İzmir ilinde erişkin toplu yaşam koşullarında neisseria meningitidis taşıyıcılığı ve risk faktörlerinin saptanması
The determination of the carriage rate of neisseria meningitidis in nasopharynx and the risk factors affecting the carriage of the adults living together in İzmir
  1. Tez No: 171960
  2. Yazar: BURHAN AKDAMAR
  3. Danışmanlar: DR. VİLDAN OĞUZ, PROF.DR. NEDİM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: N meningitidis, nasopharinx, carriage, risk factors 46
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
9. ÖZET Bu çalışmada; İzmir ilinde erişkin toplu yaşam koşullarında N. meningitidis taşıyıcılığı ve risk faktörlerinin saptanması amaçlandı. Laboratuar koşullarında özel selektif besiyerlerinde üreme gösteren N.meningitidis'in idendifikasyonu için Modifiye Thayer Martin Agar besiyeri kullanıldı. Hastane laboratuvarımıza en yakın askeri birlikten; 01.04.2005 ile 30.05.2005 tarihleri arasında 8 defa her defasında farklı 73 kişiden toplam 584 nazofarinks sürüntü örneği alındı. Bu örneklerin 292 tanesi 1 yıldan daha uzun bir süre orada yaşayanlar kişilerden, diğer 292 tanesi ilk defa askeri birliğe başlayan kişilerden alındı. Toplam 584 nazofarinks sürüntü örneğinde taşıyıcılık oranı %7.2 saptandı. N.meningitidis'in nazofarinksteki taşıyıcılık oranı; askeri kışlada 1 yıldan uzun süre kalan kişilerde taşıyıcılık oranı %9.6, askeri kışlaya yeni gelen kişilerde %4.6, sigara içenlerde %9.4, sigara içmeyenlerde %3.9, baş- boyun bölgesine travma öyküsü olan kişilerde %22.2, travma öyküsü olmayan kişilerde %6.7, endemik salgınların görüldüğü bölgelere seyahat eden kişilerde %20.8, seyahat öyküsü olmayan kişilerde %6.6, alkol kullananlarda %15.5, alkol kullanmayanlarda %5.5, meningokok aşılı kişilerde %9.6, aşısı olmayan kişilerde %4.8 olarak saptandı. N.meningitidis'in; toplu yaşam yerleri, sigara içimi, baş boyun bölgesine travma, endemik meningokok salgınlarının olduğu bölgelere seyahat, alkol kullanımı ve meningokok aşısı gibi risk faktörlerinin varlığında nazofarinksteki taşıyıcılık oranının arttığı sonucuna varıldı. Anahtar Kelime: N. meningitidis, nazofarinks, taşıyıcılık, risk faktöleri 45
Özet (Çeviri)
10. SUMMARY in this study we aimed to obtain the carriage rate of N meningitidis in nasopharinx and the risk factors affecting the carriage state of the people living in izmir. in order to identify N meningitidis vvhich can be cultured in specific medium modified Thayer Martin medium is used. Betvveen 01.04.2005 - 30.05.2005, 584 nasopharingeal swabs were taken from 73 individual for eight times each of whom were different, from the nearest military service to our hospital. 292 specimens were taken from the individuals who were living there for more than 1 year, the other 292 specimen were collected from the ones who were attending the military service for the first time. The carriage rate was obtained as 7,2% in 584 nasopharingeal svvabs. The carriage rate of N meningitidis in nasopharinx is obtained as: 9,6% in the individuals living in military service for more than 1 year, 4,6% in the ones who attend to military service for the first time, 9,4% in the smokers, 3,9 % in the non smokers, 22,2% in the ones who had head and neck trauma history, 6,7% in the ones who had no trauma history, 20,8% who traveled to the endemic areas, 6,6% in the ones who had no travel history 15,6% in alcohol users, 5,5% in non alcohol users, 9,6% in the ones who had meningecocal vaccine and 4,8% in non vaccinated people. in conclusion it is obtained that the carriage state of N. meningitidis is increased with the risk factors such as living in a close community state, smoking, head and neck trauma, travelling to the endemic areas, alcohol usage, meningecocal vaccination.