Kobiler ile üniversiteler arasında teknoloji transferi ve işbirliğine dair kavramsal bir model önerisi: Almanya bilimsel enstitüleri örneği
A conceptual model proposal for technology transfer and collaboration between smes and universities: The case of German scientific institutes
  1. Tez No: 1015095
  2. Yazar: ALPTEKİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KASIMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Eğitim ve Öğretim, Uluslararası İlişkiler, Labour Economics and Industrial Relations, Education and Training, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma eğilimi, Araştırma üniversiteleri, Araştırma-geliştirme, Araştırma-öğretim etkileşimi, Araştırmacı eğitimi, Bilim ve teknoloji, Research trend, Research universities, Research-development, Research-teaching interaction, Researcher training, Science and technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye ve Almanya örnekleri üzerinden araştırma enstitüleri, üniversiteler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ)'ler ve politika yapıcılar arasındaki teknoloji transferi (TT) ve araştırma işbirliği süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, her iki ülkedeki TT sistemlerini karşılaştırmalı olarak analiz ederek başarı faktörlerini ve işbirliğinin önündeki engelleri ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmanın metodolojisi, Almanya ve Türkiye'de, akademi-sanayi işbirliğine dair TT alanında yapılan çalışmaları karşılıklı olarak SWOT ve PESTLE analizlerine tabi tutarak, konuya dair alanında uzman kişiler ile yapılan derinlemesine mülakat ile desteklenmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Literatüre katkısı, politika, altyapı, aktör ağları ve kültürel faktörleri kapsamlı şekilde ele alarak her iki ülkedeki farklılıkları, zorlukları ve fırsatları değerlendirmesidir. Bu sayede, Eisenhover Matrisi kullanılarak bilim insanları, politika yapıcılar ve işletmeler için etkili TT stratejileri geliştirmeye yönelik değerli öneriler sunmayı amaçlamaktadır. TT alanında, derinlemesine mülakat ile SWOT PESTLE analizleri yaparak Esienhover Matrisi üzerinden strateji ortaya koymak çalışmayı özgün bir konuma taşımakta ve bilime katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine technology transfer (TT) and research collaboration processes between research institutes, universities, small and medium sized enterprises (SMEs), and policymakers in Turkey and Germany, using these countries as examples. The study seeks to analyze TT systems in both countries comparatively, identifying success factors and obstacles to collaboration. The methodology involves subjecting studies on TT in Germany and Turkey to SWOT and PESTLE analyses, supported by in-depth interviews with experts in the field. Its contribution to the literature lies in comprehensively addressing policy, infrastructure, actor networks, and cultural factors, evaluating the differences, challenges, and opportunities in both countries. Through this approach, it aims to provide valuable suggestions for developing effective TT strategies for scientists, policymakers, and businesses using the Eisenhower Matrix. The study's unique approach to developing strategies through SWOT and PESTLE analyses and Eisenhower Matrix analysis in the TT field makes it a valuable contribution to scientific research.