Atriyal fibrilasyonlu olgularda kalp hızı ve sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarının plazma beyin natriüretik peptid düzeylerine etkisi
Brain natriuretic peptide levels and its relationship with resting heart rate and diastolic functions in patients with atrial fibrillation
  1. Tez No: 171895
  2. Yazar: ALİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZGÜR ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, BNP, kalp hızı. 51
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
IX. ÖZET ATRİYAL FİBRİLASYONLU OLGULARDA PLAZMA BRAİN NATRİÜRETİK PEPTİD DÜZEYLERİNE KALP HIZI VE SOL VENTRİKÜL DİYASTOLİK FONKSİYONLARININ ETKİSİ Amaç ve Gerekçe: Atriyal fibrilasyon erişkin nüfusta tedavi gerektiren kalp ritim bozukluklarından en sık karşılaşılanıdır. Atriyal fibrilasyonlu olgularda nöro-endokrin görüntü ile ilgili çalışmalar son dönemde giderek artmaktadır. Mevcut çalışmalarda AF'li olgularda Brain Natriüretik Peptid (BNP) düzeyleri ile ilgili çelişkili veriler bulunmaktadır. Ancak genel görüş BNP düzeylerinin arttığı yönündedir. AF'li olgularda BNP düzeylerindeki artışı açıklayacak görüşler olsa da, bu görüşlere temel oluşturacak çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca AF'li olgularda sinüs ritminin sağlanması ile BNP düzeylerinde gerileme olmaktadır. AF tekrarı izlenen olgularda bazal BNP düzeylerinin yüksek olduğuna ilişkin veriler bulunmaktadır. Çalışmamızda AF'li olgularda BNP düzeylerini saptamayı ve BNP düzeyleri ile kalp hızı ve sol ventrikül diyastolik fonksiyonları arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçladık. Ayrıca bazal BNP düzeylerinin erken dönem AF tekrarını öngörmede kullanılabilir olup olmadığım incelemeyi amaçladık. Metod: Ejeksiyon fraksiyonu normal, ciddi kalp kapak hastalığı olmayan, kalp yetersizliği belirti ve bulguları göstermeyen, yapısal kalp hastalığı olmayan ve ciddi kronik hastalığı olmayan 31 persistan AF'li hasta (19 kadın 12 erkek) çalışmaya alındı. Hastaların tamamına transözefajiyal ekokardiyografi sonrası elektriksel kardiyoversiyon uygulandı. Elektriksel kardiyoversiyon (EKV) öncesinda hastalara yarım saatlik yatak istirahatı uygulandı ve 12 derivasyonlu EKG leri çekildi. EKV öncesinde (bazal) ve sonrasındaki 30. dakikada BNP düzeyleri ölçüldü. 1. ayda hastalar kontrole çağrıldı ve EKG çekildi. Ayrıca sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarını belirlemek için transtorasik ekokardiyografi yapıldı. Bulgular: Hastaların bazal BNP düzeyleri 51 pg/ml ile 874 pg/ml arasında değişmekte idi. Ortalama BNP değeri 241 pg/ml olarak yüksek saptandı. Hastaların bazal EF değeri ortalama %61,13, ortalama sol atriyum çaplan 4.41 cm idi. Hastaların kalp hızları 68/dk ile 142/dk arasında değişmekte idi. 31 hastanın ortalama kalp hızı 104/dk idi. Hastaların yaklaşık %50 sinin kalp hızı 101-120/dk arasında idi. Yapılan korelasyon analizinde hastaların yaran saat dinlenme sonrasındaki bazal kalp hızlan ile kardiyoversiyon öncesi bazal BNP değerleri 50arasında pozitif korelasyon saptandı. Yine hastaların bazal BNP düzeyleri ile Pik E/Em arasında pozitif korelasyon saptandı. Çalışmaya dahil edilen 31 hastaya DC-CV uygulandı. Toplam 3 hastada sinüs ritmi sağlanamadı. Kardiyoversiyon işlemi başarılı olan toplam 28 hasta işlemin başarılı olmadığı 3 hasta ile bazal değişkenler yönünden karşılaştırıldığında her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Bazal BNP değerleri sinüs ritmi sağlanamayan olgularda daha düşük olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Kardiyoversiyon ile sinüs ritmi sağlanan toplam 28 hastanın 4 ünde l.ayda AF tekrarı (erken nüks) izlenir iken, 24 hasta sinüs ritminde izlendi. Erken nüks izlenen grupta bazal BNP düzeyi ortalaması 448,5 pg/ml iken, nüks izlenmeyen grupta 224,28 pg/ml idi, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (p:0.09). 30. dakika BNP düzeyleri erken nüks izlenen grupta anlamlı şekilde daha yüksek idi (318,5 pg/ml vs 153,42 pg/ml p:0.05). Başarılı kardiyoversiyon ile BNP düzeyi anlamlı şekilde düşer iken 1 ay boyunca sinüs ritminde izlenme ile yine anlamlı olarak BNP düzeyi düşmeye devam etti (224,28 pg/ml, 153,42 pg/ml, 100,39 pg/ml). Kardiyoversiyonu başarılı olmayan grupta BNP düzeylerinde anlamlı değişiklik olmadı (107,3pg/ml, 98,26pg/ml, 116,33). 1. ayda sinüs ritminde olan hastalara yapılan ekokardiyografiye göre hastalar 2 gruba ayrıldı. 1. grupta diyastolik disfonksiyonu olmayan ve bozulmuş relaksasyon özelliği gösterenler, 2. gruba psödonormal özellik gösterenler ve restriktif özellik gösteren hastalar alındı. 2. grupta bazal BNP, 30. dakika BNP ve 1. ay BNP değerleri (sırasıyla 279,92, 194,021, 137,91) anlamlı şekilde 1. gruptan(sırasıyla 146,6, 96,6, 47,86) yüksek saptandı ( p değeri sırası ile 0.022, 0.022, 0.002). Sonuç: 1. AF'li olgularda BNP düzeyleri yüksek saptandı. 2. BNP düzeyleri başlangıç istirahat kalp hızlan ile korele saptandı. 3. BNP düzeyleri sinüs ritmi sırasında orta ve ciddi diyastolik disfonksiyonu olanlarda yüksek saptandı. 4. BNP düzeyleri sinüs ritmi sağlanması ile düştü ve sinüs ritminde kalanlarda düşmeye devam etti. 5. Başlangıç BNP düzeyleri erken nüks gösterenlerde dah yüksek olsa da, muhtemelen erken nüks gösteren hasta sayısının azlığı sebebi ile istatistiksel olarak anlamlı değildi. 6. 30. dakika BNP düzeyleri erken nüks gösteren olgularda anlamlı şekilde daha yüksek idi.
Özet (Çeviri)
X. SUMMARY BRAİN NATRIURETIC PEPTIDE LEVELS AND ITS RELATIONSHIP WITH RESTING HEART RATEAND DIASTOLIC FUNCTIONS IN PATIENTS WITH ATRIAL FIBRILLATION Backround and purpose: Atrial fibrillation (AF) is the most encountered rhythm disorder seen on routine clinical practice. Many published studies have interested neurohormonal activation in AF. There has been conflicting data regarding the brain natriuretic peptide (BNP) levels in patients with atrial fibrillation (AF). However most of the published studies have shown that BNP levels are high in AF. But the reason of the high BNP levels in AF is not studied before. This study aimed to investigate the relationship between the BNP levels, the heart rate and left ventricular diastolic functions in patients with AF. And secondly we aimed to investigate the relationship between BNP levels, cardiversion success and short-term recurrence of AF in patients with AF. Method: Patients with persistent AF, normal ejection fraction (EF), and without severe valvular heart disease, sign and symptoms of heart failureas well as any other underlying chronic disease were included in the study. Patients taking any medication fort he treatment of AF were excluded. All patients were evaluated by transesophageal echocardiography and cardioverted electrically. Before cardioversion, all patients rested in a bed for 30 minutes while they were monitoredfor their heart rate. Mean heart rate of the last five minutes was recorded as basal heart rate. Blood samples were taken for the measurement of BNP levels just before (basal) and 30 minutes after the cardioversion. During the follow up at 1st month, BNP levels were measured again. All patients prescribed amiodarone after cardioversion. Results: Thirty-one patients (19 female, mean age: 69,2 years) were included in the study. Mean BNP level of the patients was 241 pg/ml (51-874 pg/ml). Mean EF was 61% and mean left atrial diameter was 4,4 cm and mean resting heart rate was 104 bpm (68-142). Basal heart rate and BNP values were positively correlated (Pearson, r:0,43, p:0,016). And basal peak E/Em and basal BNP values were positively correlated (Pearson, r:0,378, p:0.036). Sinus rhythm was achieved in 28 patients (90.3) after cardioversion. AF recurred in 4 of 28 patients after one month. Patients with sinus rhythm (24) were divided into two groups; those with no 52or mild (group 1) and those with moderate-to-severe (group 2) diastolic dysfunction. Basal (279,9 pg/ml vs 146,6 pg/ml, p:0.022), 30 min (194,lpg/ml vs 96,6 pg/ml, p:0.022) and 1st month (137,9 pg/ml vs 47,9 pg/ml, p:0.002) BNP levels were significantly higher in group 2. Sinus rhythm was achieved in 28 patients (90.3) after cardioversion. No significant difference was found between the patients converted into sinus rhythm and stayed in AF. All patients with sinus rhythm were given amiodarone for rhythm control. AF recurred in 4 of 28 patients (14,3 %) after one month. Mean values of basal BNP were 448,5 pg/ml and 224,3 pg/ml (p:0.09) in patients with early AF recurrence and with sinus rhythm, respectively. BNP values at 30 minutes were significantly higher in patients with early AF recurrence (318,5 pg/mlvs 153,4 pg/ml; p:0.05). BNP values decreased significantly after cardioversion and went on decreasing at one month with the maintenance of sinus rhythm (224,3 pg/ml vs 153,4 pg/mlvs 100.4 pg/ml). Conclusion: 1. BNP levels were increased in patients with AF. 2. BNP levels were correlated with resting heart rate of the patients. 3. BNP levels were higher in patients with moderate-to-severe left ventricular diastolic dysfunction during sinus rhythm. 4. BNP levels decreased significantly with the restoration of sinus rhythm and went on decreasing with the maintenance of sinus rhythm in patients with persistent AF. 5. Although basal BNP levels seemed to be higher in patients with AF recurrence, the difference was not statistically significant possibly due to low number of recurrent cases. 6. BNP levels at 30 minutes after cardioversion were significantly higher in patients with AF recurrence. 53