8,8'inde (n=3) akut viral hepatit B, % 5,7'sinde (n=2) CMV enfeksiyonu, % 5,7'sinde (n=2) kronik karaciğer hastalığı, % 2,9'unda (n=1) Reye sendromu, % 2,9'unda (n=1) obstrüktif hepatit ve % 2,9'unda (n=1) karaciğer karsinomu tespit edildi, % 31,4'ünde (n=11) de neden saptanamadı. Olgularımızda serum seruloplazmin düzeyinin düşük, serum Na düzeyinin 129'un altında olmasının, ensefalopati derecesinin >3 ve kız cinsiyetine mensup olmanın kötü prognoz ile arasında anlamlı ilişki bulundu. Anahtar kelime: Çocukluk çağı, karaciğer yetmezliği, yoğun bakım. 60
Özet (Çeviri)
SUMMARY Liver failure is the most severe clinical form of liver disease and end - point of progresive liver damage. Acute hepatic failure is one of the most dreadfull disease for human and a clinical syndrome may occurs as a result of any causes that leading sudden and massive liver necrosis in person without an antecedent liver disease. This study included 35 patients with hepatic failure admitted to Pediatric Intensive Care Unite of Medicine School of Dicle University between April 2004 and November 2005. History, clinical findings, etiologic causes and laboratory findings of patients were included in evaluation. 15 of patients were female (42,8 %) and 20 of them were male (57,1 %). 62,9 % of patients had low socioeconomic status. The most common initial complaints included jaundice (65,7 %, n=23 ) and vomitting (62,9 %, n=22) and most common physical examination findings were hepatomegaly (77,1 %) and jaundice (66,7 %). Elevated liver function tests [aspartate aminotransferase (96,6 %), alanine aminotransferase (90,0 %)] and serum bilirubin were most common laboratory findings. The causes of hepatic failure were acute viral hepatitis A in ten (28,6 %), sepsis in four (11,4 %), acute viral hepatitis B in three (8,8 %), cytomegalovirus in two (5,7 %), chronic liver disease in two (5,7 %), Reye's Syndrome in one (2,9 %), obstructive hepatitis in one (2,9 %), liver carcinoma in one (2,9 %) patient. Etiologic agent was not found in eleven (31,4 %) patients. Low serum seruloplasmin level, low serum sodium level (below 129 mmol/L), increased encephalopthy stage (over stage 3) and female gender considered as a poor prognostic factors.