Regeneration problem of the Maltepe gas and electric factory landscape within the context of conserving the industrial archaeological heritage
Sanayi arkeolojisi mirasının korunması kapsamında Maltepe havagazı ve elektrik fabrikası alanının dönüşüm sorunsalı
  1. Tez No: 172245
  2. Yazar: YÜCEL CAN SEVERCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: sanayi arkeolojisi mirasının korunması, sanayi alanlarının dönüşümü, kent merkezlerinin dönüşümü/canlandırılması, süreç tasannu, conservation of the industrial archaeological heritage, regeneration of the industrial landscapes, downtown regeneration/revitalization, process design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Uzun yıllar boyu, sanayi arkeolojisi yapılan kentlerin merkezinde terkedilmiş, estetik görüntüsü olmayan, mekansal ve ekonomik gelişimi engelleyen nesneler olarak görülmüştür. Pek çok sanayi mirası, küreselleşme ve kentleşme hareketlerinin sonucu olarak, ve de hükümetlerin“modernite”söylemleri altında yıkıldı. Fakat, özellikle 20. yüzyıl ortalarında bir disiplin olarak başlayan sanayi mirasının korunması konusu, yine özellikle gelişmiş sanayi-sonrası toplumlardaki yıkıcı zihniyetin değişimine neden oldu. Bu toplumlarda sanayi mirasının korunmasına ilişkin pek çok adım atıldı. Bugün pek çok ülke kentlerdeki sosyal, mekansal ve ekonomik dönüşümünün aracı olara bu mirası görüyor. Maltepe Havagazı ve Elektrik Fabrikası ise tescil kararının alındığı 1991 senesinden bu yana hala dönüşemeyen bir alan niteliğindedir. Bu tezin ana amacı viMaltepe Havagazı ve Elektrik Fabrikası alanının dönüşememesinin altında yatan nedenleri saptamak, ve alanın dönüşümü için çözüm önerileri getirmektir. Tez aynı zamanda Ankara'nın endüstri tarihini ve bu alanın önemini ortaya koymayı amaçlar. Bu kapsamda, tezde Ankara'nın endüstrileşme tarihinden sonra Maltepe Havagazı ve Elektrik Fabrikasının endüstriyel-mekansal gelişimi tartışıldı. Daha sonra, alanın dönüşümünü engelleyen sorunlar araştırıldı ve bu problemlere çözüm önerileri getirmek amacıyla sanayi-sonrası ülkelerin deneyimleri belirtildi. Tez sonunda, yerel koşullar bağlanımda ve sanayi arkeolojisi mirasının korunması çerçevesinde alanın dönüşümü için çözüm önerileri geliştirildi.
Özet (Çeviri)
For long, industrial archaeological buildings were perceived as unaesthetic objects abandoned at the core of cities, inhibiting spatial and economic development. Much of the industrial heritage were demolished under the“modernization”discourses of the governments, and as the effects of urbanization and globalization movements. However, especially after the mid-20 century, the issue of conserving the industrial heritage, which was initiated as a disciplinary movement, caused to a change of the mentality in developed societies, which aimed the demolishment of these buildings. In these societies many developments occurred for conserving the industrial heritage. Today, many nations perceive this heritage as a tool of social, spatial and economic development of cities. On the other hand, Maltepe Gas and Electric Factory, which was listed in 1991, still cannot be regenerated since this date. The main aim of this thesis is to clarify the problems that lie behind the conservation problem of Maltepe Gas and Electric ivFactory landscape, and to propose solutions for the regeneration of the site. The thesis, also aims to put forth the industrial archaeological history of Ankara, to emphasize the significance of this industrial complex. In doing so, after designationg the industrialization history of the city, industrial-spatial evolution of the Maltepe Gas and Electric Factory had been discussed. Then, after clarifying the problems that threaten the regeneration of the landscape, solutions were seeked from the experiences of post-industrial countries. At the end of the thesis, based on the local context, a solution is proposed for the regeneration of the landscape in the framework of conserving the industrial archaeological heritage.