KOBİ'lerde stratejik iş birliği imkânları ve uygulama örnekleri
Strategic alliances between SME's and case studies
  1. Tez No: 172680
  2. Yazar: AYŞEGÜL BAŞTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, işbirliği, büyüme, rekabet, uluslararası, stratejik işbirliği, joint venture, ortak girişim, SME's, cooperation, competition, growth, international, strategic alliances, joint venture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
vıı ÖZET Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, Türk KOBİ'lerinin stratejik işbirliği yaklaşımlarım belirlemek, en çok hangi alanlarda stratejik işbirliklerine gittiklerini analiz etmek, Türk KOBİ'leri için stratejik işbirliği oluşturmanın önemini incelemek, elde edilen sonuçlar ve kazançları ortaya koymaktır. Çalışma teori ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın teorik kısmının birinci bölümünde, KOBÎ kavram ve kapsamı açıklanmış, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisindeki yer ve önemi belirtilmiş, KOBİ'lerin büyüme ve rekabet yeteneğim geliştirmek açısından işbirliği oluşturmalarının önemi ortaya konulmuştur. Çalışmanın teorik kısmının ikinci kısmım oluşturan KOBİ'lerin büyüme ve rekabet amaçlı stratejik işbirliği alanları ve işbirliği imkânları bölümünde; büyüme ve rekabet yeteneğini geliştirmek açısından işbirliklerinin rolü, stratejik işbirliği kavramı, işbirliği yapılacak ekonomik alanlar ve işbirliklerin temel sorun alanları belirlenmiş, işbirliklerinde güvenin önemi açıklanmış ve işbirliklerinin nasıl yönetilmesi gerektiği ortaya konulmuştur. Çalışmanın uygulama kısmını oluşturan ikinci bölümünde stratejik işbirliği ve/veya joint venture anlaşması olan farklı sektörlerde faaliyet gösteren altı işletme ile görüşülmüştür. Görüşülen firmalardan Akzo Nobel Kemipol A.Ş., Aydın Ortak Girişimciler A.Ş. ve Bemka Emaye Bobin Teli ve Kablo Sanayi A.Ş.'nin joint venture (ortak girişimcilik) anlaşması bulunmaktadır Akzo Nobel Kemipol A.Ş.'nin bunun yanında stratejik işbirliği anlaşması da bulunmaktadır. Aydın Ortak Girişimciler A.Ş. hazırladığı projeler kapsamında stratejik işbirliği anlaşması imzalama aşamasındadır. Datacore Bilgi Sistemleri A.Ş. ve UND Teknoloji Hizmetleri A.Ş.'nin çeşitli firmalar ile stratejik işbirliği ve distribütörlük anlaşmaları bulunmaktadır. Tubaş Tekstil Ürünleri Boyama Sanayi ve Tic A.Ş.'nin Puma ile lisans anlaşması bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
vuı ABSTRACT Objective of this study which has been prepared as master thesis is to determine strategic cooperation approaches of Turkish SMEs, to analyze in which fields they do strategic cooperation the most, to study the significance of forming strategic alliance for Turkish SMEs and to disclose the results and gains that have been obtained. The study is made up of two parts; theoretical and practice parts. In the first section of theoretical part of the study the concept and coverage of SME were described, place and importance of SMEs in Turkish economy, importance of cooperation of SMEs in terms of improving their growth and ability of competitiveness were stated. In the second section of the theoretical part of the study, which is about fields of strategic alliances for the aims of growth and competition; role of cooperation for improving the growth and competition abilities, concept of strategic alliances, economical fields to do cooperation and basic problematic fields of cooperation were determined, importance of confidence in cooperation was explained and ways of managing cooperation were stated. In the second part of the study which is the practice part, six companies which are parties of strategic cooperation and/or joint venture agreements and do business in different sectors were interviewed. From these companies that were interviewed Akzo Nobel Kemipol Inc. Co., Aydm Joint Venturers Inc. Co. and Bemka Enamel Coil Wire and Cable Industry Inc. Co. have joint venture agreements. Akzo Nobel Kemipol Inc. Co. has also strategic alliances agreement. Aydm Joint Ventures Inc. Co. is about to sign a strategic alliances agreement in the framework of its projects. Datacore Information Systems Inc. Co. and UND Technology Services Inc. Co. have strategic alliances and distributorship agreements with various companies. Tubas Textile Products Paint Industry and Trade Inc. Co. has license agreement with Puma.