Analyses of human-bear conflict in Yusufeli, Artvin, Turkey
İnsan-ayı çatışmasının Artvin Yusufeli'de analizi, Türkiye
- Tez No: 172266
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ursus, Boz Ayı, Çatışma, Koruma, Zarar vıı, Ursus, Brown bear, Conflict, Conservation, Damage
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
oz İNSAN - AYI ÇATIŞMASININ ARTVİN YUSUFELİ' DE ANALİZİ, TÜRKİYE AMBARLI, Hüseyin Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. C. Can BİLGİN Şubat 2006, 94 sayfa Türkiye'de, Artvin ili Yusufeli ilçesinde, boz ayı ile kırsalda yaşayan halk arasında son zamanlarda artan çatışmalar rapor edilmiştir. Bu çalışma insan ayı çatışmasını belgelemeyi, insanların tepkilerini ve davranışlarını anlamayı, boz ayıların yerel olarak hangi yaşam alanlarını kullandıklarını ve günlük hareket alışkanlıklarını tespit etmeyi ve zararı önleyici mevcut yöntemleri değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışma büyük bir vadi sistemince belirlenmiş bir çekirdek alandan bütün Artvin iline uzanan farklı ölçeklerdeki alanlarda yürütüldü. Yakın karşılaşma, yaralanma ve zarar verileri; resmi kayıtlar, literatür ve yörede yaşayan insanlarla sonu-açık görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Ayının varlığı ve etkinliği, yakalama ve radyo vericisi takmayı da içeren çeşitli yöntemlerle izlenmiştir. Alandaki populasyon yoğunluğu 1 1-27 ergin ayı/100 km2 aralığında bulunmuştur. Ayı etkinliğinin hiperfaji zamanında arttığı birçok günboyu gözlem ile tespit edilmiştir. Görüşmeler (n=67) göstermiştir ki köylülerin büyük bir kısmı (% 95) boz ayıların son vızamanlarda daha fazla problem haline geldiğine inanmaktadır. Köylülerin %6' sı boz ayının tam korunmasını isterken, %38'i şartlı olarak korunmasını onaylamaktadır. İnsan(lar)la ayıların yakın karşılaşmalarının üçte ikisinden daha fazlasında taraflar zarar görmeden ayrılmaktadır. Nadiren gerçekleşen ayı saldırılarında çoğunlukla kışkırtılmış ayılar, ara sıra insanlarda ölümcül olan yaralanmalara sebep olmaktadır. Çalışma alanında bir kaç ayının 2002-2005 yılları arasında vurularak öldürüldüğü bulunmuştur. Zarar çoğunlukla yazın sonlarında tarla ürünlerinde ve meyve ağaçlarında, baharda ise arı kovanlarında olmaktadır. Köylüler tarafından alınan ayılara karşı alınan önlemler etkililik açısından çeşitlilik göstermektedir. Yusufeli ilçesinde, ayılar yıllık olarak en az 21,500 dolara karşılık gelen bir zarara sebep olmaktadır. Bu nedenle modern dışlama ve korkutma yöntemlerinin sorunlu alanlarda kullanılması insan-ayı çatışmasını azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSES OF HUMAN-BEAR CONFLICT IN YUSUFELİ, ARTVİN, TURKEY AMBARLI, Hüseyin M.Sc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Can BİLGİN February 2006, 94 pages Increasing levels of conflict between brown bears and rural people have been reported for Yusufeli (Artvin, Turkey). This study aimed to document the conflict, understand human attitudes and responses, determine local habitat use and daily activity patterns of bears, and evaluate available damage prevention techniques. The study was conducted within landscapes at different scales, ranging from a core area defined by a large valley system to the whole of Artvin Province. Data on close encounters, injuries and damages caused were collected through government records, published literature and open-ended interviews with the locals. Bear presence and activity were monitored through various techniques, including the capture and radio-collaring of one individual. Population density was found to range between 11-27 adult bears/100 km2. Bear activity increased during hyperphagia, with many daytime observations. Interviews (n=67) showed that almost all (95%) locals believed that bears have become more of a IVproblem lately. Only 6% supported full protection while 38% conditionally accepted it. On more than two-thirds of close encounters, the bear and person(s) involved departed without any harm. Rare bear attacks on humans, usually provoked, sometimes caused non-fatal injuries. Several bears were found to be shot and killed within the study area in 2002-2005. Damages were mostly in late summer on field crops and orchards, and in spring on beehives. Precautions taken by villagers differed in effectiveness against bears. Bears caused a minimum of US$21,500 worth damages annually at Yusufeli County. Implementation of modern techniques of exclusion and scaring would reduce human- bear conflict in the region.