Bronkopulmoner displazinin risk faktörleri ve erken tanısında sinir büyüme faktörü ve interlökin-8'in yeri
  1. Tez No: 171938
  2. Yazar: EBRU YILMAZ KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DURSUN ALİ ŞENSES
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: BPD, trakeal aspirat, İL-8, NGF, BPD, tracheal aspirate, IL-8, NGF. 66
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
7. ÖZET Amaç: Bu çalışmada, mekanik ventilasyon uygulanan bebeklerin, yaşamın ilk haftasında trakeal aspiratlanndan (TA) interlökin-8 (İL-8) ve sinir büyüme faktörü (NGF; nerve growth factor), serumlarından ise NGF düzeylerinin ölçümlerinin yapılarak bu mediatörlerin bronkopulmoner displazi (BPD) gelişimini önceden tahmin etmedeki değerlerinin belirlenmesi ve baza durumlar veya parametrelerle BPD gelişimi arasındaki korelasyonun araştırılması amaçlandı. Materyal-Metod: Çalışmaya, mekanik ventilasyon uygulanan toplam 31 yenidoğan bebek (13 erkek, 18 kız) dahil edildi. Hastaların doğumdaki verileri kaydedildi. Ek olarak, mekanik ventilasyon süresince günlük olarak, klinik, laboratuvar, tedaviyle ve uygulanan girişimlerle ilgili veriler kaydedildi. TA'tan yaşamın l, 3 ve 7. günlerinde ÎL-8 ve NGF düzeyleri, serumdan ise 1. ve 3. günlerde NGF konsantrasyonlarının ölçümleri gerçekleştirildi. Mediatörlerin TA'taki“düzeltilmiş”değerlerinin hesaplanmasında üreden faydalanıldı ve istatiksel analizler yapılarken hem düzeltilmemiş hem de düzeltilmiş değerler kullanıldı. Bulgular: Hem düzeltilmemiş hem de düzeltilmiş değerlerle yapılan analizlerde, l, 3 ve 7. günlerdeki TA İL-8 düzeyleri ile BPD gelişimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0.05). Ancak, BPD geliştirmeyen grupta, 7. güne gelindiğinde İL-8 düzeylerinde 3. güne göre bir düşme kaydedilirken, BPD geliştiren grupta, bu dönemde (7. günde), 3. gün değerlerine göre yükselme saptandı. Çalışmamızdaki NGF değerlerinin hepsinin (1. ve 3. günlerdeki serum değerleri ile l, 3 ve 7. günlerdeki düzeltilmemiş ve düzeltilmiş TA değerlerinin), BPD geliştiren grupta, geliştirmeyenlere göre, daha düşük olduğu görüldü. Ancak aradaki farkın sadece 1. gündeki serum değerleri için istatiksel olarak anlamlı farklılık taşıdığı bulundu (p=0.040). Ayrıca, yaşamın hem 1. hem de 3. günlerindeki serum NGF düzeylerinin, daha matür olan bebeklerde, gestasyonel yaş ile orantılı olacak şekilde, daha prematür olanlara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla; p=0.002, p=0.043). Ek olarak, prematürite, amnion enfeksiyon sendromunun (AES) varlığı, TA'ın mikroorganizmalar ile kolonizasyonu, patent duktus arteriosus (PDA), intrakranial kanama ve klinik durumda kötüleşmeyi gösteren skorun 7. gündeki değerleri ile BPD gelişimi arasında 63anlamlı bir pozitif korelasyon gösterildi (sırasıyla; p=0.005, p=0.003 p=0.028, p=0.019, p=0.020). En anlamlı korelasyon ise mekanik ventilasyonun toplam süresi ile BPD arasında bulundu (pO.OOl). Umbilikal kord pH değeri, APGAR skorlan, gestasyonel yaşa göre normal doğum ağırlığına (AĞA) ya da gestasyonel yaşa göre düşük doğum ağırlığına (SGA) sahip olma durumu, cinsiyet ve 1. ve 3 günlerdeki klinik skorlar ile BPD gelişimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0.05). Sonuç: BPD multifaktöriyel bir hastalıktır. Prematüre doğumların önlenmesi, enfeksiyon ile mücadele, PDA'nın kontrolü ve uygun mekanik ventilasyon stratejilerinin kullanımı BPD ile mücadelede önemli katkılar sağlayabilir. Nötrofiller için güçlü kemotaktik etkiye sahip olan ve bu hücreleri aktive eden ÎL-8, BPD geliştirecek olan bebeklerin akciğer sıvısında, yaşamın ilk günlerinden ziyade, BPD kliniğinin ortaya çıkmaya başladığı yaşamın birinci haftasından itibaren yükselme eğilimindedir. BPD geliştirecek olan bebeklerin yaşamın erken döneminde TA'laruıdaki ve serumlanndaki NGF düzeylerinin, BPD geliştirmeyecek olan bebeklere göre daha düşük bulunması, ileri derecede prematür olan bu bebeklerin enflamasyona NGF artışı şeklinde verilebilecek olan yanıtı yeterli derecede oluşturamamalarından kaynaklanabilir. Kesin verilere ulaşmak için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Aim: The aim of this study was to measure the levels of interleukin-8 (IL-8) and nerve growth factor (NGF) in the tracheal aspirates (TA), and NGF concentrations in the serum samples of mechanically ventilated neonates in the first week of life, to assess the predictive value of these mediators for the development of bronchopulmonary dysplasia (BPD), and to investigate the correlation between some conditions or parameters and the development of BPD. Material and Method: A total of 31 newborn patients (13 male and 18 female infants) who were mechanically ventilated were included in this study. Data of the patients at birth were recorded. In addition, during the whole mechanical ventilation, clinical and laboratory data, and data regarding the therapies and invasive procedures were recorded daily. Levels of IL-8 and NGF in the TA were measured on the 1st, 3rd and 7th days of life; and those of NGF in the serum samples were determined on the 1st and 3rd postnatal days. For the calculation of the“corrected”values of the mediators in the TA, urea levels were measured, and both the uncorrected and corrected values were used in the statistical analysis. Results: With both uncorrected and corrected values, no significant relationship was found between TA IL-8 levels on the 1st, 3rd and 7th days and the development of BPD (p>0.05). However, when compared to the values of the 3rd day, a rise was seen in the IL-8 levels of infants in the BPD group on the 7 day, while a decline was noted in the IL-8 values on the 7th day in infants who later did not develop BPD. It was seen that all of the NGF values in our study (serum levels on the 1st and 3rd days, and uncorrected and corrected TA levels on the 1st, 3rd and 7th days) were lower in the BPD group than in the non-BPD patients. However, the difference was found to be significant only for the serum NGF values of the 1st day (p=0.040). Besides, serum NGF concentrations were found to be significantly higher in the more mature neonates than in the more premature ones both on the 1st and 3rd days of life, showing a direct relationship with gestational age ( p=0.002; p=0.043, respectively). In addition, a positive correlation was shown between prematurity, the presence of amnion infection syndrome (AES), colonization of the TA with microorganisms, patent ductus arteriosus (PDA), intracranial hemorrhage, the clinical score showing clinical deterioration on 65the 7th day of life and the development of BPD (p=0.005; p=0.003; p=0.028; p=0.019; p=0.020, respectively). The most significant correlation was found to be between the total duration of mechanical ventilation and BPD (p0.05). Conclusion: BPD is a multifactorial disease. Prevention of premature births, management of infections and PDA, and use of appropriate mechanical ventilation strategies may significantly help in the management of BPD. The levels of IL-8 which has a strong chemotactic effect on neutrophils, and activates them, tends to increase in the TA of infants who will develop BPD at the end of the 1st week of life which corresponds to the time point when the clinical presentation of BPD begins to emerge, and therafter, rather than in the first few days of life. The fact that early in life, newborns who will develop BPD have lower NGF levels both in the TA and serum compared to infants who will not develop it may reflect the insufficient response to inflammation as a NGF rise in these extremely preterm neonates. Larger studies are needed to draw more definitive conclusions.