Galleria mellonella (Lepidoptera)'da metamorfoz geçiren Corpus cardiacum Corpus allatum (CC-CA) kompleksinde sialik asidin rolü
The role of sialic acid on Corpus Cardiacum Corpus Allatum (CC-CA) complex of Galleria mellonella (Lepidoptera) during metamorphosis
  1. Tez No: 172440
  2. Yazar: BARBAROS ERATAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABİRE KARAÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sialik asit, metamorfoz, hemosit, tanıma, reseptör maskelenmesi, corpus cardiacum corpus allattım (CC-CA) kompleksi, Galleria mellonella, Sialic acid, metamorphosis, haemocytes, recognation, receptor masking, corpus cardiacum corpus allatum (CC- CA) complex, Galleria mellonella
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET GALLERIA MELLONELLA (LEPIDOPTERA)'DA METAMORFOZ GEÇİREN CORPUS CARDIACUM CORPUS ALLATUM (CC-CA) KOMPLEKSİNDE SİALİK ASİDİN ROLÜ ERATAK, Barbaros Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sabire KARAÇALI Şubat 2006, 28 Sayfa Bu çalışmada Galleria mellonelld'nın. nöroendokrin sisteminde metamorfoz sırasında histolizisten sorumlu hemositlerin retroserebral kompleksi tanıma mekanizması çalışılmıştır. Retroserebral kompleks; beyin nörosekresyon hücrelerinde oluşturulan nörohormonlann depo edildiği ve kana salındığı bir nörohemal bölge olan corpus cardiacum (CC) 1ar ile, jüvenil hormonu sentezleyen corpus allatum (CA) lardan oluşur. Kaim bir yüzey örtüsüyle sanlı larval CC-CA kompleksi uzun bir sinirle beyin ganglionlanna bağlanarak özofagusun iki yanında yer alır. Daha iri olan ergin kompleksi beyne bağlayan sinir metamorfoz sırasında kısalır, iki yandaki retroserebral bezler birbirine yaklaşır ve dış yüzey örflerinin kalınlığı azalır. Pupal safhada, larval yüzey örtülerinin histolizisle yok edilmesi bu değişime izin verir. Çalışmada, histolizisten sorumlu hemositlerin larval safhada tanımadıkları halde pupal safhadaki retroserebral bezleri nasıl tanıyıp histolizisi gerçekleştirdikleri açıklanmaya çalışılmaktadır. Larval CC-CA kompleksinin sialik asidi uzaklaştıran nöroaminidaz enzimi uygulanmışVI ve uygulanmamış kontrol örnekleri hemositlerle yüzleştirilmiştir. Enzim uygulanmış örneklerde CC-CA kompleksi etrafında kapsül şekillenmiştir. Kapsül yapısı içinde iki tip hücre ayırt edilir. İri nükleuslu, yuvarlak şekilli granülositler kapsül yapısının en bol bulanan hücreleridir. Daha az sayıda plazmatositler uzantılarıyla CC-CA kompleksini kuşatma davranışı gösterirler. Sonuç olarak; pupal dönemde doğal olarak meydana gelen histolizis için, hemosiderin deneysel olarak sialik asidi uzaklaştırılmış larval CC-CA kompleksini tanıması ve tutunması, Karaçalı et al. (1973, 2000) 'm ileri sürdükleri hipotezi doğrulamaktadır. Bu hipoteze göre; pupal dönemde yüzey sialik asitleri her nasılsa uzaklaşır ve hemositler sialik asitlerin bağlandığı açıkta kalan alttaki şekeri tanır. Böylece sialik asitlerin larval dönemde hemosiderin tanıdığı reseptörü maskelediği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE ROLE OF SIALIC ACID ON CORPUS CARDIACUM CORPUS ALLATUM (CC-CA) COMPLEX OF GALLERIA MELLONELLA (LEPIDOPTERA) DURING METAMORPHOSIS ERATAK, Barbaros MSc. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Sabire KARAÇALI February 2006, 28 Pages In this study, recognation mechanism between retrocerebral complex and haemocytes which are responsible for histolysis on neuroendocrine system of G. mellonella during metamorphosis have been examined. Retrocerebral complex takes form of CC as a neurohemal organ where the neurohormones made in brain neurosecretory cells are storaged and CA which secretes juvenil hormone. CC-CA complexes surrounded by a tick sheet are connected to brain ganglions by a long nerve are placed on both sides of oesophagus. During the metamorphosis, the nerve connecting the larger adult complex to the brain gets shorten also retrocerebral complex placed on both sides approach to each other and surrounding surface sheet disintegrates. In pupal stage, disintegration of the larval surface covers by histolysis allows this change. The study bases on the phenomenon of how haemocytes resposible for histolysis are able to recognize retrocerebral glands in the pupal stage although they are not able to recognize them in the larvalVIII stage. Neuroaminidase which removes sialic acids together with treated and untreated control larval stage CC-CA complex specimens are incubated haemocytes. In enzyme treated specimen, an incomplate capsule formation has been indicated around CC-CA complex. Two types of cells have been observed in the capsule formation. A large number of cells are granulocyts with large nuclei and round shape. Relatively smaller number of cells known as plasmatocytes with their long prolongations act to surround around the complex. Consequently, the hypothesis put forward by Karaçalı et al.,(1973, 2000) for histolysis occurs naturally in pupal stage is veryfield that recognation and adhesion of larval stage CC-CA complex which are experimentaly removed sialic acids of haemocytes. According to this hypothesis; in pupal stage surface sialic acid removed by haemocytes recognize uncovered sugar where sialic acids bind. Thus it is interpret that sialic acids in larval stage mask the reseptör recognized by haemocytes.