Opera ve popüler kültür ilişkisi
- Tez No: 172677
- Danışmanlar: DOÇ. LEYLA PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Opera, popüler kültür, müzik iv, Opera, popular culture, music
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında popüler kültürün opera sanatı ve opera sanatçısı üzerindeki etkileri,“müzik”merkezli bir bakış açısı ile ele alınmaktadır. 1500 yılından bu yana pek çok değişikliğe uğramasına karşın kurumsal yapısı yüzünden geleneklerini muhafaza edebildiği görülmüş olan opera sanatı, kendi tanımlı sınırları içinde özünü korumasına karşın; modern dünyanın karşısında, yenilenmek zorunda kalmıştır. Bu tezde opera sanatının popüler kültür karşısında uğradığı zorunlu değişim, bu değişim karşısındaki gelenekçi tavır ve Opera sanatının günümüz dünyası içinde kendini konumlandırışı, zaman zaman oluşan form farklılıkları ile birlikte ayrıntılı biçimde incelenmektedir. Bu çalışmada sanatı, müziği, besteciyi ve sanatçıyı sorgularken, gündelik hayat ve yaşanılan dönemin önemini ve bu gündelik hayat pratiklerinin opera sanatına ve sanatçısına da nasıl doğrudan yansıdığı çok boyutlu biçimde aktarılmaya çalışılmıştır. Güzel sanatların neredeyse her alanından beslenen opera sanatının popüler kültür ve tüketim kültürü tarafından nasıl konumlandırıldığı, Türkiye ve dünya kültür politikaları içindeki duruşu ile birlikte değerlendirilmiştir. Günümüzde opera sanatı için, mekan ve beden üzerine sıklıkla konuşulurken karşımıza çıkan ve internet üzerinde kurgulanıp farklı bir form ve disiplinde uygulanan operalardan söz edilmiştir. Operanın gelecekte, gelenekçi temsil gücü ile birlikte ayakta kalmasının zorluğuna farklı bakış açılan ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis statement, the effects of the popular culture on the art of opera and on the opera artists are studied from a musical perspective. Despite the many changes it has experienced since 1500, the art of opera, has preserved its traditions due to its corporate structure; but still, keeping its essence, it has been subject to renewals in the face of the modern world. In this thesis, the following subjects are studied with details: the obligatory change that the art of opera had to go through because of the popular culture; the traditional attitude of the opera throughout this change; the opera's self-positioning in the contemporary world and the form differences occurring from time to time. In this work, while questioning“art”,“music”,“composer”and“artist”, the importance of the daily life and the living period is explained in a multi-dimensional way, examining how daily life practices are directly reflected in the art and the artist. How the art of opera, nourished by almost all fine arts, is positioned by the popular culture and the consumption culture, is analyzed along with the place of the opera in Turkey's and world's culture politics. While“the place and body relationship”is a popular discussion subject for the contemporary art of opera, newly emerging operas, created on the internet and implemented with a different form and discipline are mentioned. The difficulty of the survival of the opera in the future with its traditional attitude, is analyzed from many perspectives.