Spray gel (Poly ethylene glycol), seprafilm, interceed ve ringer laktatın post operatif adezyon oluşumunu engellemedeki rolleri
  1. Tez No: 171800
  2. Yazar: ŞAZİYE KUNDAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAZİP ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Spray Gel, Ringer laktat, İnterceed, Seprafilm, Postoperatif Adezyon, Rat model. V
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Bu deneysel çalışma poly ethylene glycol olan spray gel' in postoperatif adezyon oluşumunu önlemedeki rolünü araştırmak ve bu bulguları günümüzde sıkça kullanılan intraperitoneal ringer laktat uygulaması ile interceed ve seprafilm gibi bariyer yöntemler ile karşılaştırmak üzere, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahisi Araştırma Merkez'inde, etik kurul onayı alınarak, yapıldı. Bu amaçla ağırlıkları 130 - 200 gr arasında değişen Wistar cinsi 50 adet yetişkin dişi rat kullanıldı. Her biri 10 rattan oluşan 5 grup oluşturuldu. Her gruptaki ratlara, steril koşullarda, intramuskuler ksilazin HCI (5 mg / kg) ve intramuskuler ketamin HCI (90 mg / kg) anestezisi verilerek göbek altı median yaklaşık 4 cm'lik insizyonla laparatomi yapıldı. Bicornuat uterus ortaya çıkartılıp, uterus bifurkasyosundan 2 cm. uzaklıktan başlayarak, sol hornda l'er cm'lik aralıklarla 30 volt enerji ile antimezenterik yüzde seroza ve muskuler tabakayı içerir tazda koterize edilerek adezyon modeli oluşturuldu. 1. gruba adezyon modeli oluşturulduktan sonra herhangi bir madde verilmedi ( kontrol grup), 2. gruba adezyon modeli oluşturulduktan sonra batın içine yaklaşık 4 cc ringer laktat verildi, 3. gruba adezyon oluşturulan bölgeye 2 x 3 cm boyutlarında interceed yerleştirildi, 4. gruba adezyon oluşturulan bölgeye 2 x 3 cm boyutlarında seprafilm yerleştirldi, 5. gruba adezyon oluşturulan bölgeye 2 mm kalınlıkta (yaklaşık 1 - 2 cc) spray gel uygulandı. Daha sonra batın 4/0 ipek sütürle tam kat kapatıldı. Laparatomiden 21 gün sonra tüm ratlar aşın eter inhalasyonu ile sakrifiye edildi. Takiben, göbek altı median insizyon yapılarak modifıye adezyon skorlaması yapıldı. Histopatolojik inceleme için; yapışıklık alanlarım da içerecek şekilde ratların sol hornları total olarak çıkarıldı. Deneklerden alman doku örnekleri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda; granülasyon dokusu gelişiminin yeterliliği ile yabancı cisim reaksiyonu gelişip gelişmediği açısından araştırıldı. Gruplar arasındaki fark olup olmadığını anlamak için Kruskal Wallis Varyans Analizi; kontrol grubu ile diğer grupların ve spray gel grubu ile diğer grupların ikili karşılaştırmaları için Mann - Whitney U testi kullanıldı. p0,05),(Tablo VI). Hitopatolojik değerlendirmede: Granülasyon dokusu gelişimi ortalamaları ringer laktat, interceed, seprafilm ve spray gel gruplarında; kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. Sırasıyla:[(p = 0,01),(p= 0,000),(p = 0,000),(p = 0,000)],(Tablo VIII). Spray gel uygulanan grupla ; ringer laktat, interceed, seprafilm uygulanan gruplar arasında granülasyon dokusu gelişimi ortalamaları arasında anlamlı fark bulunamadı.Sırasıyla:[(p=0,l 1 l),(p=0,935),(p=0,831)], (Tablo VIII). Yabancı cisim reaksiyonu ortalama değerleri ise: Ringer laktat, interceed, seprafilm ve spray gel gruplarında; kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (p = 0,002), (Tablo X). Spray gel uygulanan grupla; ringer laktat, interceed ve seprafilm uygulanan gruplar arasında yabancı cisim reaksiyonu ortalama değerleri arasında anlamlı derecede fark bulunmadı (p=l,000),(Tablo X). Bu bulgulara göre, spray gel 'in cerrahi olarak ratlarda oluşturulan adezyon formasyonunu önlemede: Ringer laktat, interceed, seprafilm kadar etkili bir yöntem olduğu; inflamatuvar bir yanıta, spesifik bir yabancı cisim reaksiyonuna neden olmadığı düşünülmektedir. Laparaskopik cerrahide kullanım kolaylığı, lokal travmatize dokuya yapışmada güçlü olması, ortamda kan varlığında etkinliğini sürdürmesi avantaj gibi gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The experimental study is performed by the permission of ethics committee of Ondokuz Mayis University Medical Faculty Surgical Research center, to compare the (poly ethylene glycol) spray gel with the methods of using interceed, seprafilm or intraperitoneal lavage with ringer lactate,,which are used to prevent the postoperatif adhesions. The study was made on 50 Winstar adult female rats weighing 130-200 gr.The rats were randomly divided into 5 groups each incluiding 10 rats. Laparatomy was performed via lower median insicion of 4cm under the ksilazin HCL (5 mg / kg.) and ketamin HCL (90 mg / kg) anesthesia. The left uterine horn of each rat was cauterized at the antimesenteric surface (serosa and muscular layer ) in order to induce surgical adhesions. Rats were divided five groups. The first group (group 1) served as the control (nothing were given to prevent the adhesion). In group 2, 4 cc. Ringer lactate solution was instilled into the peritoneal cavity before abdominal closure.In group 3 Interceed (2x3 cm) was placed to the adhesion region.In the group 4 Seprafilm (2x3 cm) was used for to prevent adhesions. In the last group (group 5) spray gel was used 1 - 2 cc. to form 2 mm. thickness on the cauterized surface.The abdomen of the rats were closed totaly 4/0 silk suture. After 21 days all of the rats sacrified with the bolus ether inhalation. Adhesion scoring was performed with the median incisions. The left horns are excised totaly for the histopathologic evaluation. The specimens are examined at the Pathology Departmant of Ondokuz Mayis University and looked for the granulation tissue development and the foreign body reactions.The average adhesion scores among the five groups were compared. Statistical evaluation was made using analysis of variance Kxuskal -Wallis and Mann - Whitney U Tests and the results were accepted to be significant if the P value was less than 0.01. As a result :The postoperative average adhesion scores were found significantly decreased on the ringer iactate (p=0,001), interceed (p=0,001), seprafilm (p=0,000) and spray gel (0,000), groups according to the control group (Table VI). VIThere were no statistical significant differences between the average adhesion scores of the groups which used spray gel: ringer lactate (p=0,473), interceed (p=0,888), and seprafilm (p=l,000),(p>0,005),(Tablo VI). On the histopathologic results; the granulation tissue development averages were very low at the ringer lactate, interceed, seprafilm and spray gel groups according to the control group (p=0,01),(p=0,000),(p=0,000),(p=0,000),(Table VIII).There was no significant difference between the spray gel group and the ringer lactate (p=0,l 11), interceed (p=0,935) and seprafilm (p=0,831) groups among the granulation tissue devolepment averages.(p>0,05),(Table X).