Valpronik asidin serumda biotinidaz aktivitesi ile saçta ve serumda çinko düzeyi üzerine etkisi
  1. Tez No: 171771
  2. Yazar: YUNUS YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYDAR ALİ TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Valproik asid, çinko, biotinidaz aktivitesi, Valproic acid, zinc, biotidinase activity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Valproik asid alan hastalarda ortaya çıkan bazı yan etkiler biotinidaz ve / veya çinko seviyesindeki değişiklikler ile ilişkili olabilir. Bu sebepten valproik asid' in serumda biotinidaz aktivitesine, saçta ve serumda çinko düzeylerine etkisini ve varsa bir etkisi valproatm kandaki düzeyi ve veriliş süresi ile anlamlı bir ilişki olup olmadığını araştırmayı planladık. Çalışmamızda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bilim Dalında klinik ve laboratuvar incelemelerle epilepsi tanısı alan 32 hasta alındı. Kontrol grubu olarak valproik asid tedavisi başlamadan hemen önce alınan değerler kullanıldı. Serum ve saç çinko düzeyi ölçümleri Atomik Absorbsiyon Spektrofotometri yöntemi ile yapıldı. Serum biotinidaz aktivitesi ölçümleri Fluometrik yöntemi ile yapıldı. Çalışmadaki 32 hastanın 22'si kız (%69), 10'u erkek (%31) olup, yaşları 1,5- 14 yıl arasında idi. Tüm hastaların yaş ortalaması 7,21 ± 3,17 yıl, kızların yaş ortalaması 7,83 ± 2,66 yıl, erkeklerin yaş ortalaması 5,85 ± 3,88 yıl idi. Valproik asid tedavisinden önce, tedavinin 3. ayında ve 6. ayında saçta çinko, serumda çinko düzeyleri ve serumda biotinidaz aktiviteleri ölçüldü. Tedavinin 3. ayında ve 6. ayında serumda valproat düzeyi ölçüldü. Biotinidaz aktivitesi; başlangıç ortalama enzim aktivitesine göre 3. aydaki ortalama enzim aktivitesi düşük bulundu (p=0,006), 3. aya göre 6. aydaki ortalama enzim aktivitesi yüksek tespit edildi (p=0,002). Başlangıç ortalama enzim aktivitesi ile 6. aydaki ortalama enzim aktivitesi arasında ise anlamlı fark yoktu (p=0,759). Başlangıç ortalama saç çinko düzeyi ile 3. aydaki ortalama saç çinko düzeyi arasında fark yoktu (p=0,085), 3. aydaki ortalama saç çinko düzeyi ile 6. aydaki ortalama saç çinko düzeyi arasında fark yoktu (p=0,069), başlangıç ortalama saç çinko düzeyine göre ö.aydaki ortalama saç çinko düzeyinde anlamlı azalma tespit edildi (p=0,001). Serum çinko düzeyi; başlangıç ortalama serum çinko düzeyine göre 3. aydaki ortalama serum çinko düzeyinde anlamlı azalma vardı (p=0,001), 3. aydaki ortalama serum çinko düzeyi ile ö.aydaki ortalama serum çinko düzeyi arasında fark yoktu (p=0,049), başlangıç ortalama serum çinko düzeyine göre 6. aydaki ortalama serum çinko düzeyinde anlamlı azalma vardı (p=0,001). Üçüncü ay serum valproat düzeyi ile 3. ay serum biotinidaz aktivitesi arasında anlamlı negatif korelasyon vardı V(p=0,003, r = -0,512). Tedavinin 3. ayı ve 6. ayındaki serum valproat düzeyi ile saç ve serum çinko düzeyi arasında korelasyon yoktu. Çalışmamızda sonuç olarak; valproik asid tedavisi sırasında saç ve serum çinko seviyesi düşmektedir. Biotinidaz aktivitesi ise tedavinin 3. ayında düşüp, 6. ayında ise başlangıç değerlerine ulaşmaktadır. Saç dökülmesi muhtemelen serum BA, saç ve serum çinko seviyelerindeki düşmeye bağlıdır. Bu hastalara çinko ve biotin vererek klinik ve laboratuvar cevabın değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Some side effects of valproic acid treatment resemble to sign and symptoms seen in partial biotidinase and zinc deficiency. Therefore, we planned to search the effects of valproic acid to the activities of zinc at hair, serum zinc and biotidinase level and if there is a significant relation between the serum level of valproic acid, route of usage, time of using valproic acid and the level of zinc at hair, serum zinc and biotidinase activities. Among epilepsy patients followed by Ondokuz Mayıs University Pediatric Neurology Department 32 patients were studied. As control group, pretreatment valproic acid levels were used. The measurement of serum and hair zinc levels were performed by Atomic Absorption Spektophotometer technique. Serum biotidinase activities were measured by Fluometric method. Of 32 patients 22 (69%) were giriş and 10 (31 %) boys. Age range was between 1.5-14 years(mean 7,21 ±3,17). The mean age of giriş and boys were 7,83 ± 2,66 years, 5,85 ± 3,88 years, respectively. Before the beginning of the valproic acid treatment, at the 3rd and 6th month of the treatment, hair zinc level, serum zinc and biotidinase levels were measured. Serum valproic acid levels were measured at the 3rd and 6th month of the treatment. The 3rd month biotidinase activity was significantly decreased when compared with the initial biotidinase activity (p=0,006). There was no significant difference between the activity of biotidinase at the beginning and the 6th month of treatment (p=0,759). The 6th month biotidinase activity was significantly increased compared with the 3rd month (p=0,002). Hair zinc level at 3rd month of the treatment was decreased compared with beginning level, but it was not statistically significant (p=0,085). Hair zinc level at the 6th month of the treatment was significantly decreased compared with the beginning level (p=0,001) ). Hair zinc level at the 6th month of the treatment was decreased compared with the level of the 3rd month but it was not statistically significant (p=0,069). Serum zinc level at the 3rd month was decreased significantly compared with the beginning level of serum zinc (p=0,001). Serum zinc level at the 6* month of the treatment was significantly decreased compared with the beginning level (p=0,001). Serum level of zinc at the 6th month of the treatment was decreased compared with the level at the 3rd month but it wasn't statistically significant(p-0,049). There was significant negative correlation between serum valproic acid levels and serum biotidinase activities at the 3rd month (p=0,003, r = -0,512). There were no correlations between serum valproic acid levels and serum, hair zinc levels at the 3rd and 6th month. in conclusion, this study showed that hair and serum zinc levels were decreased in the course of valproic acid treatment. Biotidinase activity was decreased at the 3rd month of the treatment and at the 6th month of the treatment reached to begining values. Loss of hair is probably dependent on decreasing serum zinc levels and biotidinase activity and hair zinc levels. Clinical and laboratory responses to supplementation of zinc and biotine for valproic acid using patients is needed to be evaluated.