Katepsin K, sistain C ve survivin serum düzeylerinin koroner arter aterosklerozu ile ilişkisi
Association of cathepsin K, cystatin C and survivin serum levels with coronary atherosclerosis
- Tez No: 171914
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜRAY İŞLEKEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, koroner arter hastalığı, katepsin K, sistatin C, survivin, Atherosclerosis, coronary atherosclerosis, cathepsin K, cystatin C, survivin
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET KATEPSİN K, SİSTATİN C VE SURVİVİN SERUM DÜZEYLERİNİN KORONER ARTER ATEROSKLEROZU İLE İLİŞKİSİ Ateroskleroz gelişim sürecinde, kollajen ve elastin yönünden zengin damar duvarı ekstrasellüler matriksinin yapısmda değişim meydana gelmektedir. Ekstrasellüler proteazlar kollajenolitik ve elastolitik aktiviteleri ile ateroskleroz gelişiminde rol oynamaktadırlar. Bir sistein proteaz inhibitörü olan katepsin K ve inhibitor proteini sistatin C 'nin ateroskleroz ile ilişkisi gösterilmiştir. Survivin, hücre çoğalmasının düzenlenmesinde rol oynayan bir apopitoz inhibitörüdür. Survivin doku düzeylerinin ise damar duvarının yeniden yapılanma sürecinde arttığı gözlenmiştir. Bu çalışma ile belirgin koroner arter aterosklerozu olan hastalarda, aterosklerotik lezyon büyüklüğü ile katepsin K, sistatin C ve survivinin serum düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma grubu anjina, unstabil anjina ve kalp krizi tanılanyla koroner anjiyografi önerilen 45 erkek 15 kadm olgudan oluşturuldu. Bilinen kronik böbrek hastalığı (kreatinin>1.5 mg/dL), kronik karaciğer yetmezliği (ALT> 120 IU/L) olan hastalar; diyabet, malign hastalık, osteoporoz, kronik inflamatuar hastalık öyküsü bulunan hastalar ve immunsupresif ilaç kullananlar çalışmaya dahil edilmediler. Koroner anjiografîk değerlendirilmesine göre hastalar aterosklerotik lezyonu olan hasta grubu (n=45) ve olmayan kontrol grubu (n=15) olarak aynldı. Aterosklerotik lezyonu olan hastaların lezyon büyüklüğü“Modifîye Gensini Skoru”ile derecelendirildi. Kontrol grubu ile koroner arter aterosklerozu bulunan grup arasında katepsin K, sistatin C ve survivin düzeyleri açısından farklılık gözlenmedi. Hasta grubunda aterosklerotik lezyon büyüklüğü ile katepsin K, sistatin C ve survivin düzeylerinin korelasyonları değerlendirildi ve anlamlı korelasyon gösterilemedi. Tüm olgularda, katepsin K serum düzeyleri ile kreatinin düzeyleri arasında (p=0.031), sistatin C serum düzeyleri ile yaş (p=0.007) ve CRP düzeyleri (p=0.03) arasında anlamlı korelasyon gözlendi. Sonuç olarak; kororner arter aterosklerozunda katepsin K, sistatin C ve survivinin serum düzeylerinde değişim bulunmamaktadır. Sistatin C serum düzeyleri yaş ile artmakta ve CRP serum düzeyleri ile korelasyon göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ASSOCIATION OF CATHEPSIN K, CYSTATIN C AND SURVTVIN SERUM LEVELS WITH CORONARY ATHEROSCLEROSIS During atherosclerotic development, structural changes occur in vessel wall extracellular matrix, rich in collagen and elastin. Extracellular proteases play a part with collagenolytic and elastolytic activities in atherosclerotic development. In the development of atherosclerosis, involvement of cathepsin K, a cysteine protease and its inhibitor protein cystatin C has been shown. Survivin is an apoptosis inhibitor protein. It plays a part in cell proliferation regulation. Survivin tissue levels increase during vascular remodalization. With this study we aim to investigate the possible association between size of atherosclerotic lesions and serum levels of cathepsin K, cystatine C and survivin in patients with evident coronary artery atherosclerosis. The research group constituted of 45 men and 15 women who were proposed coronary angiography with angina, unstabil angina and heart attack diagnoses. Patients with known chronic renal disease (creatinine>1.5 mg/dL), chronic liver disease (ALT> 120 IU/L ), malign diseases, osteoporosis, chronic inflammatuar disease, diabetes, immunosupressive drug users were excluded. Patients were split into two groups according to their coronary angiographic diagnosis: Patients with atherosclerotic lesions (n=45) and patients without atherosclerotic lesions (n=15). Size of the atherosclerotic lesions were scored with“Modified Gensini Score”. There were no significant difference between the control group and coronary artery atherosclerosis group in terms of cathepsin K, cystatin C and survivin serum levels. No significant correlation was found between the size of atherosclerotic lesions and serum cathepsin K, cystatin C, survivin levels in the coronary artery atherosclerosis group. Positive correlations were found between cathepsin K and creatinine levels (p=0.031); cystatin C and age (p=0.007); cystatin C and CRP levels (p=0.03). Consequently, in coronary atherosclerosis there is no significant difference in serum levels of cathepsin K, cystatin C and survivin. Level of cystatin C in serum increase with age and correlate with serum CRP level.