Isı transferi problemlerinde sonlu elemanlar yönteminin uygulanabilirliği
Applicable of finite element method for heat transfer problems
  1. Tez No: 17277
  2. Yazar: MELEK SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar yöntemi Galerkin Yöntemi Iî i, Finite Element Method, Galerkin' s Technique. Ill
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Wft- ÖZET ISI transferi problemlerinde sonlu elemanlar yönteminin uygulanabilirliği Melek SAVAŞ Yüksek lisans Tezi, Makina Müh. Bölümü Tez danışmanı : Doç. Dr. Mustafa ACAR Haziran 1991,114 -Sayfa Bu çalışmada, sonlu elemanlar yöntemi ele alınmış ve ikinci dereceden lineer diferansiyel denklemlerin sonlu elemanlar yöntemiyle formülasyonu için güçlü bir çözüm tekniği olan Galerkin metodu detaylı olarak incelenmiştir. ikinci dereceden doğrusal diferansiyel denklemlerle ifade edilebilen bir boyutlu zamandan bağımsız, bir boyutlu zamana bağımlı, iki boyutlu zamandan bağımsız ve iki boyutlu zamana bağımlı ısı transferi problemleri incelenmiş, bazı sayısal örnekler çözülmüş ve bilgisayar sonuçları tablolar halinde verilmiştir. Kullanılan IBM profesyonel FORTRAN bilgisayar programı bazı ısı transferi problemlerini analitik çözümleri ile sonlu elemanlar yöntemiyle elde edilen çözümleri karşılaştırılarak denenmiştir. Sonlu elemanlar yöntemiyle elde edilen sonuçların analitik sonuçlarla yakın bir benzeşim içinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY APPLICABLE OF FINITE ELEMENT METHOD FOR HEAT TRANSFER PROBLEMS In By Melek SAVAŞ M.Sc.in Mechanical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mustafa ACAR June 199 1,114. pages In study, finite element method have been analysed and a powerful 1 solution technique is Galerkin method which has been completely investigated in order to formulation of finite element method of second order linear differantial equations. The solutions of one-dimensional steady, onedimensional unsteady, two-dimensional steady and two-dimensional unsteady heat transfer problems which are governed by second order linear differential equations is determined, some numerical examples have been solved and computer output values is given in the tables. The used IBM professional FORTRAN computer code is tested by comparing the finite element solution with the analytical solution of some problems in heat, transfer. It is found that the finite elements solutions show reasonable agreement with analytical solutions.