İzmir ili Ödemiş ilçesinde yetiştirilen patateslerde bulunan parazitik fungusların izolasyonu ve tanılanması
Isolation and identification of parasitic fungi which exist on potatoes that grown up in Ödemiş town in İzmir province
  1. Tez No: 172441
  2. Yazar: DERYA ÇELİK BERİKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANVER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, patojen, fungus, Ödemiş, izolasyon, identifikasyon, Potato, pathogen, fungi, Ödemiş, isolation, identification
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET İZMİR İLİ ÖDEMİŞ İLÇESİNDE YETİŞTİRİLEN PATATESLERDE BULUNAN PARAZİTİK FUNGUSLARIN İZOLASYONU VE TANILANMASI BERİKTEN, (ÇELİK), Derya Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sanver EKMEKÇİ Bu araştırmada, İzmir ili Ödemiş ilçesinde yetiştirilen patateslerde patpjenik olan fungusların izolasyonu ve tanılanması amacı ile 2004, 2005 yıllarında Ödemiş ilçesinin 5 farklı bölgesinden, bölgeleri temsil edecek 3 'er tarladan farklı dönemlerde fungal hastalık taşıdığından şüphelenilen patates,yumru, gövde, yaprak ve kök örnekleri alınmıştır. Bu örneklerden toplam 141 küf izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlarm tanılanması sonucu 25 farklı tür saptanmış ve ayrıca 2 tane genus düzeyinde saptama yapılmıştır. İdentifiye edilen türler içerisinden toplam 8 türün patateslerde potansiyel patojen küf olduğu tespit edilmiştir. Bu türler Verticillium dahliae, Alternaria solanı, Alternaria alternata, Sclerotium rolfsii, Fusarium solanı, F. oxysporum, Rhizoctania solanı, Pyhthophthora infestans olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT ISOLATION AND IDENTIFICATION OF PARASITIC FUNGI WHICH EXIST ON POTATOES THAT GROWN UP IN ÖDEMİŞ TOWN IN İZMİR PROVINCE BERİKTEN (ÇELİK), Derya Msc in Biology Supervisor: Prof. Dr. Sanver EKMEKÇİ In this study, the samples of potatoes, tuber, stem, leaf, and root are being suspectful for earring diseases that fungi cause were taken from 3 different fields that representative of 5 different region in Ödemiş at different periods in 2004 and 2005 in purpose of identifing and isolating of parasitic fungi which exist on potatoes that grown up in Ödemiş town in Izmir province. From these samples totally 141 mold isolates we obtained. After identification of these isolates, 25 different species and 2 different genus were detected. Among the molds identified, totally 8 species were found to be potential pathogen molds on potatoes. These species were detected to be Verticilllium dahliae, Alternaria solani, Alternaria alternata, Sclerotium rolfsii, Fusarium solani, F. oxysporum, Rhizoctania solani, Pyhthophthora infestans.