Ikonos uydu görüntülerinin ortorektifikasyon ile konumsal doğruluğunun artırılması ve haritacılıkta kullanılabilirliğinin araştırılması
Increasing positional accuracy of views of satellite Ikonos by orthorectification and searching of the usebility in surveying
- Tez No: 172375
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLGÜN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Uydu görüntüsü, uzaktan algılama, yer kontrol noktalan, küresel yer bulum sistemi, sayısal yükseklik modeli, yatay ve düşey doğruluk, ortorektifıkasyon, mozaik görüntü, Satelitte images, remote sensing, ground control point, global position system, digital elevation model, horizontal and vertical accuracy, orthorectification, mosaic images m
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi IKONOS UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN ORTOREKTİFİKASYON İLE KONUMSAL DOĞRULUĞUNUN ARTIRILMASI VE HARİTACILIKTA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTHULMASI SÜLEYMAN KAAN TUNCA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEODEZİ VE FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI 2006, 96 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr.Gülgün Özkan (Danışman) Prof.Dr.Cevat İnal Yrd.Doç.Dr.Özşen Çorumluoğlu Bu çalışma Ikonos uydu görüntülerinin konumsal doğruluğunun artırılması için gerekli kriterler ile doğruluk artırıcı yöntemlerin birbiriyle karşılaştırılması ve sonuç ürünün haritacılık açısından değerlendirilmesi amaçlı yapılmıştır.Uygulamalarda şu anki piyasada ticari amaçla kullanılan ve çözünürlüğü 1 m olan Space Imaging Inc.firmasına ait Ikonos uydusunun sağladığı uydu görüntülerinden yararlanılmıştır. Günümüzde henüz hatasız kabul edilebilecek nitelikte bir uzaktan algılama platformu geliştirilememiştir.Bundan dolayı uydu görüntüleri birtakım hatalara sahiptir. Hata kaynaklarından en önemlisi geometrik yataylamadır.Bu işlem ile uydu görüntüsü doğru coğrafi konuma getirilmektedir.Bu amaçla Konya ili Ikonos uydu görüntüsü üzerinde seçilen 35 adet keskin görünüşlü yol,tarla sınırı, vb. noktalar jeodezik GPS ( Küresel Konumlama Sistemi) yöntemi kullanılarak ölçülmüş,ölçülen koordinatlar ve dış kaynaklı sağlanan SYM (Sayısal Yükseklik Modeli) ile Erdas Imagine görüntü işleme programında uydu görüntüsünde ki yatay ve düşey hatalar giderilmeye çalışılmıştır. Sonuç ürünün (ortorektifıye edilmiş görüntü) haritacılık sektöründe hangi proje uygulamalarında kullanılıp kullanılamayacağı nedenleriyle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis INCREASING POSITIONAL ACCURACY OF VIEWS OF SATELLITE IKONOS BY ORTHORECTIFICATION AND SEARCHING OF THE USEBILITY IN SURVEYING SÜLEYMAN KAAN TUNCA Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Geodesy and Photogrametry 2006, 96 Page Jury: Yrd.Doç.Dr.Gülgün Özkan (Supervisor) Prof. Dr. Cevat İnal Yrd.Doç.Dr.Özşen Çorumluoğlu This study was made to find appropriate method to increase positional accuracy of Ikonos Satellite images by comparing accuracy increasing methods and required criteria and evaluation of final product in surveying aspect. In applications, the satellite views with 1 m resolution, which are used commercially and supplied from Satellite Ikonos belonging to Space Imaging Inc., are used. A Remote Sensing System with zero error has not been developed until today. Therefore there are some errors in satellite views. Most important error source is geometric correction. This operation is converting satellite view to correct geographic position. 35 points chosen among views of Ikonos Satellite such as roads, field borders in Konya were measured by using Geodetic GPS (Global Positioning System) receiver. Horizontal and Vertical errors in Satellite views are tried to be corrected by using Erdas Imagine Rendering Program according to measured coordinates and DEM (Digital Elevation Model). In the conclusion stage, comparison of result product (Orthorectificated view) is made according to positional accuracy.