Gender speech acts within a Turkish business context
Türk iş dünyasında, kadın ve erkek konuşma biçim farklılıkları
  1. Tez No: 172889
  2. Yazar: KÜBRA GÜNİZ BEKREK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEBRİZ TOSUNER FİKES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: işletme iletişimi, toplumsal cinsiyet rolleri ve etkileşimi, toplumsal cinsiyet farklılıkları ve Türk kültüründe iş ile ilgili problemler. vi, business communication, gender roles and interactions, gender differences and work related problems in Turkish culture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu araştırmanın iki amacı vardır: 1. Türk iş yaşamı kapsamında, toplumsal cinsiyet(gender) ve toplumsal cinsiyet kalıpyargılarmı ( gender stereotypes) araştırmak, 2. Türk iş yaşamında kadın ve erkek konuşma biçimlerini(speech act) incelemek. Bu araştırma kapsamında, İstanbul ili içerisinde, 10 farklı sektörde aktif olarak yeralan çalışanlara, Bern Cinsiyet Rolleri Envanter( Bern Sex Role Inventory) ile yazar tarafından Searle'nin Konuşma biçimleri sınıflandırmasına dayanılarak hazırlanan bir anket formu uygulanmıştır. Araştırma sonuçlan, Türk iş yaşamında kadın ve erkek cinsiyet rolleri (gender roles) açısından anlamlı bir fark olduğuna ve ayrıca Türk iş yaşamında kadın ve erkek konuşma biçimleri açısından da anlamlı bir fark olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this research is two fold: 1. To study the concepts of gender and gender stereotypes within a Turkish business context. 2. To study the male and female speech acts within a Turkish business context The Bern Sex Role Inventory (BSRI) and a questionnaire developed by the researcher based on Searle's Taxonomy of Speech Acts were applied to actively working participants chosen from 10 different sectors in Istanbul.The results of this study provided evidence that there is a difference between female and male gender roles in Turkey. The results also indicated that there is a difference between male and female speech acts within Turkish business culture.