Bir araştırma-uygulama deneyimi
An exploratory practice experience
- Tez No: 172705
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA BARTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Eğitimi, Öğretmen Gelişimi, Araştırma-Uygulama, Eylem Araştırmalar, Yansıtmacı Yaklaşım vı, Teacher Education, Teacher Development, Exploratory Practice, Action Research, Reflective Approach Vll
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZET Bir Araştırma-Uygulama Deneyimi Deniz RENDA Yabancı Dil (İngilizce) Öğretimi, Yüksek Lisans Tezi Bu tezde İstanbul Teknik Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, İngilizce Hazırlık Programında görev yapan İngilizce öğretmenleri ile Araştırma-Uygulama çalışması yürütülmüş ve bu sayede onların Araştırma-Uygulama ile ilgili görüşleri ortaya çıkartılarak çalışmanın yürütüldüğü kurumda uygulanabilirliği ölçülmüştür. Bunun yanı sıra elde edilen bulgular değerlendirilerek, kurumda uygulanabilecek bir hizmet içi öğretmen gelişim modeli oluşturulmuştur. Nitel veri toplanan bu çalışmada araştırmacı, araştırmaya katılan üç gönüllü öğretmenle birlikte üç ay süren bir Araştırma-Uygulama çalışması yürütmüş ve onların görüşlerini ortaya çıkartmak için, çalışma süresince tutmuş oldukları günlükleri ve Araştırma-Uygulama süresince yapılan toplantıların ses kayıtlarının çeviri yazılarını söylem çözümlemesi yöntemi ile çözümlemiş ve yorumlamıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre üç katılımcı öğretmen Araştırma-Uygulama sayesinde sınıfta meydana gelen olayları daha iyi anlamanın gerekliliğini kavradıklarını, sınıflarında benzer olumsuzluklar yaşandığını görerek rahatladıklarını, mesleki açıdan geliştiklerini ve Araştırma- Uygulamanın uygulama boyutu sayesinde toplantılarda belirtilen görüşleri sınıflarında uygulayabildiklerini ifade etmişlerdir. Bunların yanı sıra iki katılımcı Araştırma-Uygulamayı Eylem Araştırmalara dönüştürmenin gerekliliğini vurgulamış, iki katılımcı da Araştırma- Uygulama sayesinde öğrenicileri için belirledikleri hedefleri gözden geçirmeleri gerektiğini anladıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca bir katılımcı Araştırma-Uygulama toplantıları sürecinde sadece iş ortamındaki değil, gündelik hayattaki olayları da daha iyi anlamak gerektiğini kavradığını belirtmiş, bir katılımcı da öğrenicileri de Araştırma-Uygulamaya katmanın onların öğreniri olarak gelişiminde etkili olacağını düşündüğünü ifade etmiştir. Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde, Araştırma-Uygulamanın katılımcı öğretmenler için olumlu bir deneyim olduğu ve buna paralel olarak da yürütüldüğü kurumda uygulanabileceği yargısına varılmış ve bir hizmet içi öğretmen gelişim modeli oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Exploratory Practice Experience Deniz RENDA English Language Teaching, M. A. Thesis In this thesis, an Exploratory Practice study was conducted at Istanbul Technical University, School of Foreign Languages, English Preparatory School to get the opinions of ITU English language teachers about Exploratory Practice and measure whether it could be implemented there. Upon evaluating the data of the research, an in-service teacher training model that could be practiced at the instutition was developed. In this qualitative research, researcher and three participant teachers that voluntarily took part in the research conducted an Exploratory Practice study for three months. In order to get the participant teachers' opinions about Exploratory Practice, the researcher analyzed and evaluated both the diaries kept by the participant teachers during the experience and the transcriptions of the recorded Exploratory Practice meetings using discourse analysis. According to the results of the research, three participant teachers stated that they realised they should better their understanding about classroom events, found out that problems that occur in their classrooms may also occur in other classrooms and thus felt relieved, developed themselves as teachers, and had the chance to practice the ideas mentioned during the meetings in their classes as Exploratory Practice has a practising dimension. Besides, whereas two participant teachers stated that Exploratory Practice should be transformed into Action Research, two participant teachers stated that they realised they should go over the goals they had set for their learners. Moreover, while one participant teacher stated that during Exploratory Practice meetings she realised that it is not only necessary to better understand one's work environment but also social environment, one participant teacher stated that enabling also learners to experience Exploratory Practice would be effective in their development as learners. As the data of the research were evaluated, it was decided that Exploratory Practice experience was beneficial for all three participants and could be implemented at the institution where the research took place. Accordingly, an in-service teacher training model was developed.