Kick boks sporu yapan bireylerin spora başlama nedenlerinin ve beklentilerinin incelenmesi
Investigation of the reasons and expectations of individuals who played kick boxing sports to start sports
- Tez No: 897331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİRE ÖZKATAR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Expectation, Reason for Starting, Kickboxing, Sport
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
KİCK BOKS SPORU YAPAN BİREYLERİN SPORA BAŞLAMA NEDENLERİNİN VE BEKLENTİLERİNİN İNCELENMESİ Hayriye TÜRKSOY HANÇER Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Haziran, 2024 Danışman: Doç. Dr. Emire ÖZKATAR KAYA ÖZET Bu araştırmada Kick Boks Sporu Yapan Bireylerin Spora Başlama Nedenleri ile birlikte Beklentilerinin İncelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye' de lisanslı veya lisanssız olarak kick boks sporu yapan 12-37 yaş ve üzerinde ki kadın ve erkek sporcular oluşturmaktadır. Örneklemini ise Türkiye Kick Boks Federasyonu'na bağlı kulüplerde aktif olarak bu sporu yapan, tesadüfi yöntem ile seçilen 571 kişi oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde Kick Boks Sporu Yapan Bireylerin Bu Sporu Yapma Nedenlerinin İncelenmesi'ni hedefleyen, Sunay ve Saraçaloğlu (2003) un geliştirdikleri Türk Sporcusunun Spordan Beklentileri ile Spora Yönelten Unsurlar isimli anket uygulanmıştır. Çalışmamızda kullanılan anket formu, önce çalışmamıza benzer nitelikte olan çalışmalardan faydalanılarak taslak hale getirilmiş, sonrasında uzman antrenör ve sporcuların görüşleri de alınarak son şekli verilmiştir. Anket araştırmacının amacına uygun şekilde yeniden düzenlenmiş ve katılımcılara uygulanmıştır. İki bölümden oluşan anketin birinci bölümünde 8 maddeden oluşan katılımcıların demografik bilgileri yer almaktadır. İkinci bölümde ise kick boks sporu yapan katılımcıların başlama nedenlerinin ölçüldüğü 8 madde, profesyonel biçimde uğraşma nedenlerinin ölçüldüğü 9 madde, bu spordan beklentilerin ölçüldüğü 10 madde yer almaktadır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan sporcuların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis (Basıklık) ve Skewness (Çarpıklık) değerleri incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; başlama nedeni, uğraşma nedeni ve beklentiler, yaş, spor stili, öğrenim durumu, spor yapma yılı, spor yapma sıklığı ve milli sporculuk durumu alt boyutunda anlamlı farklılık göstermektedir. Cinsiyet alt boyutu ile başlama nedenleri arasında anlamlı farklılık gözlemlenirken, uğraşma nedeni ve beklentiler arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Aynı şekilde medeni durum alt boyutunda başlama nedeni ve beklentiler ile anlamlı farklılık gözlemlenirken, uğraşma nedeni arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Anahtar Kelime: Başlama Nedeni; Beklenti; Kick Boks; Spor.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE REASONS AND EXPECTATIONS OF INDIVIDUALS WHO PLAYED KICK BOXING SPORTS TO START SPORTS Hayriye TÜRKSOY HANÇER Erciyes University, Institute of Health Sciences Physical Education and Sports Department Master Thesis, June, 2024 Advisor: Doç. Dr. Emire ÖZKATAR KAYA ABSTRACT This research aims to examine the expectations of individuals doing kickboxing along with their reasons for starting sports. The population of the research consists of male and female athletes aged 12-37 and above who practice kickboxing with or without a license in Turkey. The sample consists of 571 randomly selected people who actively practice this sport in clubs affiliated with the Turkish Kickboxing Federation. In order to obtain the data, a survey titled“Expectations of Turkish Athletes from Sports and Factors Leading to Sports”developed by Sunay and Saraçaloğlu (2003), aiming to examine the reasons of individuals who do Kickboxing Sports, was applied. The survey form used in our study was first drafted by using studies similar to ours, and then it was given its final form by taking the opinions of expert coaches and athletes. The survey was rearranged to suit the researcher's purpose and administered to the participants. The first part of the two-part survey includes demographic information of the participants, consisting of 8 items. In the second part, there are 8 items that measure the reasons why the participants started kickboxing, 9 items that measure the reasons for engaging in professionally, and 10 items that measure the expectations from this sport. The survey was rearranged to suit the researcher's purpose and administered to the participants. The first part of the two-part survey includes demographic information of the participants, consisting of 8 items. In the second part, there are 8 items that measure the reasons why the participants started kickboxing, 9 items that measure the reasons for engaging in professionally, and 10 items that measure the expectations from this sport. The data obtained in the research were evaluated on a computer using the SPSS 22.0 statistical program. Frequency and percentage analyzes were used to determine the descriptive characteristics of the athletes participating in the research, and mean and standard deviation statistics were used to examine the scale. Kurtosis and Skewness values were examined to determine whether the research variables showed normal distribution. According to the analysis results; There are significant differences in the sub-dimensions of the reason for starting, the reason for doing sports and expectations, age, sports style, education level, years of doing sports, frequency of doing sports and national athlete status. While a significant difference was observed between the gender sub-dimension and the reasons for starting, no significant difference was observed between the reason for pursuing and expectations. Likewise, while a significant difference was observed in the marital status sub-dimension with the reason for starting and expectations, no significant difference was observed in the reason for engagement.