Ülkemizde Emekli Sandığı sağlık yardımından faydalanan kronik rofekoksib kullanıcılarına rofekoksib piyasadan kaldırıldıktan sonra reçete edilen nonsteroid anti-inflamatuar ilaçların dağılımı
The distribution of nonsteroid antiinflammatory drug prescriptions in chronic rofecoxib users insured by Emekli Sandığı in Turkey after rofecoxib was taken off the market
- Tez No: 171897
- Danışmanlar: PROF.DR. NURULLAH AKKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Romatoloji, Pharmacy and Pharmacology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: NSAİİ, Rofekoksib, NSAID, Rofecoxib
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Ülkemizde Emekli Sandığı sağlık yardımından faydalanan kronik rofekoksib kullanıcılarına rofekoksib piyasadan kaldırıldıktan sonra reçetelenen nonsteroid anti-inflamatuar ilaçların dağılımı Amaç: : Ülkemizde kardiyovasküler yan etkileri konusunda giderek artan kanıtlar nedeniyle satışı durdurulan spesifik bir COX-2 inhibitörü olan rofekoksibi, kronik olarak kullanmakta olan Emekli sandığı sosyal güvencesine sahip hastalara ilaç piyasadan kaldırıldıktan sonraki dönemde hangi NSAİİ'ların reçete edildiğini ve birlikte ne oranda gastrik profilaksi yapıldığım ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Emekli Sandığı(ES) bilgisayar kayıtlarının bulunduğu veri tabam kullanılarak 1 Haziran 2004 - 19 Kasım 2004 tarihleri arasında piyasada satışta olan tüm NSAÎI'ların barkotları belirlendi. NSAİİ'ların intravenöz, intramusküler, suppozituar formları ve asetil salisilik asit türevlerine ait barkotlar çalışmaya alınmadı. ES'na kayıtlı tüm reçeteler içinde, rofekoksibin piyasadan kaldırıldığı 1 Ekim 2004 tarihinden önceki 4 ay içinde rofekoksib etken maddeli NSAİİ'lann barkotlanna ait toplam en az 3 kutu ilaç reçelenen hastalar (kronik rofekoksib kullanıcıları) belirlendi. Sonra bu hastalara 1 Ekim 2004 ile selekoksibin piyasadan kaldırıldığı 19 Kasım 2004 tarihleri arasında hangi NSAİİ'ların ve mide koruyucu ajanların reçete edildiği araştırıldı. Bulgular: Toplam 1059 kronik rofekoksib kullanıcısı belirlendi. İleri dönem analizlerde bu hastalara grup olarak %50,3 oranla en sık klasik NSAİİ'ların ve bunların içerisinde de yaklaşık % 50 oranla diklofenak ve naproksenin reçetelendiği görüldü.Hastalar cinsiyet ve yaş gruplarına göre ayrı ayrı incelendiğinde de NSAİİ'lerin reçetelerime oranlarının değişmediği görüldü.NSAİİ ile birlikte gastroprofilaksi uygulamasının sadece %30 oranında olduğu gözlendi. Sonuç: Bu sonuçların, hekimlerin rofekoksibin olası ciddi yan etkilerini bir grup etkisi olarak algılamalarından ve hastaların bu konudaki tedirginliklerinden kaynaklandığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The distribution of nonsteroid antiinflammatory drug prescriptions in chronic rofecoxib users insured by Emekli Sandığı in Turkey after rofecoxib was taken off the market Objective: To search for the distribution of nonsteroid antiinflammatory drug (NSAID) prescriptions in chronic rofecoxib users insured by Emekli Sandığı(ES) in Turkey after rofecoxib was taken off the market. Materials and methods: By using ES database including computer records we defined all the barcodes of NSAIDs being in market in between 01.06.2004- 19.1 1.2004.The barcodes of intravenous,intramuscular and suppository forms of NSAIDs and acetylsalycilic acid including preparations have not been included.All prescriptions included in ES database have been searched to define patients that have been prescribed at least 3 rofecoxib preparation in the last 4 months before 01.10.2004 (chronic rofecoxib users).After defining the chronic users again by using ES database we searched their prescription records in between 01.10.2004 and 19.1 1.2004 which is the date of celecoxib taken off the market. Results: We defined 1059 chronic rofecoxib user.Further analysis showed that with %50,3 prescription rate mostly nonselective NSAIDs were preferred and among these the most preferred two were diclofenac and naproxen accounting for almost half of the prescriptions. When the analysis was done according to the sex and age subgroups the results were similar.Overall gastrointestinal prophylaxy was only prescribed to %30 of the patients. Conclusion : These results show that physicians and patients regarded severe cardiovascular effects of rofecoxib as a class effect of COX-2 specific inhibitors and were worried about the future of these medications.