Sepsis oluşturulmuş ratlarda drotrecogin Alfa ve meropenem tedavisinin TNF-Alfa, IL-1 Beta ve IL-6 üzerine etkileri
- Tez No: 171769
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NAZIM DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: sepsis, rat, drotrecogin alfa, meropenem, sitokin (TNF-a, IL-6veIL-lj8), sepsis, rat, drotrecogin alpha, meropenem, sitocin (TNF-a, IL-6 and IL-1/3)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Bu çalışmada Çekal Ligasyon Perforasyon yöntemi uygulanarak sepsis oluşturulan ratların tedavisinde aktive drotrecogin alfa ve buna ilave olarak meropenem uygulandı. Bu tedavinin, sepsisin prognozu üzerine etkilerini takip etmek amacıyla da inflamatuar yanıt mediatörlerinden TNF-a, IL-6 ve IL-l/3'nın serum düzeyleri ölçüldü. Çalışma grubu olarak, her biri altı adet rat içeren beş grup olmak üzere toplam otuz adet rat kullanıldı. Kontrol, sham, sepsis, sepsis+drotrecogin alfa ve sepsis+drotrecogin alfa+meropenem şeklinde gruplar oluşturuldu. Sonuçlar ortalama ± standart hata olarak verildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda Mann -Whitney U testi kullanıldı. Sepsis grubundaki serum TNF-a, EL-6 ve İL- 1/3 düzeyleri hem kontrol hem de sham grubuna karşı belirgin olarak artış gösterdi; ve bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sepsis grubundaki bu artış aktive drotrecogin alfa verilmesiyle yerini tüm mediatörlerde belirgin bir azalmaya bıraktı. Ancak bu mediatörlerden yanlızca IL-j8'nın seviyelerindeki azalma sepsis' e göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Aktive drotrecogin alfa'nın meropenemle birlikte verildiği grup IL-6 ve IL-1/3 düzeyleri açısından sepsis grubu ile karşılaştırıldığında mediator seviyelerindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Yine Aktive drotrecogin alfa'nın meropenemle birlikte verildiği grup, IL-6 düzeyleri açısından aktive drotrecogin alfa uygulanan grup ile karşılaştırıldığında da istatistiksel olarak anlamlı azalma bulundu. Bu çalışmada sepsis tedavisinde etkinliği daha önce kanıtlanmış olan Aktive Drotrecogin Alfa'ya antibiyotik eklenmesi TNF-a, IL-6 ve IL-1/3 serum düzeylerini sepsis grubuna göre tedavi alan gruplarda azalttı ve tedavideki başarı arttı. Ancak, bu konu üzerinde daha geniş çalışmaların yapılmasının gerekliliğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, the effects of activated drotrecogin alpha, and activated drotrecogin alpha plus meropenem in the treatment of sepsis induced by cecal ligation perforation method in rats were investigated. Serum levels of TNF-a, IL-6 and IL-1/3 were measured as mediators of inflammatory response to follow the effects of these treatments on the prognosis of the sepsis. In this study, 30 rats were used in five groups as 6 rats per group. The groups were control, sham, sepsis, sepsis treated with activated drotrecogin alpha, and sepsis treated with activated drotrecogin alpha plus meropenem. The results given were means ± SEM. Mann -Whitney U test was used to compare the group means. Serum TNF-a, IL-6 and IL-1/3 levels increased significantly in sepsis group compared with both control and sham groups. On the other hand, this increase in sepsis group was not followed in sepsis treated with activated drotrecogin alpha, furthermore a decrease was followed. However, the decreases of the levels of mediators were not statistically significant, except IL-1/3 level. Decreases in the levels of IL-6 and IL-1/3 in sepsis group treated with activated drotrecogin alpha plus meropenem were significant compared with sepsis group. The level of DL-6 in the sepsis group treated with activated drotrecogin alpha plus meropenem was significantly lower than the sepsis group treated with activated drotrecogin alpha only. In this study, the addition of the antibiotic to activated drotrecogin alpha, which is proven to be effective in the treatment of sepsis, decreased serum TNF-a, IL-6 and IL-1/3 levels in treated sepsis groups compared with untreated sepsis group, and the success ratio of the treatment of sepsis increased. However, we believe that further studies in large scale should be carried out in this subject