Structural optimization using ANSYS
ANSYS ile yapısal optimizasyon
- Tez No: 172267
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜHA ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal optimizasyon, ANSYS v, Structural Optimization, ANSYS IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz ANSYS İLE YAPISAL OPTİMİZASYON Panayırcı, Hüseyin Murat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Süha Oral Şubat 2006, 91 sayfa Bu çalışma ANSYS ile yapısal optimizasyonun nasıl yapıldığını anlatmaktadır. İlk kısımda, genel optimizasyon kavramları ve farklı tipteki optimizasyon problemleri için optimizasyon algoritmaları anlatılmıştır. Aynı zamanda sonlu elemanlar metodu da bu kısımda kısaca açıklanmıştır. İkinci kısımda yapısal optimizasyondaki önemli tanımlamalar yapılmıştır. Ardından ANSYS'de bulunan optimizasyon metodlan teorileriyle birlikte açıklanmıştır. ANSYS'de optimizasyon yapmak için gereken adımlar bu kısmın sonunda anlatılmıştır. Sonraki kısımda bilimsel makalelerden bulunan bazı örnek problemler ANSYS ile çözülmüş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonunda, örnek problemlerden elde edilen sonuçların beklenildiği gibi olup olmadığı tartışılmıştır. Ayrıca optimizasyon problemlerinin çözümü ve ANSYS'de yapısal optimizasyon yapmak hakkında çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL OPTIMIZATION USING ANS YS Panayırcı, Hüseyin Murat M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Süha Oral February 2006, 91 pages This study describes the process of performing structural optimization using ANSYS. In the first part, the general concepts in optimization and optimization algorithms for different type of optimization problems are covered. Also finite element method is introduced briefly in this part. In the second part, important definitions in structural optimization are mentioned. Then the optimization methods available in ANSYS are explained with their theories. Necessary steps to perform optimization with ANSYS are described at the end of this part. In the next part, sample problems found from scientific papers are solved using ANSYS and the results are compared. At the end of the study, the results obtained from the example problems are discussed whether they came out as expected or not. Also conclusions are made about solving optimization problems and performing structural optimization with ANSYS.