İstanbul Modern'in resim koleksiyonunun oluşturulmasında karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri
- Tez No: 172684
- Danışmanlar: PROF. TOMUR ATAGÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Modern, Modernizm, İstanbul Modern, Koleksiyon Yönetimi, Koleksiyon Yönetim Politikası, Modern, Modernism, Istanbul Modern, Collection Management, Collection Management Policy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Kültür sanat alanına ilişkin tüm kurumsallaşma çabalarının henüz emekleme aşamasında olduğu günümüz Türkiye'sinde, son birkaç yıldır müzecilik sahasında bu eksikliği kapatmaya yönelik ciddi girişim ve faaliyetler dikkat çekmektedir. Ardarda hizmete giren ve görünen o ki gelecekte de açılmaya devam edecek olan sanat müzeleri yıllardır eksikliği hissedilen bir alanda söz sahibi olmaya başlayacaklardır. Fakat tam da bu noktada onları ciddi sorun ve riskler beklemektedir. Sanat alanındaki tanım, tarihsel bilgi ve yorum geleneğindeki belirsizlik, uzman eksikliği, geç kalmışlık, vizyon ve misyon konularındaki kafa karışıklığı, yeni bir izler kitlenin oluşturulması yönündeki ağır sorumluluk ve müzelerin günümüz dünyasındaki algılanırlığı gibi sorunlar tüm ağırlığı ile sanat müzelerinin ciddiye almak zorunda kalacakları problemlerdir. Bununla birlikte bir müzenin omurgasını oluşturan ve onun kimliğini ortaya koyan en önemli alan şüphesiz koleksiyonu ve koleksiyon yönetim politikasıdır. Bugünün çağdaş müzecilik anlayışı içerisinde vazgeçilmez bir unsur olan koleksiyon yönetimi kavramı özellikle yeni kurulan sanat müzelerinin ciddiyetle ele almak zorunda oldukları bir alan ve çalışma sahasıdır. Yönetim olgusu sadece kağıt üzerinde yer alan birkaç maddeden ibaret değildir. Önemli olan bu maddelerin uygulanabilirliği ve günümüz gerçekleri ile ilişkisidir. Daha da önemlisi, koleksiyon yönetimine ilişkin kararlar bugünün dünyasında son kertede kapitalist bir işlerliğe sahip olduğundan dolayı, belirlenen politikalar akılcı ve inandırıcı temellere oturmalıdır. Bu çalışma yakın bir tarihte açılan Türkiye'nin ilk özel sanat müzesi olan İstanbul Modern' in resim koleksiyonunun oluşturulmasında karşılaşılan sorunlara odaklanmakta ve çözüm önerisi olarak ileri sürülen birbirine bağlı birkaç adımdan oluşmaktadır. Çalışma kapsamında, uygulanabilir bir koleksiyon yönetim politikasının hangi ilkeler doğrultusunda oluşturulması gerektiği fikrinden hareket edilmiştir. Modern sanatı çalışma sahası olarak seçmiş bir müzenin resim koleksiyonunun oluşturulmasındaki en önemli sorun, bu sahaya ilişkin net ve belirgin bir tanım bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çalışma öncelikli olarak, Türkiye sınırlan dahilinde üretilen modern sanat ve modernizm kavramlarından ne anlaşılması gerektiğineodaklanmaktadır. İçerisinde yer aldığı coğrafyanın modern sanatını sahiplenmek isteyen bir müze, modernlik, modernleşme, modernizmden ne anladığım tam ve belirgin olarak ortaya koymak zorundadır. Bir modern sanat müzesinin koleksiyon yönetim politikasını doğru oluşturabilmesi için temeli sanat tarihi disiplinine dayanan bu tip bir çalışma vazgeçilmezlik taşımaktadır. Çalışmanın devamında koleksiyon yönetimi ve koleksiyon yönetim politikasının ana hatları tanımlanmaya çalışılmış ve İstanbul Modern için akılcı ve uygulanabilir bir koleksiyon yönetim politikası önerilmiştir. Bu önerilerin yazımında İstanbul Modern'in kurumsal kimliği, yasal düzenlemeler ve önerilerin uygulanabilirliği göz önünde bulundurulmuştur. Nihayetinde çalışma, bir sanat müzesinin yazılı akdi ile içerisinde yer aldığı coğrafyanın gerçekleri arasında kurmak zorunda olduğu hassas ilişkinin bilinciyle oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Over the past few years, it has been noticed that significant attempts and activites have been demonstrated to compensate for the deficiency in the field of museum management in contemporary Turkey, where the practice of institutionalization in the domain of culture and arts are still at an elementary level. The art museums which are coming into service consecutively, together with the prospective ones, will become of authority in the aforementioned field. However, at this very point, they will be confronting with severe problems and risks. Among these are the ambiguity concerning the definitions, historical information and the tradition of interpretation within the field of art, lack of expertise, having fallen behind, the confusion about vision and mission, the high responsibility of establishing new viewers and the perception of museums in the world today. Nevertheless, the most significant field that constitues the backbone and the identity of a museum is, doubtlessly, its collection and collection management policy. The concept of collection management, an inevitable element of the contemporary museum management approach, is a field of study that should be paid severe attention by the newly-established art museums. The fact of management is not merely made up of a few points taken down on paper. What matters is their applicability and relation with present facts. More importantly, since the decisions concerning collection management has a capitalist operability in today's world, the policies that would be determined should be set on a rationalist and plausable foundation. This study focuses on the problems encountered in developing the collection of Istanbul Modern, the first private museum of Turkey that was opened recently, and suggests a solution made up of a few interconnected steps. Within the scope of the study, the principles, in accordance with which a collection policy should be established, constitutes the basic point. The major problem that a contemporary art museum faces is caused by the fact that a clear and evident definition of the field does not exist. Therefore, the study primarily focuses on how the concepts of modernism and modern art produced within the limits of Turkey should be perceived. A museum that aims to own the modern art of the geography it belongs to, has to express clearly itsinterpretation of modernity, modernization and modernism. Such a study based on the discipline of art history becomes inevitable for a museum to establish a proper collection management policy. In the following chapters of the study, collection management and collection management policy are outlined leading to a rationalist and applicable collection management policy proposal for Istanbul Modern. Before the proposal is written, the corporate identity of Istanbul Modern, legal arrangements and the applicability of the proposal are considered. Finally, the study has been developed with the consciousness of the subtle relation it has to establish between the written contract of an art museum and the facts of the geography it occupies.