Bilgisayar destekli ve proje temelli öğretim tasarımlarının; bağımsız ve iş birlikli öğrenme stillerine sahip öğrencilerin akademik başarısına ve öğrenme kalıcılığına etkisinin incelenmesi
The effects of computer-assisted and project-based instructional designs on student' academic achievement and learning retention in terms of independent and collaborative learning styles
  1. Tez No: 172685
  2. Yazar: SİBEL CENGİZHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVAL FER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim tasannu, Proje temelli öğretim tasarımı, Öğrenme stili. s Ki * «-** îr f, * >v ' *?«“* : j* w fr X.*.*^”^ 111, Computer- Assisted Instructional Desing, Project-Based Instructional Desing, Learning Style f * < *. v-v“.«, v. »-.*, . ' * b \ '-? '?-'- ”* f“-J \- ?'...-. -.::*'./”V
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
% J :.;' ÖZET /% m>% M Araştıraıanm amacı, bilgisayar destekli ve proje temelli öğretim tasanmlannın, bağımsız ve işbirlikli öğrenme stillerine sahip sınıf öğretmenliği öğrencilerinin,“Gelişim ve Öğrenme”dersindeki akademik başarılarına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisinin incelenmesidir. Araştırma modeli 2x2'lik gruplar arası faktöryel desen olarak belirlenmiştir. Araştırmada birinci faktör olan öğrenme stillerinin düzey sayısı, bağımsız ve işbirlikli olmak üzere iki; ikinci faktör olan öğretim tasarımların düzey sayısı da bilgisayar destekli ve proje temelli olmak üzere ikidir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2004-2005 eğitim-öğretim yılı güz dönemi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü, Gelişim ve Öğrenme dersini alan ikinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Deney grubu olarak belirlenen 50' şer kişilik 2 şube, 4 şube içerisinden tesadüfi yöntemle belirlenmiştir. Deney gruplarından birinde proje temelli, diğerin de ise bilgisayar destekli öğretim tasannu uygulanmıştır. Deney grupları cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü, birinci sımf not ortalamaları ve öğrenme stilleri açısından eşitlenmiştir. Araştırmada, öğrenme stili ölçeği, akademik başarı testi, proje temelli öğretim tasannu ve bilgisayar destekli öğretim için kullanılan özel öğretici program yazılımı olmak üzere 4 materyal kullanılmıştır. Öğrencilerin öğrenme stilinin belirlenmesi amacıyla Grasha-Riechmann tarafından geliştirilmiş, Türkçe'ye uyarlaması yapılmış“Grasha- Riechmann Öğrenci Öğrenme Stili Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçekte bağımsız, işbirlikli, yanşmacı, kaçınan, katılımcı ve bağımlı olmak üzere 6 alt ölçek bulunmaktadır. Ancak araştırmada bu boyutlardan, tasanmlara uygunluğu açısından sadece bağımsız ve işbirlikli öğrenme stili alt ölçekleri kullanmıştır. Çalışma grubu için alt ölçeklere ait geçerlik ve güvenilirlik çalışmalan araştırmacı tarafından yapılmış ve alt ölçeklerin geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir (Cronbah alpha=bağımsız 0.71, işbirlikli 0.70). Araştırmada bilgisayar destekli ve proje temelli öğretim alan bağımsız ve işbirlikli öğrenme stillerine sahip öğrencilere, araştırmacı ve uzmanlar tarafından hazırlanarak, geçerlik ve güvenilirlik çalışmalan yapılmış akademik basan testi, uygulamadan sonra ve öğrenmenin kalıcılığım belirlemek amacıyla“test tekrar test”üç ay sonra olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Bilgisayar destekli öğretim tasanmının uygulanmasında kullamlmak üzere“Gelişim ve ııÖğrenme”dersinin“Öğrenme”ünitesine ait araştırmacı ve uzmanlar tarafından özel öğretici program yazılımı hazırlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; bağımsız öğrenme stiline sahip öğrencilerin bilgisayar destekli, işbirlikli öğrenme stiline sahip öğrencilerin ise proje temelli öğretim tasarımlarında daha başarılı ve öğrenmelerinin daha kalıcı olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuç da, öğrenme stilleri göz önüne alınarak hazırlanmış öğretim tasarımlarında öğrenme stillerinin akademik başarıyı ve öğrenme kalıcılığım olumlu yönde etkilediği savını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT t. ;,U frtr^ \£ / ^-^/ The focus of this study is to investigate the effects of computer-assisted and project-based instructional designs on the academic achievement and long-term retention of elementary prospective teachers who attend development and learning course and whose learning styles are independent and collaborative. Therefore the study was designed as 2x2 between groups factorial model where the learning styles and instructional designs formed the primary and secondary factors respectively. The level number of both learning styles (independent and collaborative) and instructional designs (computer-assisted and project-based) were two. In line with this, the study was an experimental one where two comparison groups were used. Selection of the two groups of students for the study was randomly done among sophomores of elementary education department who assigned the course of development and learning in 2004-2005 academic year. Both comparison groups were treated as experimental. In one of the groups project-based instructional design was used whereas in the other computer-assisted instructional design was implemented. Instructional designs were developed so as to teach the subject of learning as one of the unit of development and learning course. They were both developed by the researcher. A tutorial was also designed so as to be used during computer- assisted instruction. In order to compare the outcomes of the two instructional designs, the initial competence -of the students in both groups was assessed. In this way, it was possible to know the status of the two experimental groups and thereby whether they were equivalent (i.e. equivalent in terms of the variable focussed on by the 1st year grade means, learning styles, the type of graduate school, age and gender) at the outset of the study. In the study, data was collected via learning styles inventory and academic achievement test. So as to determine learning styles of the students Grasha-Riechmann student learning style inventory that was adopted in Turkish was used. The learning styles inventory involved 6 sub- scales as independent, collaborative, competitive, avoidant, participant and dependent. Yet, two of these sub-scales (independent and collaborative) were chosen due to their relation to the instructional designs implemented in the study. These two sub-scales were checked for their reliability and validity and found to be reliable and valid. In order to find out students' success in development and learning course, an academic achievement test was developed. ivThe achievement test was administered immediately after the two instructional designs. The same test was also administered three months after the completion of the study so as to compare students' long-term retention. Research findings indicated that among prospective teachers who formed the computer- assisted instructional design group those whose learning style was independent were more successful in achievement and long-term retention tests than those with collaborative learning style. Similarly, among the second experiment group who received project-based instruction prospective teachers with collaborative learning style were more successful compared with the ones whose learning style was independent. This finding supports the assertion that taking account of students' learning styles in designing the instruction has positive effects on students' learning and long-term retention.