Toplam kalite yönetimi uygulamaları ile performans değerleme sistemleri arasındaki ilşkinin incelenmesine yönelik bir uygulama
- Tez No: 172772
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURHAN EKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Değerleme, Toplam Kalite Yönetimi, Takım Çalışması, Güvenlik Sektörü, Performance Evaluation, Total Quality Management, Team Work, Security Sector
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
XI ÖZET Bu çalışmada toplam kalite yönetimi ile performans değerleme arasındaki ilişki ve toplam kalite yönetimim benimsemiş firmaların uyguladıkları performans değerleme sistemleri arasındaki farklılıklar incelenmektedir. Çalışma performans ve performans değerleme ile ilgili temel kavramların, verilmesi ile başlamakta; performans yönetimi sistemi, performans değerlemenin amaçlan, kullanım alanları, süreci, yöntemleri ile performans değerlemede karşılaşılan sorunlar ve etkin bir performans değerleme sisteminin özelliklerine yer verilmektedir. Çalışmada daha sonra kalite kavramı ve aşamaları, toplam kalite yönetiminin amaçlan, gelişimi, özellikleri ile toplam kalite yönetimine yönelik eleştiriler, yaşanan sorunlar ve başarısını etkileyen faktörlere yer verilmektedir. Ardından üçüncü bölümde performans değerleme ve toplam kalite yönetimi bileşenleri ilişkilendirilmekte ve toplam kalite yönetimi uygulamalarında ön plana çıkan, performans değerleme yöntemlerine yer verilmektedir. Bu yöntemler; takım bazlı performans değerleme, hedef bazlı performans değerleme, 360 derece performans değerleme ve yetkinlik bazlı performans değerlemedir. İşletmelerin uyguladıkları performans değerleme sistemlerinin benimsedikleri toplam kalite yönetiminin yapısına uygun olması gereklidir. Toplam kalite yönetiminin ilkeleri ve özellikleri çerçevesinde yapılandırılan bir performans değerleme sistemi istenen başarıyı getirecektir. Bu amaçla çalışmamızda toplam kalite yönetimini benimsemiş aynı sektörde faaliyet gösteren firmalarda uygulanan performans değerleme sistemleri arasındaki farklılıkları araştıran bir uygulamaya yer verilmektedir. Uygulamada, İstanbul'da güvenlik sektöründe faaliyet gösteren iki firmada anket çalışması yapılmıştır. Sonuçlar SPSS 12.0 programı ile analiz edilmiştir. Her iki firmadaki farklılıkları bulmak amacıyla toplam kalite yönetimi uygulamaları ve performans değerleme uygulamaları karşılaştırılmış, demografik değişkenlerle tutumlar arasındaki ilişkilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Xİİ ABSTRACT In this study the examined subjects are, the relationship between total quality management and performance evaluation and the differences between the various performance evaluation systems of the firms which adopt total quality management. Getting started, the basic terms about performance and performance evaluation such as; performance management system, the purposes of performance evaluation, application areas, process, methods, the problems of performance evaluation and the features of an effective performance evaluation system. Furthermore, the following topics take place; the purposes, development, features of total quality management, and the critics, problems about it and the factors affecting its success. On the third section, the compounds of performance evaluation and total quality management are corelated and performance evaluation methods which appear in the applications of total quality management. These methods are; team based performance evaluation, purpose based performance evaluation, 360 degree performance evaluation and efficiency based performance evaluation. The performance evaluation systems of the companies should be suitable for the structure of their total quality management. It is sure that a performance evaluation system which is implemented within the principals and the features of total quality management will bring the desired success. In our study, we examined the differrences between performance evaluation systems which are applied in the firms adopting total quality management and functioning in the same sectors. In the study, a public survey was made about two firms functioning in the security sector, in Istanbul. The results were analized by the SPSS 12.0 program. In order to find the differences in both of the firms, the applications of total quality management and performance evaluation were compared and the relationsihps between the applications and demographic variables were told.