Vergi mevzuatı açısından enflasyon muhasebesi düzenlemeleri ve enflasyon muhasebesi standartları ile karşılaştırılması
- Tez No: 172706
- Danışmanlar: PROF.DR. REMZİ ÖRTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, enflasyon muhasebesi, enflasyon düzeltmesi, reel olmayan finansman maliyeti, toplulaştırılmış yöntemler, 5024 Sayılı Kanun, IAS-29, TMS-2, Seri XI-No:25 Sayılı Tebliğ, düzeltme katsayısı, net parasal pozisyon kazanç veya kaybı, nakit akım tablosu, konsolide finansal tablolar, gelir tablosu, bilanço, parasal olmayan kıymet, endeks, TEFE, dipnot, Inflation, inflation accounting, inflation adjustment, unreal financial cost, integrated methods, law numbered 5024, IAS-29, TAS-2, notice numbered series XI-25, correction factor, net monetary position gain or loss, cash flow statement, consolidated financial statements, income statement, balance sheet, non-monatery items, index, WPI, footnote
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
197 ÖZET Bu çalışmada vergi mevzuatı açısından enflasyon muhasebesi uygulaması ile Türkiye'de enflasyon muhasebesi uygulaması konusunda yapılan diğer düzenlemeler(2 Nolu Türkiye Muhasebe Standardı(TMS-2) ve sermaye piyasası mevzuatına göre enflasyon muhasebesi uygulaması) ve yüksek enflasyon dönemlerinde finansal raporlamayı düzenleyen 29 Nolu Uluslararası Muhasebe Standardı(IAS-29) incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde enflasyonun tanımı yapılmış, enflasyonun çeşitlerinden bahsedilmiş, enflasyonun işletmeler, finansal tablolar, vergi yükü ve kayıtdışı ekonomiye etkileri anlatılmıştır. İkinci bölümde vergi mevzuatı kapsamında uygulanan enflasyon muhasebesi uygulaması ayrıntılı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise IAS-29, TMS-2 ve sermaye piyasası mevzuatına göre enflasyon muhasebesi uygulamaları ayrı ayrı incelenmiştir. Son bölümde tüm bu uygulamalar konular itibarıyla tablolar halinde karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda özellikle vergi mevzuatı, geniş bir uygulama alanı bulmasından dolayı diğer uygulamalarla karşılaştırılmıştır. Başta gelir tablosunun düzenlenmesi ve net parasal kazanç veya kaybının hesaplanması olmak üzere birtakım konuların çalışmada incelenen diğer enflasyon muhasebesi uygulamalarıyla uyumlaştırılmasının faydalı olacağı sonucuna varılmıştır, özellikle IAS-29'un Dünyada genel kabul görmüş muhasebe standardı olması nedeniyle Türkiye için yapılan düzenlemelerin bu standardı temel alması gerekmektedir. TMS-2 ve sermaye piyasası mevzuatına göre enflasyon muhasebesi uygulaması IAS-29 ile aynı paralelde iken vergi mevzuatı düzenlenecek finansal tablolar, enflasyon muhasebesini uygulayacak işletmeler ve diğer birtakım konularda farklı hükümler içermektedir. Çalışmada bu tür farklılıklar tespit edilmiş ve her bir uygulamanın birbiriyle uyumlu hale getirilmesi önerilmiştir.198
Özet (Çeviri)
199 ABSTRACT In this study, implementation of inflation accounting in terms of tax regulations, and other regulations as regards the inflation accounting practiced in Turkey (Turkish Accounting Standards - 2 (TAS - 2) and implementation of inflation accounting in comply with the Capital Market Legislation) and IAS - 29, which organizes the financial reporting during the high inflation periods have been examined. In the first chapter, the definition of inflation and its types have been given and the impact of inflation over business organizations, financial statements, tax burden, and tax exempted economy has been explained. In the second chapter implementation of inflation accounting put into practice in comply with framework of tax regulations have been analyzed in detail. In the third chapter, IAS - 29 and TAS - 2 and inflation accounting according to Capital Market Legislation have separately been examined. In the last chapter, all these applications have been compared and contrasted under the light of the related topics. In the last part, especially because of their wider implementations, tax regulations have been compared with other applications, as well. It has been concluded that adaptation and integration of other applications examined in this study with those implemented in inflation accounting as well as the arrangement of income statement and bookkeeping of financial gain and loss will be beneficial. Especially because IAS-29 is a widely accepted accounting standard in the world, the arrangements directed towards Turkey should be based on this standard. Though TAS-2 the implentation of inflation accounting in comply with Capital Market Legislation and IAS-29 are parallel to each other, financial statements to be fixed, tax regulations, organizations to apply inflation accounting have some different regulations, too. In this study, these discrepancies have been determined, and it has been suggested that each applications should be harmonized and adapted.200