Telekomünikasyon sektöründe evrensel hizmetlerin maliyetleri: Türkiye için bir model önerisi
Costs of universal services in telecommunications sector: A proposal for Turkey
- Tez No: 172722
- Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN BAYAZITLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Evrensel Hizmet, Evrensel Erişim, Telekomünikasyon, Maliyet Modeli, Tarifelerin Yeniden Dengelenmesi, Evrensel Hizmet Fonu. 270, Universal Service, Universal Access, Telecommunications, Cost Model, Rate Rebalancing, Universal Service Fund. 272
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
ÖZET Telekomünikasyon sektörü 1980'li yılların sonuna kadar ekonomik kalkınma, yüksek yatırım maliyetlerinin özel sektör tarafından karşılanmasındaki yetersizlikler, ölçek ve kapsam ekonomileri, kamu hizmeti niteliği ve ulusal güvenlikle ile endişeler gibi nedenlerle kamu tekeli şeklinde yapılandırılmıştır. Teknolojik gelişmeler, ekonomik gerçekler, uluslararası tecrübeler ve kamu yönetimindeki bozulmalar telekomünikasyon sektöründe pazara dayalı reformların uygulanmasını teşvik etmektedir. Tecrübeler serbestleşme ve özelleştirme gibi pazara dayalı reformların telekomünikasyon hizmetleri arzım artırdığım göstermektedir. Ancak reformlar sonucunda rekabetçi bir pazarda işletmeciler kârlı müşteriler ve bölgelere hizmet sunmayı tercih etmekte ve herhangi bir yükümlülük getirilmeksizin yüksek maliyetli veya düşük kullanım profiline sahip müşterilere hizmet sunmakta gönülsüz olmaktadırlar. Buna ek olarak, rekabet fiyatları maliyetlere yaklaştırmakta ve kâr marj lan daralmakta ve bu nedenlerle tekelci yapılarda bazı hizmetlerin çapraz sübvansiyonla finanse edilmesi rekabetçi bir çevrede sürdürülebilir olmamaktadır. Bu durum evrensel hizmetin düzenlenmesine neden olmaktadır. Evrensel hizmet, belli bir kalite seviyesinde, temel telekomünikasyon hizmetlerinin herkese ayrım gözetilmeden ve karşılanabilir bir fiyatla sunulması şeklinde tanımlanmaktadır. Evrensel hizmet kapsamında ses hizmetleri, temel internet erişimi, acil aramalar ve rehberlik hizmeti gibi hizmetler kapsanmaktadır. Hizmetlerin kapsamı ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişme düzeyi, coğrafi yerleşim ve şebekelerin teknolojik düzeyine dayalı olarak farklılaşmaktadır. Evrensel hizmet konusu önemli ve çok boyutlu bir konudur. Konunun bazı unsurlarının açıklığa kavuşturulmasında yarar bulunmaktadır. Bunlar; evrensel hizmetin amacı ve kapsamı, hedef nüfus kesimi, uygulama mekanizmaları, net maliyetlerin hesaplanması, finansman mekanizmaları ve işletmelerin belirlenmesidir.. Bu çalışmada, evrensel hizmetin en problemli unsurlarından birisi olan net maliyetlerin hesaplanması konusu karşılaştırmalı olarak incelenmekte ve Türkiye için bir model önerisi geliştirilmektedir. 269Çalışma kapsamında; Avrupa Birliği düzenlemeleri ve ülke deneyimleri incelenmektedir. Türk telekomünikasyon pazarında evrensel hizmet konusu tekelden rekabete geçişi içerecek şekilde yasal düzenlemeler çerçevesinde değerlendirilmektedir. Sabit telefon pazarındaki yerleşik işletmeci Türk Telekom'un evrensel hizmet yükümlüsü olarak belirlenmesi varsayımı altında evrensel hizmet maliyetleri ve faydalarının belirlenmesine ilişkin bir maliyet vekil model yaklaşımı geliştirilmektedir. Model mevcut düzenleyici çerçeveye paralel bir şekilde hazırlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
COSTS OF UNIVERSAL SERVICES IN TELECOMMUNICATIONS SECTOR: -A PROPOSAL FOR TURKEY- ABSTRACT The structure of telecommunication sector had been a public monopoly until late 1980s due to economic development, inadequacy of private sector funds to finance required high level investment, economies of scope and scale, public service and concerns related to the national security. Technologic development, economic reality, international experience and corruption in public management encourage market based reforms to be applied in telecommunications sector. Experience shows that market based reforms such as liberalisation and privatisation can increase supply of telecommunication services. But as a consequence of the reforms, operators prefer profitable customers and regions to serve and reluctant to serve high cost or low usage customers in a competitive market without putting any obligation. In addition, competition forces prices to approach costs and profit margin becomes smaller, so that some services financed by cross subsidation in monopoly cannot be sustainable in a competitive environment. That makes universal service regulated. Universal service is defined as the provision of basic telecommunications services in a certain level of quality for everbody on a non-disciminatory principle at an affrodable price. Universal service incorporates services such as voice telephony, basic internet access, emergency call and directory services. The scope of services depends on some factors such as economic and social development, geografic location and technological level of network of a country. Universal service is an important and multi-dimensional issue. Some components of that issue have to be clarified. These are objectives and scope of universal service, targeted population, mechanisms to implement, calculation of net cost, financial mechanisms and determination of the operators. In this study, calculation of net cost, one of the most problematic issues of universal service, is examined in a comparative way and a model proposal is developed for Turkey. 271The study covers European Union regulations and country specific experiences. The universal service in Turkish telecommunications market have been examined in terms of the legal basis from monopoly to competition. A cost proxy model to calculate universal service cost and benefits is developed for Turkey under the assumption of Turk Telecom, incumbent operator of fixed network, as having universal service obligation. The model is formed in paralel with the current regulatory framework.