Bir iletişim ortamı olarak kent: İletişim aktivitesi olarak bienal ve İstanbul örneği
City as a communication place: Biennial as a communication activity and İstanbul case
  1. Tez No: 172193
  2. Yazar: TUBA YUSUFOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURBİN PAKER KAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Kent, Kentsel Mekan, Kentsel Mekan Aktiviteleri, İstanbul Bienalleri. xııı, Communication, The City, The Urban Place, The Urban Place Activity, Istanbul's Biennials. xv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Bu çalışmada, bir“iletişim”ortamı olarak kent ve kentteki iletişim biçimleri incelenmiştir. Oldukça karmaşık bir organizma olan kenti bir“iletişim”ortamı olarak incelemek, kapsamlı ve çok yönlü açılımlara gidebilir. Bu çalışmada konunun ele alınış biçimi iletişim elemanlarının (araçları) ve“aktiviteleri”nin (eylemleri) taşıdığı iletişim dizgelerinin açılımlarının incelenmesi şeklinde olmuştur. Konu, sanatsal&kültürel iletişim aktivitelerinden olan İstanbul Bienalleri kapsamında daraltılmıştır, İstanbul Bienalleri'nin kentle kurduğu iletişim biçimleri ve kent algısını ne yönde etkilediği; gerçekleştirildiği mekanla kurduğu iletişim biçimleri, bu mekanların seçilme nedenleri ve mimarlığa katkıları; kentli/insan ile kurduğu iletişim biçimleri ve insana/kentliye katkıları incelenmiştir. Bu bağlamda, İstanbul Bienalleri'nin kenti, mimarlığı ve kentliyi ne yönde dönüştürebildiği tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, sonraki bölümlere ışık tutacak kuramsal çerçeveyi oluşturan temel kavramlar incelenmiştir. Bu anlamda; konu“algılama kavramı ve çevresel algı”, kent ve kentsel mekan olguları“ ve ”iletişim“ üst başlıkları altında ele alınmıştır. Tüm bu başlıklarda, merkezi konumda insanın/bireyin/kentlinin varlığı söz konusudur, insanın bulunduğu çevreyi ne şekilde algıladığı ve değerlendirdiği incelenmiştir. Bu süreçler insanın fizyolojik, biyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel açıdan karmaşıklığı dolayısıyla; oldukça karmaşık bir yapı göstermektedir. Bu kompleks yapının daha iyi anlaşılabilmesi için; kentbilimciler, toplumbilimciler vb.den yararlanılarak kent tanımları incelenmiştir. Kent, sadece istatistik açıdan büyüklüğü ile değil; içerdiği çeşitli iletişim biçimleriyle, sosyal ve fiziksel yapısıyla kenttir denilebilir. Bu noktada, konunun çıkış noktası olan kentteki ”iletişim“ kavramına varılmaktadır. Üçüncü bölümde; kentteki çeşitli iletişim elemanlarının (araçlarının) ve çeşitli sanatsal&kültürel, politik ve mimari kurgu ve aktivitelerin (eylemlerin) taşıdığı iletişim xudizgelerinin açılımları incelenmeye çalışılmıştır. Bu açılımlar, kentlerin, özellikle metropollerin kendi heterojen yapısıyla birlikte, dünyadaki değişim ve dönüşümleri de içermesi bakımından oldukça önemlidir. Şöyle ki, kentteki iletişim biçimleri yeni dünya koşullarından direk etkilenmektedir. Ve bu koşullara göre kentler de kendi iletişim ortamlarını biçimlendirmektedir. Bu iletişim aktiviteleri gündelik hayatın estetikleştirilmesi ile de ilgili olabilmektedir. Gündelik hayatın estetikleştirilmesi, gösteri toplumu ve tüketimin çeşitlenip yaygınlaştırılması ile ilgilidir. Bu anlamda sanatsal&kültürel etkinliklerden olan sergiler (bienaller), festivaller, kutlamalar vb. ile mimari kurgular ve aktiviteler kentin ”markalaştırılmasına“ yönelik aktivitelerden öte açılımlar sunabilir mi? Kentteki iletişim biçimleri, insanların bulundukları kenti tanıyabilmeleri, çevreden yüksek derecede faydalanabilmeleri ve çevreyi benimseyebilmeleri için son derece önemlidir. Bu bağlamda, doğru mesaj veren, iletişimi yüksek kentsel mekanlar toplumun eğitilmesi konusunda hizmet verebilir. Bireylerin topluma ve kültüre entegre olmasını sağlarken, bir diğer yandan da mevcut kültürel değerlerin yükseltilmesinde rol oynar. Bu anlamda, dördüncü bölümde, çalışmanın çıkış noktası olan, bir ”iletişim“ platformu olan İstanbul Bienalleri'nin kent, mimarlık ve insan/kentli ile kurduğu iletişim biçimleri incelenmiştir. İstanbul Bienalleri, düzenlenen kurum (İstanbul Kültür Sanat Vakfı), bu kurumun seçtiği ”yıldız" küratör ve bu küratörün seçtiği sanatçılar ve sanat yapıtları dolayısıyla tartışmalar yaratmaktadır. Bu tartışmalardan öte; bu çalışmada, bir bienalin ekonomik ve politik yönleri; kente, mimarlığa ve kentliye neler sunduğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
CITY AS A COMMUNICATION PLACE: Biennial as A Communication Activity and Istanbul Case SUMMARY In this thesis, city and communication styles of the city researched as a“communication”place. Studying about high complexity organism, city, as a communication place needs extensive and hardworking research. In this research, the subject is examind by communication“elements”and“activities”. The topic is narrowed by the views of artistic&cultural communication activities of Istanbul Biennials. The communication styles between Istanbul Biennial with the city; its effects on the city perception; the communication styles between its places; reasons of these places, and additions to architecture; communication styles with citizien are researched. In this context, the effects of Istanbul Biennials to city, architecture and citizien are disscussed. In the second part of this thesis, the basic concept which will guide to the rest of the parts are examined. In this context; the topics examined on sub-topics of“perception and environmental perception”,“city and urban place”, and“communication”. All of these topics, the human existance is the center part. How the people percept and evaluate their surroundings are examined. All of these process are very complicated because of human's psychological, biological, physical and social-cultural view. For a better understanding about this compicated structure; quatations of the city definitions of city theorist, sociology etc. are used. The city is not only statistical existance, but also it has various communication styles, social and physical structure. At this point,“communication”idea in the city is reached. In the third section; openings of communication system carried by different communication elements and different artistic&cultural, political and architectural fictions of the city are researched. With own heterogen structure of cities, especially metropoles, are important for changing and transformation of the world that they include. Communication styles of the city is effected directly from new world conditions. With these conditions, citiziens shape their own communication environments. These communication activities can related with the aesthetique of xivdaily life. Aesthetiquzation of daily life is about society of the spectacle, variable and widespread of consumption. In this manner, does city marketing can offer more than artistic&cultural activities like exhibition/biennial, festivals, celebrations etc. with architectural fictions and activities? The communication ways of the city are important for people's understanding, using their surroundings and accept their environments. In this manner, gives right messages and have high communication ability place a roll of in social education. In the fourth section, the origin of this research, communication styles of Istanbul Biennials communication platforms with city, architecture and citizien are researched. Some discussions of Istanbul Biennials are about their provider, the“star”curator chosen by this provider, the artist and work of art chosen by this curator. Beside these discussions, in this researh, biennials that create economical, political conditions, it's benefits to the city, architecture and citizien are examined.